Month: January 2013

Edgecraft: Langkah #5

Langkah terakhir adalah mengenalpasti kelompok pelanggan yang akan menjadi sasaran inovasi yang telah dicipta.

Ciri kelompok pelanggan ideal adalah seperti berikut:

1. Mereka berani mencuba
2. Mereka sanggup membelinya
3. Mereka akan bercerita kepada orang lain

Sebagai contoh, karipap besar dan penuh berinti daging boleh disasarkan kepada para eksekutif dan pegawai. Mereka mencari makanan baru dan sanggup membeli walaupun pada harga RM2 kerana mereka mempunyai duit lebih. Tambahan pula, di kalangan mereka akan ada yang bukan setakat bercerita kepada orang lain malah membelikan untuk rakan-rakan.

Lain pula ceritanya sekiranya inovasi tersebut disasarkan kepada para pekerja kilang. Mereka mempunyai bajet terhad dan selalunya akan kekal dengan menu sama pada harga yang sama.

Pelajari business model yang remarkable dalam eBook Business Model Canvas Malaysia Edisi Ekstra di Downloadilmu.

Edgecraft: Langkah #4

Setelah mengenalpasti ufuk yang mempunyai nilai kepada pengguna, seterusnya pilih ufuk yang boleh membawa keuntungan. Pilih ufuk yang membolehkan anda membawa produk ke pasaran dengan kos yang relatifnya rendah dan tidak memerlukan pelaburan besar-besaran.

Sebagai contoh, menghasilkan karipap besar tidak memerlukan anda membeli mesin dan kuali baru. Bahan yang digunakan juga tetap sama. Namun sekiranya mahu menghasilkan karipap aiskrim maka usahawan perlu mengkaji kaedah pembuatan baru dan membeli beberapa peralatan baru.

Pelajari business model yang remarkable dalam eBook Business Model Canvas Malaysia Edisi Ekstra di Downloadilmu.

Edgecraft: Langkah #3

Setelah memilih ufuk baru yang hendak anda gunakan bagi produk anda, kenalpasti apa nilainya bagi pengguna. Sebagai contoh, karipap yang besar boleh mengenyangkan pembeli dan boleh menggantikan burger. Karipap mini pula boleh dihidangkan sebagai kuih-muih di hari perayaan atau dijadikan snek.

Usahawan juga boleh menggabungkan beberapa ufuk bagi mengukuhkan produk. Ufuk saiz besar boleh digabungkan dengan ufuk inti daging penuh bagi mencipta karipap yang betul-betul remarkable.

Ada ufuk yang tiada nilainya, antaranya burger yang nipis kerana tidak mengenyangkan ataupun sos cili yang langsung tidak pedas kerana sudah serupa dengan sos tomato!

Pelajari business model yang remarkable dalam eBook Business Model Canvas Malaysia Edisi Ekstra di Downloadilmu.

Edgecraft: Langkah #2

Langkah kedua dalam Edgecraft adalah mengenalpasti ufuk-ufuk baru bagi produk yang hendak kita inovasikan. Ambil contoh karipap, berikut adalah ufuk-ufuk baru bagi produk ini:

Antara ufuk-ufuk lain:

  1. Karipap rendang
  2. Karipap krim
  3. Karipap pizza

Edge baru hanya akan remarkable sekiranya cukup ditarik ke hujung. Sebagai contoh, karipap yang hanya panas sedikit dari suhu bilik tidak akan diperkatakan orang. Produk perlu pergi betul-betul panas baru digoreng untuk menjadi sesuatu yang remarkable. Karipap juga perlu betul-betul frozen untuk dijual sebagai produk sejuk beku.

Pelajari business model yang remarkable dalam eBook Business Model Canvas Malaysia Edisi Ekstra di Downloadilmu.

