Month: June 2012

The Law of the Few: Maven

Selepas Connectors, jenis individu kedua dalam the Law of the Few adalah Maven. Maven merujuk kepada individu-individu yang mempunyai pengetahuan yang banyak dalam sesuatu bidang. Bukan setakat banyak, malah mereka juga obses dengan bidang yang mereka sukai. Sekiranya orang lain hanya baca 2-3 buku, mereka akan baca 10 buah buku. Dalam konteks masyarakat Asia, perkataan yang hampir serupa adalah otaku (Bahasa Jepun).

Maven berpengaruh kerana mereka menjadi pakar rujuk dalam sesuatu bidang. Sebagai contoh, maven kereta menjadi rujukan apabila rakan-rakan hendak membeli kereta. Ada juga maven restoran dan buku. Dalam erti kata lain, maven mempunyai kuasa mengesyorkan kepada komuniti. Virus idea yang disebarkan oleh Maven lebih kuat berbanding individu biasa.

Sama seperti Connector, Maven bertindak atas inisiatif sendiri dan tidak dapat dibeli atau digaji. Pengaruh Maven datang dari obsesinya yang tulen terhadap sesuatu bidang.

InsyaAllah, minggu hadapan kita akan bersambung dengan topik Salesmen sebelum meneruskan kepada Stickiness & Power of Context. Akhir sekali adalah Tipping Point Leadership. Sekiranya tuan-tuan mahu mendapat sambungan entri ini pada hari-hari berikut secara terus ke inbox, langgan blog ini melalui kotak di bawah:

Masukkan emel tuan:

Dikuasakan oleh FeedBurner

The Law of the Few: Connectors

Kebanyakan dari kita mempunyai jairngan sosial yang tipikal – jiran-jiran, keluarga, rakan sekerja dan rakan-rakan sekolah serta universiti. Kita cenderung mempunyai rakan-rakan yang mempunyai pekerjaan yang lebih kurang sama, latar belakang yang sama dan bertutur bahasa yang sama.

Oleh itu, kita selalu mengalami kesukaran apabila terpaksa pergi ke tempat lain atau melakukan kerja dalam bidang yang lain. Kita tidak mempunyai kenalan yang dapat memberi panduan kepad kita.

Tetapi tidak bagi Connectors, mereka mempunyai jaringan sosial yang luas dan suka untuk berhubung dengan orang-orang baru. Mereka tidak takut untuk keluar dari zon selesa mereka.

Peranan Connectors dalam penyebaran sesebuah epidemik adalah menghubungkan dari satu komuniti ke komuniti lain. Penyebaran sesuatu ‘virus’ tidak akan mencapai tipping point sekiranya tidak dapat melompat ke komuniti lain. Connectors juga memungkinkan sesuatu virus pergi dari tempat yang sudah tepu ke tempat yang lebih kondusif.

Connectors yang baik dikenali ramai orang dan maklumat yang dibawanya dapat dipercayai. Inilah yang memungkinkan sesuatu idea menjadi viral dan tersebar luas.

Sebagai contoh, seorang jurutera mempunyai inovasi terbaru yang dapat membantu para doktor. Namun, oleh kerana jurutera itu hanya kenal sesama jurutera dan mungkin satu dua orang IT dia tidak dapat mencari orang yang dapat menguji inovasinya. Sehinggalah datang seorang saintis yang kenal para jurutera dan juga doktor. Saintis itu yang memungkinkan jurutera itu berjumpa dengan doktor yang sanggup menguji inovasinya.

Apabila inovasi itu terbukti berjaya barulah berita tentangnya tersebar di kalangan doktor-doktor. Selepas itu barulah mereka menjadi pengguna inovasi tersebut.

InsyaAllah, esok kita akan melihat apa itu Maven sebelum bersambung dengan Salesmen pada minggu hadapan. Sekiranya tuan-tuan mahu mendapat sambungan entri ini pada hari-hari berikut secara terus ke inbox, langgan blog ini melalui kotak di bawah:

Masukkan emel tuan:

Dikuasakan oleh FeedBurner

The Law of the Few

Dalam sebuah epidemik, tidak semestinya semua individu yang dijangkiti itu menjangkitkan kepada orang lain pada kadar yang serupa. Begitu juga dengan maklumat, bukan semua orang menyampaikan maklumat dengan kadar yang sama. Ada yang emel sahaja, ada yang letak di wall Facebook, SMS dan sebagainya. Ada juga orang yang langsung tidak menyampaikan atau menjangkitkan kepada orang lain.

