Month: July 2014

Bagaimana McDonald’s Malaysia Memperbodohkan Rakyat Malaysia

Masuk 3 Syawal, tiba-tiba McDonald’s Malaysia bersuara melalui Berita Harian. Ahli Lembaga Pengarah merangkap Pengerusi Jawatankuasa Halal Dalaman McDonald’s Malaysia, Wan Mohd Zam Wan Embong tampil memberikan kenyataan. Mungkin mereka sudah ‘panas punggung’ atas boikot yang berlarutan.

Membaca sepintas lalu artikel tersebut, beliau dilihat cuba menggambarkan McDonald’s Malaysia sebagai syarikat tempatan, mempunyai banyak kepentingan Melayu dan orang Islam yang hanya membayar 5 peratus royalti kepada McDonald’s Corporation.
Tapi adakah benar gambaran yang dibawa oleh beliau? Mari kita semak fakta melalui dokumen maklumat syarikat Golden Arches Restaurant Sdn Bhd yang dibeli dari SSM. Kita juga lihat maklumat dari laman web rasmi mereka di www.mcdonalds.com.my terutamanya notis di halaman ini.

Banyak restoran McDonald’s milik penuh rakyat Malaysia

Kita tidak perlu pergi jauh pun – ada baiknya kita semak kebenaran fakta dalam headline atau tajuk artikel ini. Mengikut laman web rasmi mereka terdapat 242 outlet McDonald’s Malaysia. Berapa banyak yang dikatakan banyak? 30 peratus? 40 peratus? Sekiranya 30 peratus harus ada 72 outlet, sekiranya 40 peratus harus ada 96 outlet.

Petikan dari notis di laman web mereka

Sebanyak 67 restoran kami dimiliki dan diusahakan oleh 27 francaisi tempatan, yang 40 peratus sehingga 50 peratus daripada mereka adalah berbangsa Melayu yang beragama Islam.

Jumlah outlet berdasarkan maklumat di laman web rasmi mereka: 242
Hanya 67 outlet, jadi bila dikira peratusan outlet francais yang dimiliki rakyat Malaysia: 67 / 242 x 100% = 27.68%

Adakah 27.68% outlet dikira banyak? Apa yang pasti bukan majoriti. McDonald’s Malaysia memiliki bakinya dan memiliki majoriti outlet.

Berapa banyak pula kepentingan Melayu?

Peratusan outlet francais yang dimiliki Melayu: (50% x 67) / 242 x 100% = 13.84%
Dengan hanya 13.84% outlet dimiliki oleh orang Melayu memang jauh panggang dari api hendak mengatakan McDonalds Malaysia adalah syarikat Melayu. Bukannya 50% outlet dimiliki orang Melayu!

Ahli lembaga pengarah yang seramai 10 orang pula hanya ada 2 orang pengarah Melayu!

Wan Mohd Zam berkata, hubungan antara McDonald’s Malaysia dan McDonald’s Corporation adalah atas dasar hubungan komersial yang mana pihaknya membayar royalti sebanyak lima peratus di atas hasil jualan. 

Adakah hubungan McDonald’s Malaysia dan McDonald’s Corporation setakat membayar royalti sahaja?
Semakan di SSM menunjukkan Golden Arches Restaturant Sdn. Bhd. mempunyai 20 juta saham biasa. Siapa pula pemiliknya?
McDonald’s Corporation bukan setakat menerima royalti malah mempunyai saham majoriti dalam Golden Arches Restaurant’s Sdn Bhd (McDonald’s Malaysia). 
Tiada entiti Malaysia yang mempunyai pegangan saham secara langsung dalam McDonald’s Malaysia.
Tiada entiti Melayu yang mempunyai pegangan saham secara langsung dalam McDonald’s Malaysia.
Melayu sekadar majoriti pekerja dan minoriti pemilik outlet McDonald’s Malaysia.

Tajuk artikel pun sudah memberi gambaran salah. Sejauh mana lagi McDonald’s Malaysia mahu memperbodohkan rakyat Malaysia?

