Month: July 2013

Getting Real: Jangan Terlalu Awal Memikirkan Masalah

Jangan Buang Masa Memikirkan Masalah Yang Belum Ada

Adakah anda perlu risau melayan 100,000 pengguna sekiranya anda hanya akan berdepan dengannya dalam masa dua tahun lagi?

Adakah anda perlu menggajikan lapan programmer sekiranya anda hanya perlukan tiga orang sekarang?

Adakah anda benar-benar memerlukan 12 server paling hebat sekarang sekiranya anda hanya memerlukan dua server untuk tahun pertama?

Jalan Sahaja Dulu

Ramai orang suka menghabiskan terlalu banyak masa menyelesaikan masalah yang belum mereka hadapi. Jangan buat begitu. Kami melancarkan Basecamp tanpa fungsi menghantar bil kepada pelanggan! Oleh kerana produk ini dibilkan secara bulanan, kami tahu kami ada masa 30 hari untuk menyelesaikannya.

Kami menggunakan masa yang ada untuk menyelesaikan masalah yang lebih mendesak dan kemudiannya selepas pelancaran kami menyelesaikan modul bil. Semuanya berjalan lancar dan memaksa kami memilihan penyelesaian yang paling ringkas.

Jangan risaukan sesuatu sehingga betul-betul perlu. Jangan terlebih bina app anda. Tambah software dan hardware mengikut keperluan. Sekiranya servis anda menjadi lembab untuk seminggu dua, itu bukan bermakna kiamat. Terangkan kepada pelanggan bahawa anda sedang membesar. Mungkin mereka tidak begitu teruja tetapi sekurang-kurangnya mereka akan menghargai kejujuran anda.

Pendek Kata: Buat keputusan hanya bila perlu, semasa anda mempunyai akses kepada maklumat yang diperlukan. Sementara itu, tumpukan perhatian anda kepada perkara yang memerlukan perhatian segera.


Anda seorang freelancer yang sudah bosan dengan bayaran murah dan klien yang tidak memahami? Sertai kami di link ini.

Getting Real: Jangan Terlalu Awal Mengambil Perhatian Kepada Perincian

Berkerja Dari Besar ke Kecil

Kita memang gila dengan perincian kecil:

 • Ruang antara objek
 • Font terbaik
 • Warna paling tepat
 • Perkataan paling bagus
 • Empat baris code dan bukannya tujuh baris
 • 90% vs 89%
 • 760px vs 750px
 • RM39 sebulan vs RM49 sebulan
Kejayaan dan kepuasaan terletak pada perincian.
Namun, kejayaan bukan satu-satunya perkara yang anda akan jumpa dalam perinician. Anda juga akan jumpa kejumudan, perbalahan, mesyuarat dan kelewatan. Perkara-perkara ini boleh membunuh semangat dan menurunkan peluang untuk berjaya.
Berapa kerap anda mendapati diri anda tersangkut dengan sebuah elemen design atau programming sepanjang hari? Selalukah anda merasakan kemajuan anda hari ini sebenarnya bukan kemajuan? Ini berlaku apabila anda menumpukan perincian terlalu awal dalam proses. Ada banyak masa lain untuk mencapai kesempurnaan. Lakukannya kemudian.
Jangan risau tentang saiz font header anda pada minggu pertama. Anda tidak perlu mendapatkan warna hijau yang paling sesuai pada minggu kedua. Anda juga tidak perlu mengalikan butang ‘Submit’ tiga piksel ke kiri pada minggu ketiga. Keluarkan dahulu laman tersebut dan uji. Pastikan semuanya berfungsi. Kemudian anda boleh ubah dan sempurnakannya.
Perincian akan menampakkan dirinya sepanjang anda menggunakan apa yang telah anda bina. Anda akan lihat apa yang memerlukan lebih perhatian. Anda akan merasakan apa yang hilang. Anda akan tahu lubang mana yang perlu diturap kerana anda asyik tersadung. Pada masa itulah anda harus memberi perhatin kepada perincian dan bukan sebelumnya.
Bila Untuk Memberi Perhatian?
Saya tersangkut dalam mentaliti ‘terus kepada perincian’ setelah mengambil beberapa kelas lukisan. Sekiranya anda mula melukis perincian pada peringkat awal sudah pasti lukisan anda akan menjadi hampeh. Sebenarnya, anda sudah tersasar daripada apa yang penting.
Anda harus bermula dengan memastikan keseluruhan lukisan tersebut seimbang. Kemudian anda lukis objek paling besar dan menurun kepada yang lbih kecil. Lakaran anda harus sangat kasar pada tahap ini. Kemudian anda boleh teruskan dengan bayangan yang akan membawa dimensi ke dalam lukisan. Anda hanya bermula dengan tiga tona (cerah, sederhana, gelap). Ini memberikan anda lakaran tona, Kemudian bagi setiap bahagian lukisan anda menilai kembali tiga tona dan menambah apa yang patut. Ulang sehingga lukisan tersebut timbul dan hidup (Ini memerlukan beberapa ulangan…)
Sentiasa berkerja dari besar ke kecil
Patrick Lafleur, Creation Objet Inc