Dalam erti kata lain, bukan semua individu bertindakbalas dengan serupa dalam sesuatu epidemik. Selalunya hanya beberapa orang individu tertentu yang bertanggungjawab atas majoriti jangkitan. Ini disebuti sebagai Pareto Rule di mana 20 peratus orang menyebabkan 80 peratus jangkitan.

Dalam Tipping Point, individu-individu ini diletakkan di bawah The Law of the Few dan mereka terbahagi kepada tiga iaitu; Connectors, Maven & Salesmen. Mereka bertiga mempunyai peranan berbeza dalam menyebarkan epidemik virus idea.

Kita akan sama-sama mengikuti ciri-ciri ketiga-tiga jenis individu ini dalam entri-entri akan datang. Sekiranya tuan-tuan mahu mendapat sambungan entri ini pada hari-hari berikut secara terus ke inbox, langgan blog ini melalui kotak di bawah:

Masukkan emel tuan:

Dikuasakan oleh FeedBurner

Apa Signifikannya Tipping Point?

Jadi kita telah lihat secara kasar apa itu Tipping Point. Namun, apa pentingnya kita memahami Tipping Point?

Kita mahu memahami bagaimana sesuatu perkara merebak dengan pantas dari titik-titik kecil kepada kawasan yang luas. Kita mahu tahu bagaimana mengawalnya dan menghentikannya.

Virus – tidak kira biologikal atau ideologikal merebak secara eksponen dan bukannya linear. Rantainya bukan dari satu individu ke individu lain tetapi dari satu individu ke ramai individu lalu terus ke beberapa individu lain. Proses ini akan berulang sehingga seluruh populasi dijangkiti.

Namun, jangkitan secara eksponen ini tidak berlaku secara automatik. Penyebaran pada skala luas hanya berlaku dalam keadaan-keadaan tertentu. Tipping Point menerangkan perkara tersebut dan itulah yang kita akan jelajahi dalam siri tulisan ini.

Sekiranya mahu mendapat sambungannya pada hari-hari berikut secara terus ke inbox anda, langgan blog ini melalui kotak di bawah:

Masukkan emel tuan:

Dikuasakan oleh FeedBurner

The Tipping Point

Buku The Tipping Point tulisan Malcolm Gladwell menerangkan fenomena ‘tipping point’ iaitu keadaan di mana sesuatu ‘virus’ tiba-tiba sahaja merebak dan menguasai sesebuah komuniti.

Di awal ‘jangkitan’, penyebaran berlaku dengan sangat sukar dan perlahan – seperti menolak bola batu menaiki bukit.

Tetapi apabila sudah tiba di puncak, sangat mudah untuk menggolekkan bola batu tersebut menuruni bukit. Graviti menarik bola batu tersebut dan kelajuannya meningkat berkali-kali ganda. Keadaan seperti puncak bukit itulah yang kita sebut ‘tipping point’.

Dalam bukunya, Malcolm Gladwell menerangkan bagaimana berlakunya ‘tipping point’ yang menyebabkan kadar jenayah di New York turun dengan mendadak. Beliau juga turut menerangkan tentang epidemik kes bunuh diri di Micronesia.

Secara umum, buku Tipping Point terbahagi kepada tiga bahagian utama iaitu The Law of the Few, Stickiness Factor & Power of Context. Di bawah Law of the Few pula terdapat tiga lagi pecahan iaitu Connectors, Mavens dan Salesmen.