Eksploitasi Emosi & Coca Cola

Kita tahu tentang senjata fizikal yang digunakan oleh Zionis Israel, kita juga tahu tentang senjata-senjata ekonomi yang mereka ada. Tapi tahukah kita tentang senjata psikologi mereka? Segala iklan dan kempen yang digunakan bagi menyokong aktiviti haram mereka?

Apa pentingnya kita tahu tentang senjata psikologi? Pertama, kita harus faham apa yang digunakan ke atas kita sebelum melawan kembali. Supaya kita berjuang dengan ilmu dan bukannya membuta tuli. Kedua, senjata psikologi iklan dan kempen marketing boleh kita buat sendiri tanpa belanja yang besar dalam masa yang singkat. Bukannya seperti membina senjata canggih atau membina empayar korporat.

Kali ini ini kita hendak cerita tentang eksploitasi emosi yang dilakukan Coca-Cola.

Eh cop, ada yang kata Coca-Cola tidak pun menyumbang kepada Israel?

Boikot tak berkesan?

Cuba fikir balik, adakah Coca-Cola itu berkhasiat? Isinya hanyalah kafein, gula yang banyak, gas dan air. Oh ya, juga entah bermacam lagi jenis bahan kimia. Bagaimana kita boleh ketagih dengan benda yang tidak ada faedah ini? Ketagih air gula – kan bodoh bunyinya! Kalau pun anda tidak peduli dengan orang yang jauh, cuba fikir tentang kesihatan diri sendiri.

Coca-Cola Hijack Ramadhan

Kempen marketing Coca-Cola mengeksploitasi emosi kita untuk ketagih pada perkara yang tidak berkhasiat. Iklan terbaru mereka bukan sahaja hijack Ramadhan malah hijack sunnah Rasulullah s.a.w.

Matlamat ulung mana-mana kempen marketing adalah membina habit pengguna untuk konsisten membeli sesuatu produk. Ada banyak strategi dan taktik yang digunakan bagi membina habit ini. Antaranya menggunakan selebriti, tajaan acara sukan, dan product placement dalam televisyen serta filem.

Bagi tujuan perbincangan kali ini kita lihat iklan video Coca-Cola yang terbaru sempena Ramadhan. Mari kita bedah bagaimana iklan ini hijack Ramadhan bagi membina habit pengguna. Kita akan menilai iklan ini melalui kerangka STEPPS yang dicipta oleh Jonah Berger dalam buku beliau Contagious.

Dalam Contagious, beliau menerangkan faktor-faktor yang menjadikan sesuatu perkara menjadi viral. Faktor tersebut bukan sahaja relevan kepada video YouTube dan protes, malah turut relevan kepada design produk serta servis.

6 Faktor viral: STEPPS

S – Social Currency
T – Triggers
E – Emotions
P – Public
P – Practical Value
S – Stories

Produk yang viral tidak semestinya mempunyai kesemua komponen dalam STEPPS tetapi lebih banyak lebih bagus. Seperti ABC, tetap menjadi sekiranya hanya ada ais dan sirap. Namun jika ditambah jagung, kacang dan jeli tentu lebih sedap.

Social Currency

Jenama Coca-Cola sudah mempunyai status yang tinggi. Sudah bertahun-tahun lamanya mereka meminjam dan membeli status daripada entiti-entiti lain. Antaranya dengan menggunakan selebriti bagi menjual produk mereka. Mereka juga tegar menaja acara-acara bertaraf dunia seperti Sukan Olimpik dan Piala Dunia. Jadi dalam bab ini mereka sudah ada berjuta-juta social currency.

Emotions

Ramadhan adalah bulan yang penuh dengan konotasi emosi tersendiri. Banyak memori manis zaman kanak-kanak kita terpaut pada bulan ini. Tambah pula Ramadhan banyak menyaksikan kita balik kampung dan berbuka puasa bersama kaum keluarga. Tok, Nenek, sepupu-sepapat, pakcik makcik semuanya ada. Kalau tidak balik kampung pun, bulan Ramadhan kita berkumpul dan berbuka bersama rakan-rakan.