Getting Real: Apakah Idea Besar Anda?

Tetapkan Satu Visi App Anda

App anda dibuat untuk apa sebenarnya? Apakah idea besar di sebaliknya? Sebelum anda mula design atau programming apa-apa anda perlu tahu tujuan produk anda – visinya. Fikirkan secara besar. Mengapa produk tersebut wujud? Apa yang membezakannya dengan produk-produk lain?
Visi ini akan memandu keputusan anda dan memastikan anda istiqamah di jalan yang dipilih. Apabila ada pilihan yang perlu dibuat anda boleh fikirkan, “Adakah kita masih kekal pada visi yang sama?”
Visi anda harus ringkas dan padat. Satu ayat sepatutnya cukup untuk menyampaikan idea. Berikut adalah visi di sebalik produk-produk kami.
 • Basecamp: Pengurusan projek adalah komunikasi
 • Backpack: Mengikat perkara-perkara kecil dalam hidup
 • Campfire: Group chat menggunakan IM sangat leceh
 • Ta-Da List: Bersaing dengan Post-It Note
 • Writeboard: Microsoft Word terlalu overkill untuk kebanyakan kerja
Contohnya dengan Basecamp, visi kami adalah adalah “Pengurusan projek adalah komunikasi”. Pendirian kami adalah komunikasi efektif dalam projek membawa kepada pemilikan bersama, penglibatan, pelaburan dan pelaburan. Ia membawa semua orang dalam dalam satu wadah untuk mencapai matlmat bersama. Kami tahu sekiranya Basecamp boleh mencapai perkara ini, semua yang lain tidak perlu dirisaukan.
Visi ini membawa kami menjadikan Basecamp terbuka dan telus sejauh mana yang boleh. Kami memberi akses kepada klien juga dan tidak mengehadkan kmunikasi dalam syarikat sahaja. Kami tidak terlalu memikirkan kawalan akses dan lebih kepada menggalakkan semua yang terlibat untuk mengambil bahagian. Visi ini membawa kami meninggalkan carta, graf, jadual, laporan, statistik serta spreadhseet dan sebaliknya memfokuskan kepada elemen komunikasi seperti mesej, komen, to-do list dan berkongsi fail. Buat keputusan besar tentang visi anda dari awal dan semua keputusan kecil di masa akan datang akan menjadi lebih mudah.
Falsafah Papan Putih
Pernah sekali saya dan Andy Hunt menulis modul transaksi kad debit. Keperluan utama adalah pengguna kad debit tidak seharusnya mempunyai transaksi yang sama dicaj dua kali kepada akaun mereka. Dalam erti kata lain, tidak kira apa kegagalan sistem yang berlaku maka sistem tidak akan memproses transaksi dan tidak mengulang transaksi. Maka, kami tulis besar-besar di papan putih; Jaga kepentingan pelanggan.
Falsafah tersebut menjadi sebahagian daripada koleksi falsafah kami yang memandu keputusan kami apabila membina sesuatu yang kompleks. Falsafah-falsafah ini memberi konsistensi dalam dan luaran yang kuat pada aplikasi kami.
Dave Thomas, The Pragmatic Programmers
Cipta Mantra
Organisasi memerlukan penanda arah. Mereka perlukan panduan; pekerja perlu tahu apa tujuan mereka bangun berkerja setiap hari.  Panduan tersebut harus ringkas dan padat serta menyeluruh; Mengapa anda wujud? Apa yang memotivasikan anda? Ini adalah mantra – tiga empat ayat menerangkan mengapa anda wujud.