Sepanjang minggu ini kita akan sama-sama menjelajahi konsep-konsep dalam Tipping Point, InsyaAllah. Sekiranya mahu mendapat sambungannya secara terus ke inbox anda, langgan blog ini melalui kotak di bawah:

Masukkan emel tuan:

Dikuasakan oleh FeedBurner

Buku Minggu Ini: Tipping Point

Minggu ini, saya akan menelaah buku Tipping Point tulisan Malcolm Gladwell. Saya sudah habis baca satu kali namun harus membacanya sekali lagi bagi memantapkan kerangka Tipping Point Leadership. Saya percaya hasil kajian Tim Hadith Psikologi membawa teknik-teknik praktikal menjalankan Tipping Point Leadership dan kami ( saya dan Pn. Ainon) sudah nampak bentuk kasarnya. Sekarang tiba masanya memperhalusi kerangka pemikiran tersebut.

Value Proposition: Karipap

Sebelum ini kita telah lihat value proposition yang berbeza dalam perkhidmatan fotografi. Kali ini kita lihat bagaimana satu produk yang ringkas seperti karipap mempunyai pelbagai value proposition.

Value proposition paling tipikal adalah seorang yang pandai membuat karipap menghasilkan sendiri produk dan menjualnya sendiri di gerai tepi jalan. Penjual tersebut mungkin bersaing dengan ramai lagi penjual kuih di sepanjang jalan yang sama. 
Namun sekiranya karipapnya ditukar menjadi saiz gergasi, maka value propositionnya akan berubah. Karipap bukan lagi snek tetapi menjadi hidangan yang mengenyangkan. Sekarang produknya sudah berada dalam kategori yang sama dengan burger.
Pilihan lain adalah dia boleh menghasilkan karipap dan meletakannya untuk jualan di kedai-kedai lain. Melalui cara ini dia tidak perlu berada di gerai sepanjang hari dan dapat meluaskan kawasan jualan. Cuma mungkin keuntungannya bagi setiap unit karipap akan berkurangan. Beliau juga akan terdedah kepada kerugian sekiranya karipap yang dihasilkan tidak habis. Jika di gerai, beliau boleh menggoreng mengikut keperluan.
Cara lain lagi, karipap tersebut boleh disejukbekukan dan dibekalkan ke pasaraya. Produk dapat bertahan lebih lama dan dapat mencapai pelanggan yang berpendapatan lebih tinggi. Risikonya adalah pembayaran yang lambat dari pihak pasaraya.
Satu lagi cara, karipap boleh dihasilkan dalam versi mini dengan inti yang kering. Karipap dalam bentuk ini telah menjadi kuih dan sesuai dipasarkan semasa musim perayaan. Tempoh hayatnya juga lebih lama dan boleh dihantar melalui pos.
Memikirkan value proposition akan membolehkan peniaga keluar dari perangkap idea lama yang tidak produktif dan mencapai keuntungan yang lebih.

Marketing Baru vs Marketing Lama

Dalam buku Permission Marketing, Seth Godin menyebut tentang apa yang dipanggil Interruption Marketing & Permission Marketing. Interruption marketing adalah marketing gaya lama yang bergantung kepada media massa bagi menyebar luas dan ‘menghentak’ mesej penjenamaan serta promosi kepada orang ramai. Gaya ini dipanggil interrpution marketing kerana banyak bergantung kepada iklan-iklan yang menyelit apabila orang ramai menikmati kehidupan seharian. Tidak kiralah sama ada melalui televisyen, radio, papan tanda dan sebagainya.

Kaedah interruption marketing adalah komunikasi satu hala di mana pengguna tidak dapat memilih bagaimana dan bila mesej dihantar kepada mereka. Pihak penjual pula mahu mesej mereka sampai ke seramai mungkin orang dan sekerap mungkin. Hal ini berlaku kerana mass production menjadikan kos pengeluaran sesuatu objek semakin murah apabila semakin banyak dihasilkan.

Mengikut mazhab permission marketing pula, proses jualan adalah satu dialog antara penjual dan pelanggan. Bakal pembeli harus memberi keizinan terlebih dahulu sebelum dialog berlangsung. Melalui dialog ini, pelanggan dapat mengetahui lebih lanjut tentang produk dan juga mempunyai peranan dalam penghasilan sesuatu produk. Mesej yang disampaikan oleh penjual adalah relevan dan dijangka oleh pelanggan.