Bulan puasa juga dikaitkan dengan banyak juadah dan minuman-minuman isitimewa. Dalam iklan ini mereka menunjukkan ikan bakar, murtabak dan pulut panggang. Oleh itu, Coca-Cola juga mahu menyelit menjadi hidangan istimewa. Mereka mahu duduk di atas meja hidangan sewaktu kerana kononnya mereka juga istimewa.

Cuba bayangkan kalau di waktu panas tengahari tiba-tiba ada orang berikan orang kita air. Tentu kita akan ingat orang tersebut kerana waktu itu kita lebih emosional berbanding rasional. Air kosong biasa pun akan terasa sangat sedap. Memori emosional juga lebih kuat berbanding memori rasional.

Waktu berbuka pula adalah antara waktu yang jauh lebih emosional berbanding dahaga biasa. Iyalah, kita sudah seharian menahan lapar dan dahaga. Duduk pula bersama kaum keluarga atau rakan-rakan. Itu semua membina keadaan emosi yang akan menjadikan apa sahaja perkara pertama masuk mulut kita menjadi lebih sedap dan melekat di minda.

Triggers

Komponen ini adalah kunci bagi iklan Coca-Cola sempena Ramadhan. Selama ini memang sudah banyak iklan mereka yang mencipta habit dahaga = minum Coca-Cola. Kali ini mereka naik setingkat lagi dengan memilih trigger yang lebih berkuasa berbanding dahaga biasa iaitu lapar dan dahaga seharian berpuasa. Kita juga maklum bahawa trigger ini juga mempunyai konotasi emosi yang sangat kuat.

Iklan ini mahu habit ini terbentuk dalam minda pengguna – buka puasa = minum Coca-Cola.

Tidak cukup dengan itu, iklan ini juga menafikan habit umat Islam yang sedia ada. Dalam video ini langsung tiada kurma. Kemudian bila berbuka puasa sahaja terus minum Coca-Cola, tidak makan buah pun terlebih dahulu.

Iklan terbaru mereka bukan sahaja hijack Ramadhan malah hijack sunnah Rasulullah s.a.w.

Budaya kita dieksploitasi.

Agama kita dieksploitasi.

Nabi kita dinyahkan.

Emosi kita dieksploitasi.

Adakah anda masih mahu ketagih minum air gula bergas dan berkafein ini?

Eksploitasi Emosi & Soul Searching

Selalunya saya diam sahaja isu boikot McDonalds, Nestle, Coca-Cola dan kuncu-kuncunya. Tapi kenapa sekarang saya nak cerita tentang emotional attachment kita terhadap mereka yang dibina melalui kempen marketing mereka? Emotional attachment yang menyebabkan kita liat hendak boikot?

Marketing adalah perkara yang saya buat setiap hari tidak kiralah hari itu saya memakai topi penulis, videographer, trainer atau sebagainya. Saya juga berkongsi dan mengajar tentang marketing. Propaganda politik untuk PRU saya pernah buat.

Marketing menggunakan kefahaman tentang psikologi manusia bagi menghasilkan kesedaran dan tindakan terhadap sesuatu perkara. Selalunya untuk buat orang tahu dan beli sesuatu produk. Produk yang dijual itu pula seharusnya memberi manfaat kepada pembeli.

Namun dalam banyak keadaan kuasa marketing disalahguna bagi membuatkan pengguna membeli produk yang tidak bermanfaat. Lebih teruk bukan setakat tidak memberi manfaat malah membawa mudharat. Semuanya atas nama keuntungan peribadi.

Sebetulnya saya ada hubungan yang komplikated dengan marketing. Saya asalnya tidak suka marketing, malah memandang jijik terhadap marketing. Tapi bila terlibat dengan bisnes maka mahu tidak mahu saya terpaksa jugalah belajar dan seterusnya menggunakan marketing. Kemudian saya mengajar tentang marketing.

Jadinya saya sekarang mengajar tentang perkara yang saya asalnya tidak suka.

