Month: August 2013

Bagaimana RoketSMS Membantu SME?

Selain daripada Internet Marketer, RoketSMS juga disasarkan untuk SME yang pertama kali mahu melakukan marketing secara sistematik. Puan Alienah Adnan dari Perabot Taib Andak bertanya bagaimana hendak melakukan marketing menggunakan RoketSMS.

http://perabottaibandak.webmium.com/

Assalamualaikum, tuan Admin,Saya hendak bertanya, syarikat tempat saya bekerja membuat custom-MADE kitchen cabinet, bagaimanakah cara penggunaan pemasaran menggunakan Roket sms?
Terimakasih.
Dihantar dari iPad saya,Alienah Adnan.PERABOT TAIB ANDAK.

Jawapan saya:

Assalamualaikum Puan Alienah

Idea-idea pemasaran menggunakan RoketSMS kepada pelanggan sedia ada
1. Gunakan SMS untuk menghantar ucapan sempena hari raya dan sebagainya (Ganti kad raya / surat)
2. Hantar promosi terkini kepada pelanggan
3. Bertanyakan maklumbalas pelanggan tentang produk dan perkhidmatan yang mereka beli sebelum ini
Strategi besarnya adalah untuk memastikan pelanggan sentiasa ingat nama syarikat tempat puan berkerja dan bercerita kepada orang lain.
Terima Kasih

Jawapan beliau seterusnya:

Alhamdulillah, cukup jelas pencerahan tuan. InsyaAllah kami akan daptkan sistem ini,
terimakasih,
Alienah Adnan

RoketSMS adalah marketing tool yang mudah digunakan dan dapat digunakan dalam pelbagai marketing strategy. InsyaAllah saya akan bercerita lagi di masa akan datang bagaimana RoketSMS digunakan dalam cara yang berbeza oleh usahawan lain.

Daftar akaun RoketSMS di http://bit.ly/roketSMS

Bagaimana Menggunakan RoketSMS?

Mengumpul Maklumat Pelanggan

Anda boleh kumpul maklumat pelanggan melalui 3 cara

 1. Install borang pendaftaran di blog atau website (Lihat screenshot di bawah dan sidebar)
 2. Hantar link pendaftaran kepada pelanggan (Contoh link di sini)
 3. Masukkan sendiri secara manual
Contoh Borang Pendaftaran di Blog
Borang Untuk Memasukkan Maklumat Pelanggan di Dashboard

Fungsi 2: Hantar SMS Kepada Semua Pelanggan
Semua nombor telefon pelanggan akan terkumpul dalam app dan anda boleh hantar SMS kepada semua dengan hanya satu klik.

SMS akan diterima pelanggan dari nombor SMS Gateway. Anda boleh hantar kepada semua rangkaian mudah alih utama di Malaysia – Celcom, Maxis, Digi, Umobile dan Yes pada kadar rata 10 sen satu SMS.
Itu Sahaja Fungsinya?
Ya, itu sahaja fungsinya buat masa ini. Kami reka RoketSMS untuk memudahkan usahawan berhubung terus kepada pelanggan secara paling simple. RoketSMS juga adalah untuk mereka yang pertama kali melakukan marketing secara sistematik dan mereka yang sudah serabut dengan begitu banyak tool marketing.
Ada persoalan lanjut? Baca soalan lazim tentang RoketSMS di link ini.
Berminat untuk mendapatkan RoketSMS? Pra-Daftar di link ini.

Challenge 7 of 52: RoketSMS

This week entry is a bit different. Rather than describing design flaws around me and the proposed solution, this time I’ll share about a project Abi Dzar and I work on. This week we released RoketSMS – a simple SMS marketing system. We rolled out to those who had pre-registered the week before.

What brings us to create this particular web app? Isn’t there already a lot of SMS and marketing apps out there? Why SMS?