Edgecraft: Langkah #1

Langkah pertama dalam Edgecraft adalah mengenalpasti ufuk lama. Katakan produk yang kita pilih adalah karipap. Antara ufuk lama yang wujud adalah:

  1. Karipap besar
  2. Karipap mini
  3. Karipap panas baru goreng
  4. Karipap frozen
  5. Karipap ada telur
  6. Karipap bulat
  7. Karipap inti ikan (temose)

 Jika itu adalah ufuknya, apa pula karipap yang ‘normal’, yang biasa? Karipap ayam yang sebenarnya hanya penuh kentang, saiznya sederhana dan pada suhu bilik. Bosan bukan? Tiada siapa akan upload di Facebook!

Pelajari business model yang remarkable dalam eBook Business Model Canvas Malaysia Edisi Ekstra di Downloadilmu.

Apa Itu Edgecraft?

Istilah Edgecraft diperkenalkan oleh Seth Godin dalam buku beliau Free Prize Inside. Kaedah ini khusus untuk mencipta produk yang inovatif pada kos yang relatifnya rendah berbanding R&D yang sosfikated. Puan Ainon Mohd pula merujuk Edgecraft sebagai Strategi Ufuk.

Sebelum kita pergi lebih jauh dalam kaedah ini, mari kita berkenalan sekali lagi dengan graf ‘normal distribution‘ atau ‘bell curve‘. Kebanyakan daripada kita pernah berjumpa dengan graf ini dalam bab statistik di sekolah.

Graf ini menunjukkan taburan normal dalam sesuatu populasi. Sebagai contoh, penduduk di Malaysia kebanyakannya akan mempunyai kaki bersaiz 5,6,7 dan 8. Di hujung sebelah kiri, ada sebahagian kecil yang mempunyai kaki bersaiz 3,4.

Mereka yang mempunyai kasut saiz 5, 6, 7 dan 8 berada di tengah. Merekalah yang dikatakan normal, mass dan majoriti. Manusia ramai berhajat untuk berada di situ dan para peniaga juga mahu menjual kepada mass.

Namun, mass adalah sesuatu yang membosankan, boring. Kita tidak akan perasan dan bercakap sekiranya kasut rakan kita berada dalam lingkungan ‘normal’. Kita hanya akan sedar dan bercakap tentang kasut kalau saiznya kecil molek seperti kasut Cinderella atau kasut besar gedabak seperti kapal.

Usahawan tidak boleh berada dalam zon bosan nan boring. Keterujaan perlu dicipta bagi memasuki pasaran. Namun, hype melalui iklan dan marketing bukan jawapannya. Ciri remarkable itu perlu dicipta terus ke dalam produk. Marketing adalah produk dan produk adalah marketing.

Pelajari business model yang remarkable dalam eBook Business Model Canvas Malaysia Edisi Ekstra di Downloadilmu.

Mengapa Edgecraft?

Saban hari pelbagai produk dan perkhidmatan baru dilancarkan. Masing-masing cuba membawakan sesuatu yang baru dan peningkatan ciri-ciri yang berbeza. Ada yang lebih cantik, lebih berkuasa, lebih mudah dan yang paling kerap dicanang adalah lebih murah.

Namun, inovasi-inovasi kecil ini selalunya gagal menembusi pasaran. Apabila dihujani dengan pelbagai pilihan, pengguna biasanya kekal dengan apa yang mereka sudah biasa gunakan. Mereka tidak mahu bertukar untuk sesuatu yang sedikit lebih kecil, lebih cantik, lebih berkuasa atau lebih mudah. Sekiranya mereka membeli pun, mereka tidak akan bercerita kepada orang lain.

Usahawan perlu membawa produk yang betul-betul ‘remarkable’, yang jauh berbeza daripada apa yang sudah ada di dalam pasaran. Tetapi bagaimana usahawan hendak menciptanya? Adakah memerlukan R&D? Atau perlukah brainstorm dengan tim kreatif? Atau panggil konsultan?