Pada satu sisi saya melihat masih ramai usahawan yang memang clueless tentang marketing. Produk mereka yang bagus dan bermanfaat tidak sampai kepada mereka yang perlu dan mahu beli. Sudahnya bisnes bergerak dengan sangat perlahan dan akhirnya berhenti terus.

Sisi lain pula ada kelompok ‘usahawan’ yang overload segala trik marketing bagi menjual hampas dan sampah kepada pengguna. Punyalah overload sehinggakan pengguna yang tahu mereka jual sampah pun beli juga lagi.

Tapi untuk meninggalkan terus marketing pun tak boleh juga. NGO pun perlukan marketing untuk mengumpulkan dana dan membantu masyarakat. Pusat kutipan zakat pun boleh mengambil manfaat dari marketing.

Sejujurnya saya masih berbelah bahagi belajar dan mengajar marketing sepertimana berbelah bahagi belajar dan mengajar menggunakan senjata api. Jadi saya hendak menulis tentang eksploitasi emosi yang digunakan oleh jenama-jenama yang menjadi sasaran boikot.

Mungkin dengan itu saya dapat perhalusi apa yang boleh dan tak boleh dalam marketing. Apa yang mulia dan apa yang hina. Apa yang halal, harus, haram dan syubhah.

Psikologi Fundraising: Apa Yang Penyumbang Beli Sebenarnya?

Sebelum ini kita telah lihat bagaimana sebenarnya fundraising tidak jauh beza pun berbanding menjual barang lainnya. Duit daripada ramai individu berpindah milik dan dikumpulkan oleh sesuatu individu atau organisasi.

Persoalannya, apa yang pelanggan beli sebenarnya? Dalam konteks bisnes, selalunya orang beli produk, perkhidmatan atau gabungan kedua-duanya. Dalam konteks fundraising pula, tidak jelas apa yang ‘dijual’.

Kalau kita lihat dalam konteks bisnes, produk atau perkhidmatan sebenarnya memberikan satu atau beberapa Value Proposition kepada pelanggan. Antaranya performance, risk reduction, accessibility dan sebagainya.

Bila dilihat dari sudut pandang Value Proposition mudah sedikit untuk kita lihat apa yang ‘dibeli’ oleh para penyumbang.

Katakan Value Proposition Performance – sekiranya kita ada RM10 apa sangat yang boleh kita buat untuk membantu masyarakat. Mungkin duit minyak hendak cari orang yang hendak ditolong pun tak lepas. Tapi bila kita beri pada projek atau NGO, mungkin ada yang boleh beri makan sebuah keluarga sehari. Kalau pada kita habis seorang sekali makan sahaja.

Bagaimana pula dengan Value Proposition Risk Reduction? Kebanyakan daripada orang biasa tidak tahu siapa yang sebenarnya-benarnya memerlukan bantuan. Tambah pula banyak sindiket yang bertopengkan mengumpul derma. Projek atau NGO seharusnya mengurangkan risiko ini dengan memastikan wang penyumbang membawa manfaat sepatutnya.

Paling asas sekalipun, penyumbang ‘membayar’ NGO untuk Get Things Done atau menyelesaikan kewajipan mereka. Penyumbang rasa wajib membantu masyarakat tetapi tidak tahu bagaimana. Oleh itu projek atau NGO sebenarnya turut membantu para penyumbang selain sektor masyarakat yang menjadi sasaran NGO.

Tapi ini semua teknikal, kira-kira ringgit dan sen. Apa yang lebih penting adalah fitrah emosi manusia yang mendorong mereka untuk menyumbang.

Fitrah paling mendasar adalah dorongan semulajadi manusia yang mahu membantu orang lain. Mereka memang ada dorongan tersebut selagi tidak dihakis oleh pengalaman hidup yang negatif. Tapi ramai yang tidak ada masa atau keupayaan untuk membantu secara efektif. Oleh itu, menyumbang kepada NGO dilihat sebagai ‘jalan pintas’ untuk mereka.