One strong drive that leads us to create this web app is the increasing frenzy of Internet companies to find and manipulate choke points. Facebook had flexed its muscle in monetizing the choke point. On average, only 10% of a FB Page fan will see any new updates. Need more reach? Pay Facebook.

Gmail also starts to follow suit by introducing the Promotions tab – a feature dreaded by email marketers. Open rates are down and adding salt to the injury is Google’s audacity to sneak ads that looks like email right in the Promotions tab.

Apart from direct mail, SMS seems like the only convenient and affordable solution. Robo-calls are also available but I think that’s too annoying to be an effective marketing medium.

So we set out to build a web app that help to collect mobile phone numbers and then send SMS broadcast to those who signed up. My experience with email marketing software such as Aweber and GetResponse reminds me to keep things simple. Businessmen and marketers wnated to connect directly with customers, not to be bogged down with bloated software.

Thus, our project is modeled after TinyLetter, effectively making the concept of RoketSMS as TinyLetter for SMS. This app is extremely simple, no autoresponder, no segmentation, no nothing – which is actually a good thing.

With no outside funding, Abi Dzar coded the web app during his free time. Marketing started in earnest after the Eid holidays and after 10 days (or so) we are open for users. 
That’s our story so far, if you read Malay head to www.firdausariff.com for more in-depth story on this project. 
See you guys next week.

Adakah Kami Sekadar Buat Web App?

Adakah kami sekadar buat web app RoketSMS dan mahu jual app ini kepada seramai mungkin pelanggan? Wajibkah semua bisnes menggunakan SMS untuk marketing? Komitmen kami bukan sekadar mencipta dan menjual app tetapi kepada apa yang boleh dicapai melalui app ini.

Pernahkah anda membeli satu produk yang bagus berkualiti tetapi apabila mahu membelinya lagi anda tidak dapat mencari penjualnya? Anda sangat menyukai produk tersebut dan cuba mencari pengeluarnya. Malangnya, apabila anda menjumpai pengeluarnya mereka sudah gulung tikar.

Berapa ramai usahawan yang gulung tikar setiap tahun kerana tidak mendapat jumlah pelanggan yang mencukupinya. Ataupun mereka sibuk menghabiskan wang dan tenaga mencari pelanggan baru sedangkan mereka seharusnya berterusan menjual kepada pelanggan sedia ada.

Pelanggan pula tidak mendapat maklumat tentang produk berkualiti. Sebaliknya mereka dihujani iklan-iklan hype dan menjual produk-produk sampah yang tidak memenuhi keperluan mereka. Bahkan, tidak kurang juga yang memudaratkan pengguna.

Tragedi ini tidak patut dibiarkan berterusan. Usahawan yang mengeluarkan produk dan menyediakan perkhidmatan berkualiti harus mempunyai marketing yang mantap untuk membantu mereka terus hidup. Pelanggan pula sepatutnya mendapat maklumat tentang produk dan perkhidmatan yang berkualiti.

(Oleh itu, ejen MLM tidak dialu-alukan menjadi pelanggan RoketSMS)

Kami percaya setiap usahawan harus mempunyai strategi marketing yang kukuh dan ilmu marketing adalah antara asas kejayaan bisnes. RoketSMS hanyalah alat untuk memudahkan pelaksanaan strategi marketing. Komitmen kami adalah untuk mengubah lanskap marketing di Malaysia ke tahap yang lebih tinggi. Marketing yang lebih berkesan, lebih beretika, tidak membazir, dan tidak memperdaya pelanggan.

Oleh itu, kami memulakan marketing untuk RoketSMS ini dengan siri video Marketing Strategy. Kami mahu pelanggan kami menjadi marketer bijak dan bukan sekadar mengikut taktik orang lain.

RoketSMS akan mula dibuka untuk pendaftaran umum minggu hadapan. Tuan-tuan boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang RoketSMS dan pra-daftar di link ini bagi mendapatkan peluang akses lebih awal.

Maklumat Pelanggan Adalah Hak Anda!