Edgecraft membolehkan usahawan berinovasi seorang diri melalui satu kaedah yang sistematik dan seterusnya memilih segmen pelanggan yang paling responsif.

Sepanjang minggu ini kita akan sama-sama lihat apa itu Edgecraft dan kaedahnya, InsyaAllah.

Dapatkan eBook Business Model Canvas Malaysia Edisi Ekstra di Downloadilmu.

Lean Startup: Sticky Engine of Growth

Engine of Growth yang ini berbeza daripada dua enjin sebelum ini kerana melibatkan dua pihak. Dalam kes ini, bukan produk atau perkhidmatan yang dijual tetapi usahawan menyediakan marketplace(pasar). Contoh marketplace adalah Mudah.my, Lelong.com.my, AppStore dan eBay. Dalam erti kata lain, sticky engine of growth adalah untuk two-sided market.

Mengendalikan two-sided market bermakna berhadapan dengan cabaran ‘ayam dan telur’. Ayam yang datang dahulu atau telur datang dahulu? Marketplace menghubungkan pembeli dan penjual. Pembeli tidak akan datang ke marketplace sekiranya tidak ada barang yang dijual. Penjual pula tidak mahu menjual sekiranya tidak ada pelanggan datang. Maka, mana yang perlu didahulukan? Penjual atau pelanggan?

Tetapi apabila sesuatu marketplace sudah berfungsi dengan baik iaitu mempunyai pembeli dan penjual yang mencukupi (melepasi critical mass) ia akan menjadi sticky. Penjual akan kembali datang menjual dan pembeli akan datang lagi membeli. Kedua-dua belah pihak pula akan membawa lebih ramai penjual dan pembeli. Oleh itu, apabila satu-satu marketplace sudah menjadi dominan ia akan terus membesar.

<< Paid Engine of Growth | Hendak Bermula di Mana? >>

Lean Startup: Paid Engine of Growth

Paid engine of growth adalah enjin lama era industrial. Konsepnya mudah sahaja, usahawan membeli iklan untuk memanggil pelanggan. Pelanggan datang membeli dan usahawan mendapat keuntungan. Sebahagian daripada keuntungan itu pula digunakan untuk membeli iklan lagi dan menarik pelanggan baru. Begitulah kitaran berterusan dan enjin ini dianggap lestari (sustainable) selagi bajet iklan menggunakan keuntungan jualan produk semata-mata.

<< Viral Engine of Growth | Sticky Engine of Growth >>

Lean Startup: Viral Engine of Growth

Viral engine of growth bergantung kepada pelanggan untuk membuat sebahagian pemasaran. Pemasaran boleh dibuat melalui lisan, teks (email, internet, SMS, dsbnya) atau memberi sampel kepada prospek. Enjin ini dianggap lestari (sustainable) apabila secara puratanya setiap pelanggan membawa seorang lagi pelanggan baru.

Tupperware adalah contoh klasik dalam hal ini di mana parti Tupperware yang dijalankan oleh wakil menjadi saluran pemasaran utama. Seorang pelanggan Tupperware akan memberitahu 5 hingga 10 prospek lain. Oleh itu kita dapati produk Tupperware berada hampir di semua rumah sedangkan produknya tidak dijual di pasaraya utama.

Oleh sebab itu, ramai pihak mahu memasarkan produk mereka melalui kaedah jualan langsung dan MLM bagi mencapai penguasaan pasaran yang setaraf dengan Tupperware. Namun, lambakan produk MLM dan asakan jemputan pelbagai rakan membuatkan prospek merasa sesak lalu memilih untuk tidak mengendahkan kesemuanya.

Cara lain yang lebih baik adalah mencipta produk yang cukup ‘remarkable’ sehingga pelanggan secara sukarela memberitahunya kepada rakan-rakan mereka tanpa dijanjikan sebarang komisen. Melalui kaedah ini, produk itu sendiri adalah pemasarannya.

<< Engine of Growth | Paid Engine of Growth >>