Guy KawasakiAnda seorang freelancer yang sudah bosan dengan bayaran murah dan klien yang tidak memahami? Sertai kami di link ini.

Challenge 3 of 52: Samsung Charger

I think we all can relate to this problem. So many chargers to bring and each one is such a mess. Sprawling and tangled cable is the norm.
In thinking up a solution for this one, first I observe what the current design already allow the users to do. It turns out you can perfectly wind the cable around the charger body. However, there’s no way to secure the tightly wound cable from unraveling. It can sit still on the table but most users would like to bring it in a bag and not making such a mess later.
Since this is a failure of the last mile, my proposed solution is just a small tweak. A small clip will allow the charger head to secure itself to the wound up cable and prevent the whole thing from unraveling. Then users can happily toss it in the bag and carry on.

Getting Real: Jadi Diri Sendiri

Bezakan diri anda berbanding syarikat lebih besar dengan menmberi layanan peribadi dan mesra

Banyak syarikat kecil membuat kesilapan berpura-pura menjadi besar. Seolah-olah saiz kecil itu adalah satu kelemahan yang perlu ditutup. Sebenarnya anda tidak perlu berbuat demikian. Bersaiz kecil sebenarnya boleh menjadi satu kelebihan, terutamanya apabila melibatkan komunikasi.
Syarikat kecil menikmati birokrasi dan protokal yang minima serta lebih banyak kebebasan. Syarikat yang lebih kecil juga lebih hampir dengan pelanggan. Ini bermakna mereka boleh berkomunikasi secara lebih terus dan peribaadi. Sekiranya anda kecil, anda boleh gunakan bahasa yang mudah dan bukannya istilah teknikal. Laman web dan produk anda boleh mempunyai ‘suara insani’ dan bukannya ‘robot korporat’. Bersaiz kecil bermakna anda berkomunikasi pada aras yang sama dengan para pelanggan anda.
Komunikasi dalaman bagi syarikat kecil juga mempunyai kelebihan tersendiri. Anda boleh buang banyak protokol. Tidak perlu proses yang melecehkan dan memerlukan banyak tandatangan untuk segalanya. Semua orang yang terlibat boleh bersuara secara terbuka dan jujur. Idea yang mengalir tanpa sekatan adalah salah satu kelebihan besar kekal kecil.
Jujur Dengan Bangga & Tanpa Segan-Silu
Mungkin anda fikir para pelanggan boleh terpedaya dengan gebangan anda tentang bilangan kakitangan dalam syarikat anda atau variasi tawaran anda. Sebenarnya pelanggan yang bijak – yang sebenarnya anda mahu akan sentiasa dapat menghidunya. Sama ada melalui pemikiran logik atau gerak hati. Ini memang memalukan, tetapi saya sendiri pernah terlibat melakukan kesilapan ini. Akhirnya, gebangan ini tidak membawa kepada apa yang paling penting dalam bisnes iaitu perhubungan yang bermakna, bermanfaat dan berpanjangan dengan mereka yang benar-benar memerlukan perkhidmatan yang ditawarkan. Kami sepatutnya bangga dan tanpa segan-silu menyatakan saiz dan keupayaan sebenar syarikat.
Tidak Kira Masa
Tidak kira apa pun industri bisnes anda, perkhidmatan pelanggan yang bagus adalah permintaan terbesar oleh para klien. Kita mahukannya pada perkhidmatan yang kita gunakan jadi mengapa pula kita fikir pelanggan kita berbeza? Sejak awal awal lagi kami memudahkan para pelanggan untuk berhubung dengan kami tentang sebarang persoalan yang mungkin mereka hadapi. Laman web kami mempunyai nombor talian bebas tol yang diforward ke nombor tlefeon kami. Setiap kad bisnes kami mempunyai nombor telefon bimbit. Kami menekankan kepada para pelanggan kami bahawa mereka boleh menghubungi pada bila-bila masa tidak kira apa sahaja masalahnya. Para pelanggan kami menghargai tahap kepercayaan sebegini dan tiada siapa yang pernah menyalahgunakan perkhidmatan ini.

