Month: July 2012

Permission Marketing: Elemen

Dalam dunia sekarang yang sangat sibuk, Interruption Marketing menjadi tidak berkesan lagi bagi menjual. Adalah lebih baik untuk mendapatkan keizinan pelanggan sebelum mula memasarkan kepada mereka.
Apabila pemasar sudah mendapat keizinan pelanggan, mesej daripada Pemasar sudah dijangka oleh pelanggan. Pelanggan tidak merasa mesej daripada pemasar datang tanpa diundang. Mesej daripada Pemasar juga lebih peribadi dengan ditujukan terus kepada pelanggan berserta maklumat yang relevan. 

Secara amnya, mesej secara Permission Marketing akan diterima oleh pelanggan dalam keadaan mental dan emosi yang lebih baik. Ini memudahkan pelanggan menerima maklumat yang disampaikan oleh pemasar dan menjaga hubungan baik antara kedua-dua pihak.

Seterusnya kita akan melihat latar belakang Interruption Marketing dan bagaimana model bisnes tersebut seharusnya berfungsi.

<< Pengenalan | Idea Lama Interruption Marketing >>

Permission Marketing

Mari kita sama-sama melihat idea-idea yang dibawa oleh Seth Godin dalam Permission Marketing.
Secara literalnya, Permission Marketing bermaksud Pemasaran Berizin. Apa bezanya Permission Marketing dengan marketing sedia ada? Adakah Marketing sekarang tidak berizin?

Seth Godin mengistilahkan Marketing tradisional sebagai Interruption Marketing ataupun Pemasaran Gangguan. Mengapa namanya begitu? Permission Marketing merujuk kepada teknik-teknik pemasaran dan pengiklanan yang ‘menyelit’ dan bersaing untuk mendapatkan perhatian anda dalam kehidupan seharian.

Bayangkan bagaimana keadaannya apabila kita turun ke pusat bandar. Iklan mengepung kita kiri kanan depan belakang melalui pelbagai medium. Video, bahan bercetak dan audio semuanya digunakan. Malah, peranti peribadi kita seperti tablet dan telefon bimbit turut menjadi sasaran pengiklan. Interruption Marketing mengganggu kehidupan seharian kita dalam usaha menyampaikan mesej tentang perkara yang hendak dijual.
Konsep Permission Marketing pula berbeza kerana si Marketer terlebih dahulu mendapatkan keizinan daripada audiens sebelum memulakan perbualan. Permission Marketer tidak terus menyuakan produk atau perkhidmatan di hadapan muka pelanggan. Malah, barangan tersebut mungkin tidak ada pun bersama Permission Marketer pada waktu tersebut. Setelah mendapat keizinan barulah Permission Marketer mula memberikan maklumat tentang perkara yang hendak dijualnya.

Elemen Permission Marketing >>

Opinion Leader vs Thought Leader

Ramai rakan-rakan Facebook dan blogger mengeluh mengatakan mereka sudah letih menulis entri. Letih sampai menggugah emosi dan menyedut tenaga. 
Antara puncanya, mahu menjadi Thought Leader tetapi tergelincir menjadi Opinion Leader.

Opinion Leader menyuarakan pendapat sedangkan Thought Leader menyampaikan pemikiran. Pendapat berdasarkan rasa manakala pemikiran berdasarkan fakta serta analisa. Opinion Leader reaktif, tidak seperti Thought Leader yang aktif.

Keletihan datang kerana rantaian isu semasa menguasai Opinion Leader – dia terasa terpanggil untuk mengulas segala perkara. Tidak seperti Thought Leader yang mengawal isu dan topik yang dibawanya – dia yang memimpin orang ramai bagi mengikuti sesuatu topik.
Opinion Leader juga cenderung menyuntik persepsi peribadi dan pengalaman serta maklumat peribadi dalam penulisan. Ini sebenarnya menarik mereka yang hanya sibuk mahu jaga tepi kain orang. Opinion Leader menjadi cepat popular (sehingga perlu dua akaun FB) kerana fitrah manusia memang mahu tahu tentang kehidupan orang lain. Tetapi lama kelamaan privasi Opinion Leader mula terhakis dan menggigit jiwanya.
Thought Leader pula berdasarkan ilmu dan maklumat faktual. Pengalaman yang dimasukkan pula hanyalah pengalaman profesional. Thought Leader tidak cepat popular tetapi menarik mereka yang benar-benar ambil berat tentang topik yang dibawa. Komuniti yang terbina menokok sedikit demi sedikit tetapi secara konsisten membawa hasil yang produktif.

