Why Donald Trump Will Win & United States Plunges Into ‘Civil War’

In a world steeped in the cult of personality, the idea of Joe Biden presidency is not relatable to most average American. Even Obama can’t tell a personal story about him. People will elect person they know and if they feel they don’t know Joe Biden they will not vote for him. Contrast that with Donald Trump – many people might hate him but all people know him. He’s more human than the elite Joe Biden. A failed entrepreneur is more relatable than a career lawyer turned politician (which is quite the same thing). 

Donald Trump’s infection and recovery from COVID19 also made him a hero. This will make more people turn a blind eye towards his disastrous management of the pandemic at the national level. At 200,000 deaths the numbers are too large to be comprehensible to most people. People will just look at stories and personalities for ‘truth’ – and the story of Donald Trump is a compelling one.

Then add the shennanigans of the Electoral College system that traditionally gives more weight to whiter states in electing president which made it more likely for Donald Trump to be reelected. Make no mistake, despite the furor of Black Lives Matter movement the heartland of United States are still white. To top it off – considering the craziness of 2020, don’t be surprised if there’s one or two faithless elector that votes for Trump against the wishes of his constituents.

Due to the pandemic, there’s a huge movement to use mail-in ballot as a safer alternative to in-person voting especially on the Democrat side. There’s a record number of mail-in ballot this time around. However, Donald Trump sowed distrust in this method from the early days of the pandemic citing fraud and manipulation. As if to add another nail in the coffin, he even defunded USPS that should be bringing in the votes. 

These factors are at loggerheads with each other. The weird thing with US election is that the result are not tallied at the end of the election day. They can’t annnouce a national winner by midnight. Historically this was to allow votes to come from all across the vast country. However, the law wasn’t updated to match technological advancement and there’s no government investment in transportation either.

As such, there will be days with uncertain winners across the country because there’s a lot of mail-in votes that is yet to arrive. States have different laws deciding the cut off time for ballot arrival and cutting off too early can be seen as an attempt to steal the election. This will further undermine the legitimacy of election results. 

Both sides are ready to fight nail and tooth to defend what they deem as central to the sanctity of the election process. Trump loyalists flat out reject mail-in ballots while on the other hand Democrats want every single mail-in vote to be counted. Mind you that this fight is against a backdrop of long running voter supression and discrimination. Thus, it will potentially ignite a deep seated hatred to a full blown confrontation.

The election of the newest Supreme Courtt Justice also created another advantage to Republicans. The line up is the most conservative ever in recent history and they can easily trample upon any legal challenges to the election result. 

On the commercial side of things, we can see that Walmart is taking off guns and ammunitions from their sales display. In short, they are already anticipating killings and lootings. They also can see from their sales record that people are stockpiling weapons and food. Food banks across United States are also struggling with a surge of request and required the army to man their operation. Again, there’s a groundswell of expecting serious trouble. Not just defending against trouble but also creating trouble.

Jeff Widener/Associated Press

In a recent interview David Letterman asked David Chapelle does he think there will be tanks on the street this time. Chapelle the ever optimist don’t think so but seeing the genuine worry on Letterman’s face is a cause for concern. The long history of increasingly violent police brutality does made it possible that the US will have its own Tianamen Square incident. After all, the military did transfer a lot of military gear to the police. An armored truck is just a step away from tanks on the street. 

This is a continuation of my forecast 5 months ago & there’s no sign of the trend spotted back then abating.

Disunited States: A Country Tearing Itself Apart

  • Whatever the result of the election in November is, it will not be accepted. The seeds of doubt concerning the election result has started to be sown right now including by Trump himself.
  • As a vast, massive country the impact of COVID19 is highly disporpotionate. For country rednecks who had never been to New York, the severity of the pandemic can be passed off as fake news.
  • Urban population are much more fragile and will be faced with exponentially more negative consequences. As such, they wouldn’t be able to mobilize politically. Rural population can always feed themselves, they are more robust in the face of economic downturn. It’s also easier for them to maintain social distancing.
  • A quick glance also reveal that blue states suffers more from COVID19. Thus, Republicans and Democrats experience starkly different realities. The huge disparity of on the ground experience is a ripe field for disinformation and mob mentality.
  • Armed protests will turn ugly. Civil War will happen, it’s just a matter of scale. At least a single black neighbourhood will be under siege.