Edward Knittel, Pengarah Jualan & Pemasaran, KennelSource

Getting Real: Terima Kekangan

Biarkan halangan memandu anda ke arah penyelesaian kreatif.
Dalam dunia akan ada sahaja perkara yang tidak cukup. Tidak cukup masa, tidak cukup duit, tidak cukup orang.
Itu adalah perkara yang bagus.
Daripada asyik tertekan dengan kekangan ini, terimanya dengan hati yang lapang. Biarkan kekangan ini memandu anda. Kekangan memacu inovasi dan memaksa and fokus. Anda tidak perlu berusaha menghilangkannya sebaliknya menggunakannya sebagai kelebihan anda.
Semasa 37signal membina Basecamp, kami mempunyai banyak kekangan. Antaranya:
 • Firma design yang perlu diuruskan
 • Kerja-kerja dengan klien sedia ada
 • Perbezaan masa sebanyak 7 jam (David di Denmark dan kami yang lain semuanya di Amerika Syarikat)
 • Pasukan yang kecil
 • Tiada dana luar
Pada awalnya kami merasa gundah gulana atas kekerdilan kami. Maka kami kecilkan skop kami supaya kami dapat menanganinya. Kami ambil tugas yang besal dan pecahkannya kepada komponen-komponen kecil yang diselesaikan satu persatu. Kami bergerak sedikit demi sedikit dan menyusun keutamaan di sepanjang jalan.
Keadaan ini memaksa kami mencipta penyelesaian kreatif. Kami menurunkan kos kami untuk berubah dengan sentiasa menulis kod yang lbeih pendek. Kami memberikan pelanggan fungsi yang sekadar secukupnya untuk menyelesaikan masalah mereka dengn cara mereka – kemudian kami biarkan mereka. Perbezaan masa dan jarak yang jauh membuatkan kami lebih efisyen dalam berkomunikasi. Oleh kerana kami tidak bersemuka, kami berkomunikasi hampir sepenuhnya melalui IM dan emel yang memaksa kami terus ke poin utama.
Kekangan selalunya mengandungi hikmah tersembunyi. Lupakan tentang venture capital, tempoh pembangunan yang panjang dan mengambil pekerja dengan pantas. Sebaliknya, berkerja dengan apa yang ada di tangan anda.
Lawan Lewah
Apa yang disebut sebagai ‘creeping elegance’ mungkin lebih baik disebut sebagai kelewahan feature. Lewah adalah berlebih-lebihan dalam sesuatu perkara sehingga melimpah dan membazir. Ubatnya adalah tarikh mati yang menghimpit. Ini memaksa feature dibuang berdasarkan masa yang diperlukan untuk melaksanakannya. Ini selalunya kerana feature yang paling berguna selalunya mengambil masa paling lama untuk dihasilkan. Oleh itu kombinasi kelewahan dan tarikh mati menghasilkan software yang sudah muak kita termui, mengandungi banyak feature yang tidak berguna.