Business Model Masa Hadapan

Kita bertemu lagi hari ini dan saya teringat sesuatu untuk disambung lagi tentang Business Model. Semalam dalam bahagian Business Model Canvas: Cost Structure saya menyebut bahawa pengeluaran produk fizikal mempunyai kos tetap yang tinggi.
Namun saya teringat entri saya sebelum ini tentang gelombang perubahan yang akan dibawa oleh pencetak 3D. Pencetak 3D mengubah Business Model kerana bisnes pengeluaran boleh berubah daripada Cost Structure Fixed Cost kepada Variable Cost serta Customer Segment Mass Market kepada Niche.

Modal permulaan bukan lagi berjuta-juta tetapi berpuluh-puluh ribu sahaja. Kemudian bayangkan pula apabila setiap daerah mempunyai pusat pencetak 3D seperti setiap daerah sekarang mempunyai pusat percetakan digital. Bagaimana agaknya rupa model bisnes pada waktu itu? 

Business Model Canvas: Cost Structure

Alhamdulillah, kita telah sampai ke blok terakhir Business Model Canvas iaitu Cost Structure atau Struktur Kos. Bahagian ini menerangkan kos yang terlibat dalam menyampaikan Value Proposition kepada pelanggan. 
Cost Structure boleh jadi Cost-Driven (Pacuan Kos) atau Value-Driven (Pacuan Nilai). Bagi Cost-Driven Cost Structure, harga jualan berkait rapat dengan kos penghasilan sesuatu produk atau perkhidmatan. Value-Driven Cost Structure pula meletakkan harga berdasarkan persepsi nilai sesuatu produk atau perkhidmatan.
Contoh paling mudah, kos bahan mentah Nasi Lemak Istimewa adalah sama di gerai dan di hotel. Katakan kosnya RM3. Namun Cost Structure gerai adalah Cost-Driven menyebabkan pemilik gerai hanya boleh caj maksima RM6. Berbeza dengan Cost Structure hotel yang Value-Driven membolehkan harga diletakkan melebihi RM20. Dalam keadaan ini, persepsi ‘keistimewaan’ itu yang turut dijual bersama kepada pelanggan.

Ciri-ciri kos pula adalah seperti berikut:

Kos Tetap

Sesetengah bisnes mempunyai kos tetap yang signifikan. Selalunya ciri ini wujud dalam bisnes-bisnes yang memerlukan infrastruktur fizikal yang besar. Sebagai contoh, kilang mempunyai kos tetap yang besar bagi bangunan, mesin dan overhead bulanan untuk elektrik, gaji serta air.

Kos Boleh Ubah

Kos boleh ubah pula boleh dilihat dalam bisnes seperti khidmat guaman. Peguam tidak dapat tahu lebih awal berapa banyak kos pengangkutan dan kos dokumentasi yang diperlukan bagi setiap kes. Hanya setelah selesai kes barulah dia tahu kos sebenar. Kos bagi kes berikutnya pula akan berbeza walaupun dalam bidang yang sama.

Economies of Scale

Model bisnes yang melibatkan pengeluaran biasanya mempunyai economies of scale kerana semakin banyak produk dihasilkan, semakin murah kosnya. Sebagai contoh, kos membuat acuan dan mesin menghasilkan berus gigi itu mahal kos permulaannya tetapi kos bahan mentah setiap unit berus gigi itu sangat murah. Setelah kos permulaan dapat ditampung, maka kos pengeluaran setiap unit selepas itu menjadi tersangat murah.

Economies of Scope

Economies of Scope pula datang apabila sesuatu bisnes menambah perkhidmatan atau produk yang mengoptimumkan penggunaan sumbernya. Sebagai contoh, syarikat perlombongan yang mempunyai kuari batu boleh menambah perkhidmatan sebagai kontraktor pembinaan jalan. Berbekalkan sumber utama yang terus dan lebih murah, mereka dapat meletakkan harga yang lebih rendah bagi kualiti yang sama.

Alhamdulillah, kita sudah menamatkan siri Business Model Canvas. Download eBook Business Model Canvas di http://bit.ly/eBookBMC4

Ikuti Kelas Strategi Bisnes di http://kelasstrategibisnes.blogspot.com/

Business Model Canvas: Key Partnership

Blok seterusnya dalam Business Model Canvas adalah Key Partners atau Rakan Utama. Terdapat tiga motif mendapat rakan niaga iaitu:

Economy of Scale

Bagi motif ini, peniaga mahu mendapatkan kuasa pembelian yang lebih besar bagi mengurangkan kos. Sebagai contoh, McDonalds Malaysia yang mempunyai ramai franchisee dapat membeli bahan mentah pada harga yang lebih murah kerana mereka dapat membeli secara pukal.

Risk Reduction (Pengurangan Risiko)

Berbeza dengan Kumpulan Karangkraf, PTS Publication tidak mempunyai unit percetakan sendiri. Kos membeli dan mengendalikan mesin pencetak adalah sangat mahal. Overhead yang tinggi dapat memberi kesan buruk kepada operasi syarikat. Tambahan pula, kepakaran yang diperlukan juga sangat berbeza. Buku mungkin tersalah cetak dan mesin boleh mengalami pincang tugas. Oleh itu, bagi mengurangkan risiko operasi dan kewangan, adalah lebih baik bagi PTS menggunakan khidmat syarikat pencetak.