Mental Model Yang Salah

Pertama kali terasa bahang COVID-19, saya jauh memandang rendah tahap keseriusan wabak ini. Pada waktu itu Malaysia baru sahaja selesai ‘musim’ influenza. Ramai yang demam dan katil-katil di hospital penuh. Ada rakan yang satu keluarga semuanya kena.

Maka apabila gelombang pertama COVID-19 datang dan ‘pergi’ di Malaysia, fikiran saya meletakannya dalam kategori yang sama dengan ‘musim’ influenza yang baru berlalu. Paling kuat pun hanyalah endemik serantau seperti MersCOV.

Catatan mesyuarat dengan klien agensi umrah pada 4 Mac 2020

Oleh itu pada awal Mac 2020 saya dengan yakin membuat unjuran bahawa kerajaan Saudi akan membuka semula pintu untuk umrah bermula Ramadhan. Ini disebabkan mereka kekurangan hasil akibat kejatuhan harga minyak dan pemahaman pada waktu itu bahawa virus ini akan makin lemah seiring dengan peningkatan suhu memasuki musim panas.

Ternyata ‘mental model’ yang saya gunakan salah. Model paling hampir bukanlah ‘musim’ influenza atau MersCOV namun sebaliknya adalah Spanish Flu 1918. Sejak itu barulah boleh menilai dengan lebih objektif dan jelas.

Some Predictions on Some Countries

This is what comes to my mind regarding certain countries in the night of 22nd March 2020 during first week of Movement Control Order (MCO) due to COVID-19 Pandemic. It’s mostly based on intuition and news coverage rather than deep reading or what not. I wrote it down in my notebook due to my blog being in the midst of relocation and just got to post it now.

CountryPredictions
United Kingdom (UK)KO (Knocked Out). Suffers devastating blow. Double whammy with BREXIT. Food scurity issues due to bad situation in Italy, Spain & France.
EuropeMostly KO. Germany survives and be de facto king of Europe.
United States (US)Probably survives but many will die especially from lower strata.
Cons: No real National Healthcare infra.
Pros: Vast land can sustain population.
India & IndonesiaMostly KO. Vast democracy with challenging geography can’t possibly mobilize effectively. Indonesia underreporting.
ChinaShould be fine. Have strong manufacturing base and resources. Iron grip.
Australia & New Zealand (NZ)Mostly OK. Expect the world elite take refuge here. Vast land & resources.
Russia(Wild Card) Not deeply integrated so less chance of infection but probably don’t have infra to contain outbreak.

Ulang Tahun ke-8 FirdausAriff.com

Saya mula menulis blog sejak Julai 2003 pada usia 17 tahun – pada waktu itu Blogger.com masih belum dibeli oleh Google. Sekarang usia saya 34 tahun maka sudah lebih separuh kehidupan saya telah tercatat dalam blog.

Dulu saya pakai nama Ibnu Ariff tetapi bila dah nak kahwin tu saya tukar persona online saya kepada Firdaus Ariff. Domain FirdausAriff.com dibeli pada tahun 2012 daripada Google.com dan saya terus berblog menggunakan enjin Blogger.

Tahun lepas saya cuba menggunakan enjin Ghost dan buat subdomain untuk pandu uji. Pengalaman menulis memang best, tak serabut macam Blogger dan WordPress. Namun dari segi teknikal terlalu banyak kekangan dan tidak menyokong eCommerce. Malah nak import posting dari Ghost ke WordPress pun tak boleh!

Jadi dalam musim PKP ini saya sibuk buat projek WordPress jual konten digital dengan beberapa penulis. Dah masuk PKP3 baru sempat buat untuk diri sendiri. Itu pun banyak cabaran dan halangan walaupun sudah banyak kali setup website WordPress.

Antara cabaran besar adalah mengekalkan URL stail Blogger untuk posting-posting lama. Kemudian adalah untuk memindahkan data bertahun dari pelbagai blog. Konon untuk menjaga positioning, sepanjang 8 tahun lepas ada banyak blog niche yang saya buka untuk projek dan minat tertentu.

Renjatan akses Disk server dah cukup untuk korupkan database WordPress

Nak jadi cerita pula, website ini kena DDOS apabila dipindahkan keluar dari Blogger minggu lepas.Kelam-kabut dibuatnya nak pasang Cloudflare dan segala macam security lain. Lupa pula bila website dah lama ada banyak ancaman. Lupa bahawa selama ini semua itu diuruskan oleh Google, sekarang hadaplah sendiri.