Kaedah marketing ini semakin relevan sekarang apabila means of production (kaedah pengeluaran) sudah lebih demokratik dan membolehkan produk dihasilkan dengan kuantiti yang lebih sedikit. Ini membolehkan penjual memberi respon kepada kehendak pelanggan dengan lebih tangkas.

Value Proposition

Semalam saya menghadiri majlis daftar rai adik saya sebagai peguam bertauliah di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Dalam ramai-ramai orang di situ, kami menyedari ada sekelompok wartawan dan jurugambar. Kami mengandaikan mereka adalah wartawan hiburan, ‘muka Melodi’ kata adik saya.

Adik saya bertanya, mengapa jurugambar berita menggunakan kamera yang mahal tetapi hasilnya tidak secantik mana? Jawab saya mudah sahaja, apa yang penting bagi jurugambar berita adalah untuk mendapatkan gambar tokoh atau peristiwa yang dikehendaki. Apa yang penting adalah dapat, soal cantik itu nombor dua. (Ted Adnan bilang, direct flash pun boleh~!)

Kamera yang mahal (baca: canggih) dapat beroperasi dengan lebih pantas dan menjejak subjek secara automatik walaupun dalam suasana pencahayaan yang sukar. Ini meningkatkan peluang jurugambar tersebut mendapatkan gambar yang dikehendaki.

Berbeza dengan jurugambar perkahwinan yang sebenarnya sudah menjurus kepada fotografi fesyen. Penggambaran tidak terlalu pantas dan jurugambar masih boleh memberi arahan kepada pengantin. Banyak perkara boleh diatur oleh jurugambar. Soal cantik adalah nombor satu dan fotografer bebas menggunakan Photoshop bagi mendandan imej yang dirakam. Sebaliknya, Photoshop adalah ‘haram’ bagi jurugambar berita.

Di sini kita dapat lihat bagaimana pekerjaan yang sama mempunyai value proposition yang berbeza bagi bidang dan klien yang berbeza walaupun menggunakan alat yang sama. Kegagalan memahami value proposition menyebabkan kita tidak memberi hasil yang dikehendaki dan seterusnya menyebabkan kehilangan bisnes.

Kisah Bisnes Pasar Gombak

Seminggu lepas, saya ternampak artikel akhbar mengatakan bisnes di Pasar Gombak terjejas teruk akibat penutupan cawangan Maybank di sana. Tempat tersebut merupakan tempat yang saya kunjungi sejak kecil jadi saya agak ambil berat akan perkembangan di pasar itu.

Semalam seperti biasa saya sekeluarga pergi ke sana untuk sarapan hujung minggu. Ternyata banyak gerai-gerai ditutup, terutamanya yang di sekitar bank. Namun apabila naik ke bahagian gerai makan di atas, bisnes tampaknya tetap rancak dan meriah dengan pelanggan.

Keluarga saya sudah mengenali para peniaga di situ agak lama dan di situ sudah menjadi seperti sebahagian kampung sendiri. Saya bertanya kepada salah seorang pemilik gerai bagaimana keadaan bisnes setelah penutupan Maybank? Katanya bisnes gerai makan tidak terjejas dan jumlah pelanggan masih seperti biasa.


Mi bandung yang sedap di Pasar Gombak – sedap sehingga tinggal kuah sahaja!

Mengapa ada gerai yang terjejas dan ada gerai yang selamat? Gerai-gerai di hadapan bank menjual buku-buku, tudung dan makanan kering seperti kurma dan kismis. Gerai-gerai tersebut memang bergantung kepada orang berbelanja menggunakan ‘duit lebih’ selepas mengeluarkan wang dari bank.

Gerai-gerai makan pula mempunyai pelanggan tetap tersendiri dan mereka akan tetap datang untuk makan. Malah boleh dikatakan balik-balik muka itu juga yang makan di situ.

Peristiwa ini memberi satu pengalaman bagaimana pelanggan yang datang tidak semestinya datang atas sebab produk dan perkhidmatan kita sendiri. Adakah kita mempunyai pelanggan tetap sendiri?

– Posted using BlogPress from my iPad