Acquisition of Resources & Activities (Pemerolehan Sumber & Aktiviti)

Sebagai contoh, sebuah syarikat pembinaan boleh mempunyai sebuah syarikat perlombongan batu sebagai rakan niaga. Ini akan memberinya bekalan terus pada harga yang lebih murah dan konsisten. Kerjasama ini dapat memberikan kelebihan yang signifikan terutamanya bagi projek berskala besar.

Ikuti Kelas Strategi Bisnes di http://kelasstrategibisnes.blogspot.com/

Topik Seterusnya: Cost Structure (Struktur Kos)

Business Model Canvas: Key Activities

Alhamdulillah, kita dapat bersambung lagi tentang Business Model Canvas. Topik kita hari ini adalah Key Activities atau Aktiviti Utama. Blok inilah di mana ‘kerja sebenar’ berlaku dan terdapat tiga jenis iaiatu Production (Pengeluaran), Problem Solving (Menyelesaikan Masalah) dan Platform/Network (Platform / Rangkaian).

Pengeluaran (Production)

Pengeluaran melibatkan penghasilan produk fizikal. Sebagai contoh, Ramly Burger mengeluarkan burger (tentulah! hehe) dan nugget dari kilangnya. Aktiviti jenis ini memerlukan bahan mentah serta mesin dan pekerja. Pengeluaran bersifat rutin di mana setiap produk yang dihasilkan adalah sama.

Menyelesaikan Masalah (Problem Solving)

Berbeza dengan pengeluaran, penyelesaian masalah memerlukan penyelesaian yang berlainan bagi setiap pelanggan. Contoh paling mudah adalah klinik di mana doktor perlu mendiagnos pesakit dan memberikan rawatan yang bersesuaian. Kerja doktor adalah problem solving tetapi kilang pengeluaran ubat adalah production.

Platform / Network (Platform / Rangkaian)

Aktiviti jenis ini lebih rumit berbanding pengeluaran dan penyelesaian masalah kerana platform berhadapan dengan pelbagai jenis pelanggan dan pembekal (multi-sided). Sebagai contoh, syarikat Karangkraf harus mengendalikan pembaca akhbar serta majalah, wartawannya sendiri, penulis luar, penulis dan pengiklan. Pengendali platform harus memastikan platform dikenali dan semua infrastrukturnya berjalan lancar. Pihak Karangkraf harus memastikan semua majalah terbit tepat pada masanya, diedarkan dengan menyeluruh, dipromosikan secara meluas dan mendapat pengiklan yang berprestij.

Kerja pengendalian platform adalah renyah dan melibatkan kedua-dua production serta problem solving. Sebagai contoh, kerja mencetak majalah adalah production tetapi memujuk pengiklan membeli ruang iklan itu adalah problem solving.

Ikuti Kelas Strategi Bisnes di http://kelasstrategibisnes.blogspot.com/

Topik Seterusnya: Key Partnership

Kelas Business Model Canvas

Alhamdulillah, semalam telah berlangsung kelas asas Business Model Canvas kali kedua. Kelas kali ini turut menggunakan lembaran kerja bagi membantu pemahaman para peserta. Bagi tuan-tuan yang terlepas sesi ini semalam boleh download PDF lembaran kerja di sini.

Terima kasih kepada tuan-tuan dan puan-puan yang hadir. Tarikh kelas yang akan datang akan diumumkan tidak lama lagi, InsyaAllah.

Business Model Canvas: Key Resources

Kali ini kita akan melihat tentang sumber-sumber utama dalam sesuatu bisnes. Terdapat empat jenis key resources dalam sesuatu model bisnes.


Manusia

Sumber manusia meliputi pekerja serta konsultan dan kontraktor luar. Dalam sesetengah bisnes, bakat sumber manusia adalah penjana utama pendapatan.

Fizikal

Antara contoh sumber fizikal adalah premis, bahan mentah dan infrastruktur.

Kewangan

Sebut sahaja bahagian ini, ramai yang terbayang pinjaman dan geran daripada bank atau agensi kerajaan. Sebenarnya terdapat banyak sumber lain termasuklah bayaran awal daripada pelanggan.

Intelek

Sumber jenis ini semakin penting dalam ekonomi baru. Kebiasaannya sumber ini dalam bentuk paten, hakcipta dan trade secret. Jenama juga termasuk dalam sumber intelek.

Ikuti Kelas Strategi Bisnes di http://kelasstrategibisnes.blogspot.com/

Topik Seterusnya: Key Activities

Location:Persiaran Sultan Sallahuddin Abdul Aziz Shah,Putrajaya,Malaysia