Jef Raskin, penulis (Why Software Is The Way It Is)

Getting Real: The Three Musketeers

Gunakan pasukan tiga orang bagi membina Versi 1.0

Bagi versi pertama app anda, mulakan dengan hanya tiga orang. Itulah angka magik yang akan memberikan anda cukup tenaga kerja tetapi dalam masa yang membolehkan anda kekal ringkas dan tangkas. Mulakan dengan developer, designer dan sweeper (seorang yang fleksibel dan boleh mengambil peranan kedua-duanya).
Ya, tentu sekali amat mencabar untuk membina app dengan hanya beberapa orang. Namun sekiranya anda mendapat pasukan yang betul, ia sangat berbaloi. Orang berbakat tidak memerluka begitu banyak sumber. Mereka hidup dengan cabaran berkerja dalam kekangan dan menggunakan kreativiti mereka untuk menyelesaikan masalah. Kekurangan kakitangan bermaknan anda perlu menangani kompromi lebih awal dalam proses – dan itu tidak mengapa. Ia akan menyebabkan anda menentukan keuatamaan lebih awal. Anda juga boleh terus berhubung tanpa risau meninggalkan sesiap.
Sekiranya anda tidak boleh membina versi pertama dengan tiga orang, maka jawapannya sama ada; 1. Anda perlukan orang yang berbeza. Atau 2. Anda perlu mengecilkan skop versi pertama. Ingat, tiada masalah memastikan versi pertama kecil dan ringkas. Anda akan pantas dapat melihat sama ada idea anda boleh pergi jauh. Sekiranya ya, anda mempunyai asas yang mudah untuk dibina.
Metcalfe’s Law dan Pasukan Projek
Pastikan pasukan kekal sekecil yang boleh. Metcalfe’s Law menyatakan; “Nilai sistem komunikasi berkembang pada kadar kuasa dua pengguna sistem.” Sebaliknya juga berlaku kepada pasukan projek. Ketangkasan pasukan adalah 1 per kuasa dua jumlah ahli pasukan. Mulakan dengan mengurangkan bilangan orang yang anda rancang untuk tambah, dan kemudian kurangkan lagi.
Marc Hedlund, usahawan residen di O’Reilly Media
Aliran Komunikasi
Aliran komunikasi adalah lebih lancar dalam pasukan kecil berbanding pasukan besar. Sekiranya anda adalah satu-satunya ahli projek, komunikasi menjadi mudah. Saluran komunikasi hanyalah antara anda dengan pelanggan. Semakin ramai ahali pasukan, begitu juga dengan bilangan saluran komunikasi. Bilangannya tidak bertambah secara linear tetapi sebaliknya bertambah secara eksponensial.