Katakan anda mempunyai Facebook page yang mempunyai 10,000 fans. Tiba-tiba anda mahu bertukar menggunakan Google+ Page kerana iklan di Facebook sudah menjadi terlalu mahal. Adakah anda dapat memindahkan kesemua fans ke Google+? Tentu sekali tidak boleh. Bahkan anda tidak mempunyai alamat emel 10,000 fans itu sekali pun! Anda harus bermula semula dari bawah.

Kami membina RoketSMS dengan kepercayaan bahawa usahawan berhak mendapat akses terus kepada pelanggan dan menyimpan maklumat pelanggan mereka. Tiada sekatan untuk para usahawan yang menggunakan RoketSMS untuk copy & paste maklumat yang terkumpul dalam app. Kelak, kami juga akan menyediakan fungsi untuk download kesemuanya dalam satu file.
Anda bebas untuk memindahkan maklumat tersebut ke aplikasi lain. Paling tidak, anda boleh pindahkan ke dalam smartphone anda dan SMS secara manual. Apa yang penting adalah anda menjaga perhubungan dengan pelanggan dan buatkan mereka gembira untuk berkomunikasi dengan pelanggan. 
Kami sebagai pencipta web app RoketSMS berhasrat untuk memudahkan anda dan bukannya mengongkong komunikasi anda dengan pelanggan.

RoketSMS sudah mempunyai pelanggan awal yang telah pra-daftar sejak awal kempen. Mereka yang baru pra-daftar pula akan diberikan akses pada minggu hadapan sebelum RoketSMS dibuka kepada umum. Tuan-tuan boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang RoketSMS dan pra-daftar di link ini.

Mengapa Bina Web App SMS Baru?

Semalam saya sudah ceritakan tentang isu-isu Internet Marketing yang membawa kami memilih solusi SMS Marketing. Antaranya adalah harga iklan yang semakin mahal, sekatan serta tapisan syarikat media internet. Namun, bukankah sudah ada banyak app SMS dalam pasaran? Mengapa pula perlu dibina yang baru?

Saya sudah mencuba beberapa app Android antaranya MightyText dan AirDroid. Secara asasnya, app ini membolehkan kita mengawal sistem SMS dalam smartphone melalui web. Ini membolehkan kita copy paste nombor dan mesej yang mahu dihantar SMS. Memang lebih baik berbanding menekan sendiri pada smartphone sehingga sakit jari tetapi masih tidak cukup sistematik. Hantar 10 – 30 SMS oklah menggunakan app ini tetapi bila sudah masuk 100 app sebegini sudah tidak praktikal.
Bagaimana pula dengan penyedia Gateway Bulk SMS tempatan? Urgh, lihat website pun sudah serabut. Pakejnya bermacam-macam dan perlu beli kredit yang banyak. Tambah pula payah hendak digunakan melalui iPad.
Kemudian, saya terfikir pula tentang web app email marketing sedia ada. Fungsi yang wajib adalah borang pendaftaran dan keupayaan untuk hantar email kepada semua yang sudah mendaftar. Kami mahu fungsi sedemikian tetapi untuk SMS.
Secara peribadi saya pernah menggunakan Aweber & GetResponse tetapi saya merasakan web app ini masih komplikated dan mempunyai terlalu banyak fungsi yang tidak digunakan. Kemudian rakan saya Bukhari Ramli menunjukkan TinyLetter. Fungsinya simple dan fokus kepada apa yang penting sahaja. Ada borang sign up dan boleh hantar emel kepada semua. Itu sahaja fungsi yang ada, autoresponder pun tidak ada.
Maka, saya dan Abi Dzar menetapkan objektif kami iaitu mencipta web app SMS Marketing yang mudah dan simple seperti TinyLetter. Pada hari itu kami sebenarnya berjumpa untuk membincangkan UrusKelas.com tetapi bila lihat kami boleh cipta RoketSMS dengan pantas terus sahaja kami lompat kepada projek ini.
(Mereka yang gunakan UrusKelas.com jangan risau, kami akan kembali mengerjakan web app itu nanti)
RoketSMS terlalu simple? Ya, web app ini memang sengaja direka sedemikian. Ini adalah web app untuk memudahkan usahawan berhubung dengan pelanggan melalui SMS (secara semudah yang mungkin) dan untuk mereka yang pertama kali melakukan marketing secara sistematik.
Alhamdulillah, akhirnya RoketSMS.com sudah boleh mula beroperasi semalam untuk mereka yang telah pra-daftar. Tagline kami adalah Sistem Marketing Simple melalui SMS. Atau dalam singkatannya SMS melalui SMS.
Pelancaran?
Kami mensasarkan untuk membuka RoketSMS kepada pengguna umum menjelang hujung bulan ini. Pada masa ini kami hanya memberikan akses kepada mereka yang sudah mendaftar. Tuan-tuan boleh mendaptakan maklumat lanjut dan pra-daftar di link ini.