Sepanjang 8 tahun lepas FirdausAriff.com banyak tertumpu hal-hal bisnes dan marketing – lebihnya menjadi saluran untuk saya dapat klien. Tapi rasa tak puas, sebab ada banyak sisi lain dalam kehidupan ini yang menarik di luar bisnes.

Persetankan hal positioning – biarlah orang keliru saya ni konsultan, videografer, tukang masak atau pendiri startup. Apa yang penting, saya nak tulis blog!

Peluang Keemasan Malaysia Pasca COVID19

Data daripada pandemik Spanish Flu tahun 1918 menunjukkan bahawa wilayah yang mengenakan kuarantin yang lebih ketat dan kembali beroperasi lebih awal akan menjadi lebih kaya. Malah, wilayah-wilayah tersebut akan menjadi lebih kaya lebih pantas daripada sebelumnya.

Logiknya mudah sahaja, orang kaya masih ada duit dan mereka memerlukan tempat selamat untuk melaburkan duit mereka. Apabila tidak banyak pilihan, kekayaan yang ada akan tertumpu kepada beberapa tempat sahaja.

Dalam pakej stimulus COVID19 yang diumumkan Shinzo Abe, Jepun telah memperuntukkan USD2 bilion untuk memindahkan kilang keluar daripada China. Walaupun China adalah rakan dagang terbesar Jepun, mereka terpaksa mengambil langkah ini bagi menjamin kelangsungan ekonomi dan produktiviti mereka.

Di sinilah peluang Malaysia untuk meraih keuntungan hasil kawalan ketat terhadap penularan COVID19. Memindahkan kilang bukanlah perkara yang mudah, banyak faktor yang perlu diambilkira antaranya kestabilan politik, bekalan tenaga elektrik dan sumber manusia yang berkemahiran. Malaysia bukanlah destinasi yang asing bagi syarikat-syarikat Jepun dan mudah untuk memenuhi kriteria yang diperlukan.

Ramalan James Canton tahun 2015

Dua tiga tahun sebelum COVID19 sekalipun Jepun sudah terdesak untuk mencari tempat untuk melaburkan wang mereka sehingga menawarkan pinjaman pada kadar negatif. Indonesia antara negara yang mengambil peluang tersebut tetapi dalam keadaan sekarang pasaran mereka akan tertutup paling tidak sehingga hujung 2020.

Singapura pula berhadapan dengan letusan penularan COVID19 di kalangan pekerja asing dan ini memberi kesan besar terhadap produktiviti mereka. Malah sebelum letusan kes tersebut, PKP yang dikuatkuasakan Malaysia telah menjejaskan operasi bisnes dan kilang mereka.

Trend untuk mengeluarkan kilang daripada China bukanlah perkara baru dan tidak terhad kepada Jepun sahaja. Ada banyak faktor yang menolak para pelabur keluar daripada China.

Pertamanya, kebergantungan yang terlalu besar terhadap rantaian bekalan dari China telah dilihat sebagai risiko bisnes sejak 2-3 tahun kebelakangan ini. Rantaian bekalan dilihat terlalu rapuh apabila bergantung kepada China semata-mata. Kos gaji juga tidak lagi murah apabila China semakin kekurangan anak muda untuk bekerja di kilang. Belum lagi masuk isu pelanggaran dan pencurian harta intelek yang berleluasa di China.

Label COVID19 sebagai Virus China juga akan membawa trend ‘Not Made In China’ terutamanya di kalangan negara-negara Barat. Ini mungkin alasan paling tidak rasional untuk memindahkan kilang keluar dari China tetapi kuasa pembeli adalah satu faktor besar dalam keputusan bisnes.

Peluang ini hanya sekali dalam satu abad – politikus, penjawat awam dan orang bisnes harus mengetepikan perbezaan fahaman dalam merebut peluang ini. Segera rancakkan kembali ekonomi Malaysia dan negara ini akan menjadi lebih makmur dari sebelum ini.

Future Shock

Antara ‘penyakit’ yang akan melanda dunia pasca COVID19 adalah Future Shock. Penyakit ini tidak menyerang tubuh badan tetapi mencengkam minda dan perasaan. Future Shock tidak membawa maut tetapi mampu melumpuhkan individu dan komuniti dari berfungsi dengan normal dalam dunia baru pasca COVID19.

Istilah Future Shock dipopularkan mendiang Alvin Toffler dalam terbitan tahun 1970

COVID19 telah memacu dunia ke arah Industrial Revolution 4.0. Walaupun hanya sebulan dua yang berlalu dalam tempoh kawalan pergerakan, tetapi pergerakan pasaran adalah bagaikan sepuluh tahun. Ini yang membawa Future Shock kepada jutaan manusia dalam dunia pasca COVID19.