Steve McConnell, Chief Software Engineer, Construx Software Builders Inc

Ikuti artikel lebih mendalam tentang bisnes yang lebih mendalam di Rumbia.my 

Kurangkan Kos Anda Berubah

Kekal fleksibel dengan mengurangkan halangan untuk berubah
Perubahan adalah rakan baik anda. Lebih mahal untuk anda membuat perubahan, makan makin kurang kemungkinan anda melakukannya. Sekiranya pesaing anda boleh berubah lebih pantas berbanding anda, maka anda mengalami kepincangan yang besar. Sekiranya perubahan menjadi terlalu mahal, maka habislah anda.
Di sinilah bagaimana kekal lean memabntu anda. Keupayaan utnuk berubah sekelip mata adalah satu perkara yang dimiliki oleh semua pasukan kecil namun tidak akan dimiliki oleh pasukan besar. Pada waktu inilah para gergasi akan mencemburui para pemain kecil. Apa yang memerlukan masa berminggu-minggu bagi pasukan besar dalam organisasi yang besar untuk berubah mungkin hanya mengambil masa sehari bagi organisasi yang kecil dan lean. Kelebihan tersebut tiada ternilai. Perubahan murah dan pantas adalah senjata rahsia pemain kecil. 
Ingat; segala wang tunai, marketing, staf dalam dunia ini tidak akan dapat membeli ketangkasan kekal kecil.
Apabila berbicara tentang teknologi web, perubahan harus mudah dan muruah. Sekiranya anda tidak boleh berubah sambil berjalan, anda akan ditinggalkan mereka yang boleh berbuat demkian. Oleh sebab itulah anda perlu mensasarkan saiz yang lebih kecil.
Emergence
Emergence adalah salah satu prinsip pokok ketangkasan, dan antara perkara paling hampir kepada magik. Ciri-ciri emergence tidak direka atau terbina dalam, mereka muncul begitu sahaja hasil dinamisme sistem. “Emergence” datang daripada bahasa Latin pertengah kurun ke-17 yang mendefinisikan “kejadian yang tidak dijangka”. Anda tidak boleh merancang atau menjadualkannya, tetapi anda boleh memupuk persekitaran yang membolehkannya berlaku dan mengambil manfaat daipadanya,
Contoh klasik emergence adalah sifat burung yang terbang berkelompok. Simulasi komputer boleh menggunakan seminima tiga peraturan mudah (contohnya jangan langgar satu sama lain) dan tiba-tiba anda mendapat tingkahlaku kompleks seiring dengan perjalanan kawanan untuk membelah langit, mengelakkan halangan dan seterusnya. Tidak ada satu pun tingkahlaku maju ini dikawal oleh peraturan, sebaliknya ini muncul daripada dinamisme sistem.
Peraturan mudah, seperti dalam simulasi burung, membawa kepada tingkahlaku kompleks. Peraturan kompleks, sama seperti undang-undang cukai di kebanyakan negaran akhirnya membawa kepada tingkahlaku bodoh.
Banyak amalan pembangunan perisian mempunyai kesan sampingan membunuh sebarang ruang bagi emergence. Kebanyakan usaha untuk mengoptimumkan – mengikat sesuatu terlalu konkrit – mengurangkan variasi dan skop interaksi serta perhubungan, iaiatu sumber emergence. Dalam contoh kawanan burung, sama seperti sistem yang direka dengan baik; sebenarnya interaksi dan perhubungan itu yang mencipta tingkahlaku yang menarik.
Lebih ketat kita cuba mengawal, maka semakin kurang ruang emergence untuk penyelesaian kreatif. Sama ada mengunci spesifikasi sebelum keperluan difahami sepenuhanya atau terlalu awal mengoptimumkan kod, atau mencipta sistem serta senario navigasi yang kompleks sebelum diuji pengguna sebenar; hasilnya adalah sistem yang bodoh dan terlalu kompleks. Bukannya sistem yang kemas dan elegan yang memanfaatkan emergence.
Kurangkan saiz, kekal ringkas. Biarkan sahaja ia berlaku.

Andrew Hunt, The Pragmatic Programmers

Download eBook Business Model Canvas Malaysia di link ini.

Challenge 2 of 52: U Mobile Prepaid Android App

This time I’ll look to re-design a part of service that I personally use which is U Mobile Prepaid. I use it  on my secondary phone and heavily use it for mobile data. The scope of this week challenge is the unofficial U Mobile Prepaid Android App.
First of all, it’s such a big missed opportunity for the telco not to come up with an official app. It can be a good platform to increase usability and user’s satisfaction. Somehow, an individual took initiative to do an unofficial app and release it on the Google Play Store.
Basically, this app is a ‘skin’ for U Mobile Prepaid USSD codes. Instead of remembering the weird codes and entering it on your own, you have the app to remember it for you. It is straight forward and all the main menu are prominently displayed. However, the ad cuts through two buttons – that’s a silly mistake that should’ve been avoided.