Mengapa Kami Cipta RoketSMS?

Idea untuk SMS Marketing bukanlah sesuatu yang baru. Malah, pada satu ketika pernah ada kegilaan tentang SMS Marketing di Malaysia. Namun banyak sebenarnya skim MLM berselindung di sebalik sistem SMS ataupun menjual SMS spammer. Sedikit sahaja yang sebenarnya menjual sistem SMS marketing.

Baik, kenapa idea ini muncul semula? Bukankah kita sudah ada Facebook dan email? Dua medium yang canggih dan boleh mencapai ramai orang. Mudah untuk mengumpul untuk Facebook fans dan alamat emel. Pelanggan juga suka kerana kaedah ini mudah untuk berhubung.

Pada awalnya, segalanya berjalan lancar. Setiap apa yang yang kita post di FB page dan dihantar melalui emel semuanya sampai kepada para pelanggan kita. Facebook menjadi medan mengumpul audiens dan kemudian mudah untuk mendapatkan emel.

Kemudian, keadaan mula berubah. Pada awalnya, kita boleh mendapatkan alamat emel fans Facebook page dan mereka yang mendaftar FB Events. Kemudian, fungsi itu dipadamkan dan kita hanya boleh PM kepada fans. Sudahnya hanya fans yang boleh PM kepada Facebook page. Sedikit demi sedikit, keupayaan untuk berhubung terus kepada pelanggan dihakis.
Sudahlah begitu, post dari Facebook page kemudiannya turut disekat. Kini hanya sebahagian kecil fans yang akan lihat post anda – selalunya dalam sekitar 10%. Anda perlu suruh mereka secara manual pilih option Get Notification bagi mendapat maklumat daripada anda. Jika tidak, anda perlu bayar untuk sponsored post ataupun iklan. Bayangkan, anda sudah bersusah-payah mengumpul fans dan akhirnya anda ditapis serta disekat begitu sahaja?

Email juga tidak terlepas daripada sekatan sebegini. Gmail baru-baru ini melancarkan fungsi untuk menapis emel, segala emel yang dianggap sebagai promosi terus dimasukkan dalam tab lain. Sudahlah begitu, tab promosi itu ada pula iklan daripada Google! Terus sahaja para email marketer melaporkan kejatuhan open rate email mereka.

(Jika anda belum lihat tab sebegini dalam Gmail anda, tunggu sahaja seminggu dua lagi)