Kita tahu tentang Culture Shock iaitu Kejutan Budaya di mana segala habit, tingkah laku dan budaya kita bercanggah dengan tanah asing. Culture Shock menyebabkan seseorang dilihat canggung malah kurang ajar di tanah asing. Percanggahan budaya ini merencatkan interaksi dan membantutkan peluang ekonomi.

Sesetengah Culture Shock hanya menghilangkan perkara kegemaran. Orang Kuala Lumpur yang tiba-tiba perlu berkerja di Jakarta selama setahun mungkin merindui sarapan nasi lemak. Dia mungkin kurang semangat untuk berkerja tetapi dia tetap produktif.

Namun jarak budaya yang lebih jauh akan membawa Culture Shock yang lebih parah. Keengganan seorang Melayu Islam untuk lepak di pub selepas kerja mungkin membawa kehilangan peluang untuk naik pangkat dalam syarikat Jepun. Dia dilihat ‘tidak mesra’ dan tidak masuk dalam budaya korporat walaupun sangat produktif buat kerja.

Seteruk mana pun Culture Shock, individu yang mengalaminya tetap mampu untuk kembali ke tanah asal kampung halaman di mana dia akan diterima. Segala perlakuannya dilihat molek dan ‘jhuruh’ lantas membolehkannya menjadi individu yang produktif dalam masyarakat.

Di sini terletaknya cabaran Future Shock, kejutan yang dialami bersifat kekal dan tidak ada kampung untuk kita kembali. Tambahan pula pecutan yang dibawa oleh COVID19 telah membawa Industrial Revolution 4.0 paling tidak sepuluh tahun ke hadapan.

Habis PKP sekalipun, sekolah masih belum dibuka, kedai juga tidak dibuka semuanya. Malah, akan ada yang tidak akan kembali dibuka selama-lamanya. Pejabat juga akan lengang dengan kakitangan hanya datang secara bergiliran.

Ini membawa ciri-ciri ekonomi Industrial Revolution 4.0 secara mengejut dalam realiti kita. Home schooling, work from home dan online shopping akan terus mendominasi kehidupan seharian. Tidak lagi sekolah, pejabat dan shopping mall.

Dalam masa yang sama, jutaan individu masih bergantung pendapatan pada sekolah, pejabat dan shopping mall. Dari para pemandu van sekolah, peniaga kantin sekolah serta food court, tukang sapu, cashier sehinggalah para pelabur hartanah baik skala besar dan kecil.

Sekiranya mereka masih terpempan dan tidak mampu bergerak akibat Future Shock maka mereka akan segera habis simpanan dan hilang punca pendapatan. Pihak pemerintah mungkin cuba menggunakan bahasa lunak ‘new normal’ namun tidak dapat tidak Future Shock akan tetap mencengkam jutaan rakyat.

Business model akan dijungkir balik dari alif sampai ya, A sampai Z. Banyak bisnes akan menjadi tidak relevan dengan kedatangan Industrial Revolution 4.0 yang mengejut. Perhatikan sahaja shopping mall, berapa banyak bisnes hilang apabila ibu-bapa tidak lagi membawa anak-anak ke shopping mall pasca COVID19. Kedai permainan kanak-kanak, indoor playground dan fast food akan sepi.

Segmen yang tidak bergantung kepada kehadiran kanak-kanak juga akan terjejas. Business model shopping mall bergantung kepada para pengunjung melepak lama bagi memaksimakan jualan. Namun berapa kerat sahaja akan lepak di café jika masih takut dijangkiti? Siapa pula yang akan solat di surau shopping mall kalau tempat yang disediakan sempit?

COVID19 telah mengubah budaya berbelanja masyarakat, ramai tidak lagi akan sewenang-wenangnya melepak di shopping mall untuk window shopping. Seboleh mungkin, segalanya akan dibeli melalui online. Lebih-lebih lagi apabila kelajuan delivery online shopping kembali pantas selepas PKP.

Banyak lagi sektor akan berubah pasca COVID19 tetapi buat masa ini apa yang penting adalah mengakui ‘penyakit’ Future Shock. Tanpa mengakui penyakit ini tidak mungkin kita akan dapat kembali bergerak ke hadapan.

Industrial Revolution 4.0 telah tiba, kita semua harus belajar cara untuk hidup dalam dunia baru ini.