When you request for any information, you’ll see system message stating that USSD code is running and later on a USSD window appear with the information. This break the illusion that this is a ‘proper’ Android App.
So, how a re-designed should look and function?
So here’s my quick sketch done under 15 minutes. The new app focus on the key information that the user wanted to know which is the credit balance and the last call cost. Main difference is that the app is more pro-active, instead of waiting for user to request the information it will do the query each time after the user made a call. 
The rest of the function is hidden in another page indicated by the orange notch in the lower right corner. If this is made by U Mobile, it can increase the overall user experience and also a better platform to promote new products and services to users. Users will also perceive higher transparency from the telco and have ‘proof’ that they are in fact receiving free calls. This will later on lead to word of mouth promotion among the users.

Getting Real: Kurang Berat

Lebih Lean Anda, Lebih Mudah Untuk Berubah

Lebih berat sesuatu objek, lebih tinggi tenaga yang diperlukan untuk menukar arahnya. Peraturan ini terpakai dalam dunia bisnes juga dunia fizikal.
Perubahan harus mudah dan murah apabila melibatkan teknologi web. Sekiranya anda tidak boleh berubah sambil berlari, anda akan  ketinggalan berbanding mereka yang boleh. Sebab itulah anda harus mensasarkan untuk mencapai berat yang kurang. 
Berat bertambah disebabkan oleh:
 • Kontrak jangka panjang
 • Kakitangan berlebihan
 • Keputusan kekal
 • Mesyuarat tentang mesyuarat lain
 • Proses yang tebal
 • Inventori (fizikal atau mental)
 • Lock-in hardware, software dan teknologi
 • Format data tertutup
 • Masa lampau memerintah masa hadapan
 • Peta jangka panjang
 • Politik pejabat
Berat dikurangkan oleh
 • Pemikiran just in-time
 • Ahli pasukan yang mampu melakukan pelbagai kerja
 • Hidup denagn kekangan dan tidak cuba mengalihkannya
 • Kurang software, kurang code
 • Kurang feature
 • Saiz pasukan yang kecil
 • Ringkas
 • Antaramuka yang ringkas
 • Produk open source
 • Format data terbuka
 • Budaya terbuka yang memudahkan untuk mengakui kesilapan
Kurang berat membolehkan anda menukar haluan dengan pantas. Anda boleh bertindakbalas dan berevolusi. Anda boleh fokus kepada idea yang baik dan meninggalkan yang tidak baik. Anda boleh menggunakan teknologi baru sekarang dan bukannya kemudian. Anda tidak memandu kapal pengangkut pesawat tetapi bot komando. Nikmati keupayaan anda.
Sebagi contoh, mari kita sebuah syarikat lean serta kurang berat yang telah membina produk dengan kurang software dan feature. Di pihak satu lagi pula adalah adalah syarikat yang lebih berat dengan produk yang mempunyai lebih banyak software dan feature. Katakan datang teknologi baru seperti Ajax atau konsep baru seperti tagging pula datang. Siapa yang lebih pantas mengadaptasi produk mereka? Pasukan dengan lebih banyak software dan feature atau pasukan dengan kurang software dan feature serta proses yang lebih organik? Mereka yang fokus kepada apa yang difokuskan sekarang?
Sudah tentu pasukan yang kurang berat akan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk berubah mengikut permintaan pasaran. Syarikat yang lebih besar kemungkinan besar masih membincangkan perubahan atau melayan kerenah birokrasi sedangkan syarikat yang lebih kecil sudah berubah. Syarikat yang lebih kecil sudah dua langkah di hadapan sementara syarikat yang lebih besar masih memikirkan bagaimana untuk berjalan.
Syarikat-syarikat kecil, lincah dan tangkas boleh pantas menukar keseluruhan business model mereka, produk, feature dan marketing. Mereka boleh membuat silap dan membaikinya dengan cepat. Mereka boleh mengubah keutamaan, barisan produk dan fokus. Lebih penting lagi, mereka boleh mengubah fikiran mereka.