Seth Godin telah menulis tentang perkara ini di blognya, beliau menerangkan bagaimana syarikat media dan komunikasi mencari Choke Point untuk dieksploitasi bagi menghasilkan wang. Choke Point adalah tempat di mana syarikat media dan komunikasi boleh mengawal akses kepada rangkaian lalu mengenakan caj untuk mendapatkan akses penuh. 
Jadi, bagaimana hendak mengatasi Choke Point ini? Facebook dan Gmail tentunya makin lama akan mengenakan caj makin mahal untuk mendapatkan akses. Syarikat-syarikat lain mungkin sahaja mengikut jejak langkah yang serupa.
Fikir punya fikir, akhirnya teknologi old school juga menjadi pilihan. SMS dilihat sebagai alternatif terbaik kerana kosnya berpatutan dan membolehkan mesej disampaikan dengan pantas. Mesej yang boleh dihantar tidak begitu panjang tetapi anda boleh mendapatkan perhatian pelanggan. Anda juga boleh meletakkan link website jika mahu bercerita lebih panjang. 
Bukankah sudah ada pelbagai perkhidmatan apps dan servis SMS marketing? Mengapa masih perlu mencipta app baru seperti RoketSMS? InsyaAllah, saya akan ceritakan esok tentang apa solusi yang telah kami cuba dan mengapa akhirnya kami memilih untuk buat satu app baru.
Bagi mereka yang merasakan isu yang diceritakan di atas relevan kepada bisnes mereka dan mencari solusi, ketahui lebih lanjut tentang RoketSMS di link ini.

Mengapa Buat App Dalam Bahasa Melayu?

Bila bercerita tentang startup dan app, ramai yang akan terbayang Silicon Valley. Masing-masing bercerita untuk menjadi Facebook seterusnya, tentang mendapatkan pelaburan beratus-ratus juta dan pasaran global yang bernilai berbilion-bilion. Ini selalunya bermakna app dalam Bahasa Inggeris dan disasarkan untuk pengguna global.

Namun, saya dan rakan-rakan mengambil pendekatan berbeza. Kami memilih untuk menghasilkan app dalam Bahasa Melayu untuk pasaran Malaysia. Kami telah melancarkan UrusKelas.com dan akan melancarkan RoketSMS.com beberapa hari sahaja lagi.

Kami berjumpa ramai usahawan Melayu yang menyatakan mereka tercari-cari app yang sesuai untuk menyokong perkembangan bisnes mereka. Banyak perniagaan yang masih bergantung kepada sistem berasaskan kertas dan fail. Jika ada rekod elektronik pun sekadar Word & Excel yang digunakan secara offline.

Kekangan pada sistem pengurusan perniagaan ini menghambat ramai usahawan Melayu daripada membesar. Bila masuk dua cawangan, ramai usahawan sudah mula tercungap-cungap untuk memantau bisnes mereka. Mereka sudah mula tidak tahu dari mana wang mereka masuk, ke mana keluar, siapa pelanggan dan sebagainya.

Tanpa sistem, mereka sukar untuk menurunkan kuasa kepada staf. Ramai usahawan terpaksa menjadi hero setiap hari pergi ke setiap cawangan bisnes mereka semata-mata untuk memantau. Sedangkan kerja sebenar usahawan adalah untuk membangunkan bisnes dan mencari peluang-peluang baru.

Mereka yang mengatakan usahawan Melayu tidak pandai berniaga memang sudah termakan omongan kosong dan cerita tahyul. Mereka sebenarnya pandai berniaga cuma perlu sedikit pertolongan untuk memajukan bisnes mereka. Pertolongan itu bukan dalam bentuk wang tetapi dalam bentuk sistem dan ilmu.

Adakah usahawan kita bodoh sangat tidak tahu Bahasa Inggeris sehingga tidak boleh menggunakan app yang sedia ada? Ramai usahawan yang boleh menggunakan app Bahasa Inggeris tetapi seharusnya pengguna sebenar app dalam bisnes adalah staf mereka. Ramai staf setakat kelulusan SPM dan Diploma serta kurang fasih dalam Bahasa Inggeris.

Perkasakan Bahasa Inggeris & Memartabatkan Bahasa Melayu?

Pfft…

Sekiranya semua staf usahawan fasih Bahasa Inggeris dan bertutur dengan Queen’s English sekalipun, app yang sedia ada banyak tidak sesuai dengan keperluan bisnes orang Melayu. Harus diingat, kebanyakan mereka beroperasi dengan resit kertas dan buku akaun. Melompat terus kepada app yang sosfikated hanya akan mengelirukan mereka dan melambatkan operasi.

App yang sedia ada mempunyai terlalu banyak feature. Bahkan, hendak ambil app open source dan buang feature yang tidak perlu pun tidak praktikal. Lebih baik bina app dari kosong dan ikut keperluan bisnes tempatan. Logik dan cara operasi mereka juga berbeza.

Usahawan secara individu pula kebanyakannya tidak mampu untuk menggajikan developer bagi membangungkan sistem yang memenuhi keperluan mereka. Jika mampu sekalipun, ramai yang tidak tahu bagaimana berkerja dengan developer. Sudahnya, app yang diinginkan tidak menjadi kenyataan.

Oleh itu, kami mengambil inisiatif untuk membangunkan sendiri app bisnes Bahasa Melayu tanpa sebarang suntikan modal luar. Kami hasilkan app dan para usahawan hanya perlu membayar yuran langganan dan penggunaan. Tidak perlu lagi berbelanja beribu-ribu atau berpuluh-puluh ribu untuk mendapatkan app, hanya bayar yuran pada harga mampu milik.

Esok, saya akan bercerita mengapa kami mencipta RoketSMS. Bagi yang sudah tidak sabar untuk mengetahui tentang RoketSMS, mohon klik link ini.

Challenge 6 of 52: Toll Gate Jam

Living in Klang Valley, means that I regularly pass through tolls. I can face up to 5 toll gates crossing from my parents-in-law place to the city centre. Thus, I also see the same pattern again and again. All the cash lanes are clogged up, some people at the TnGo lane and a few passing through SmartTag lane.

At first, I thought this pattern is only applicable to interstate travels where people can’t easily buy and reload TnGo cards. But then I see the same pattern in inner city toll gates. Most glaring example is Ampang Kuala Lumpur Elevated Highway. The toll fee is only RM1.50 but why on those commuters put up with the slow cash lane everyday?

True, the SmartTAG is expensive. At RM120, it’s a luxury item for many low to medium low income earners. They are better off using that money to fill up their small cars full twice rather than splurging on a gadget that help them pass through the toll gates faster.

How about TnGo card? It’s only RM10 and the minimum reload amount is RM10. Sadly, the economics of surviving with a meagre salary in a big city means that is also quite out of reach.

What’s the solution then?

 1. Give the TnGo card for free with a purchase of RM10 reload
 2. Lower the minimum reload amount to RM5
 3. Make it easier to reclaim credit if the card is lost
 4. Add more outlet to buy and reload cards
 5. Discount for using TnGo

Moral of the story – if you have a TnGo card and a SmartTAG you are rich.  What more if you have two active cards. At the very least you are richer than many people in Kuala Lumpur.

Video Siri Marketing Strategy

Alhamdulillah, sepanjang minggu ini sudah tiga video diterbitkan. Kita telah mengikuti perjalanan Amin mempelajari Marketing Strategy dalam topik-topik berikut:
1. Sales vs Marketing
2. Interruption Marketing vs Permission Marketing
3. Maklumat Pelanggan Adalah Aset

Bagi rakan-rakan yang baru hendak mengikuti siri ini, tonton kesemuanya di link ini atau tonton terus di bawah

Minggu hadapan dan berikutnya kita akan bersambung lagi dengan topik-topik lain yang dirancang, InsyaAllah. 
 1. Kepercayaan Adalah Aset
 2. Benefit vs Features (Nilai vs Ciri Produk)
 3. Capaian vs Pengulangan
 4. Jangan Sumbat Semua Dalam Iklan Anda!
 5. Brand Bukan Logo!
 6. Emosi Berkesan Dalam Iklan
 7. Jangan Bersaing Harga!
Saya dan rakan saya juga sedang membangunkan satu marketing tool yang memudahkan usahawan berhubung dengan pelanggan melalui SMS. Ketahui lebih lanjut di http://bit.ly/roketSMS