Selain itu, manusia juga sebenarnya mencari harapan dan jalan membawa perubahan positif dalam dunia. Jadi mereka sangat suka bila ada pihak yang dapat menunjukkan dengan sumbangan sekian banyak akan dapat membawa sekian perubahan dalam dunia.

Ini adalah episod kedua dalam siri Psikologi Fundraising Untuk NGO. Mohon subscribe Grup Email Psikologi Fundraising supaya tidak terlepas siri ini dan memudahkan perbincangan lanjut.

Sertai Grup Email Kuasa Inisiatif

* indicates required

Psikologi Fundraising Untuk NGO: Pengenalan

Bila sebut tentang fundraising atau mengumpul dana, ramai yang terlupa bahawa sebenarnya fundraising masih lagi kerja sales & marketing. Sama sahaja seperti menjual roti, kereta, ubat kuat dan sebagainya. Apa yang berbeza hanyalah barang yang dijual.

Jika kita lihat account statement, tidak ada bezanya transaksi masuk duit beli barang dan menderma. Semuanya nampak sama sahaja. Apa yang berbeza adalah hasilnya – bisnes menjana keuntungan peribadi sedangkan fundraising membawa manfaat sosial.

Mengapa NGO atau aktivis perlu tahu tentang psikologi fundraising? Anda memang sudah dan akan terus menyumbang tenaga bagi melakukan fundraising tetapi adakah mahu terus berada di takuk lama? Sampai ke tua buat kerja seorang diri dan mengumpul dana gaya melukut di tepi gantang?

Apakah anda tidak mahu membina kempen fundraising yang mapan dan dapat membawa masuk dana secara konsisten? Antara kuncinya adalah psikologi. Ilmu ini akan membantu anda memahami cara manusia membuat keputusan dan seterusnya menjalankan kempen yang selari dengan psikologi mereka. Seterusnya mereka akan lebih cenderung untuk menyumbang kepada kempen anda.

Ini adalah win-win-win situation:

  1. Anda dapat mengumpul dana dengan efisyen
  2. Penyumbang suka cara anda mengumpul dana
  3. Projek anda dapat bergerak dan membawa manfaat sosial

Kembali pada sales & marketing – apa perbezaan dan perkaitan antara kedua-duanya?

Ramai usahawan keliru antara sales dan marketing. Mereka sangka sales adalah segala-galanya sedangkan sebenarnya sales adalah sebahagian kecil bisnes. Lebih tepat lagi, sales adalah sewaktu pelanggan membayar anda.

Marketing pula lebih menyeluruh. Fungsi utama marketing adalah mencipta kesedaran terhadap produk atau jenama. Marketing juga mencipta kesetiaan pelanggan dan membuatkan pelanggan bercerita tentang anda

Pendek kata, sales bersifat jangka pendek sedangkan marketing bersifat jangka panjang. Kedua-duanya penting bergerak seiringan bagi memastikan kelangsungan bisnes.

Sekarang kita tukar kepada konteks NGO pula;

Ramai NGO keliru antara sales dan marketing. Mereka sangka sales adalah segala-galanya sedangkan sebenarnya sales adalah sebahagian kecil bisnes. Lebih tepat lagi, sales adalah sewaktu penderma menyerahkan sumbangan kepada anda.

Marketing pula lebih menyeluruh. Fungsi utama marketing adalah mencipta kesedaran terhadap projek atau NGO anda. Marketing juga mencipta kesetiaan penderma dan membuatkan penderma bercerita tentang anda

Pendek kata, sales bersifat jangka pendek sedangkan marketing bersifat jangka panjang. Kedua-duanya penting bergerak seiringan bagi memastikan kelangsungan sesuatu projek atau NGO.

Bila semua sudah jelas dengan perkara ini, mudah untuk kita membincangkan psikologi fundraising. Kita akan menggunakan kerangka sales & marketing bagi membina kempen fundraising yang berjaya dan efisyen.

Kita akan mengupas psikologi fundraising secara lebih mendalam dalam entri-entri akan datang. Mohon subscribe Grup Email Psikologi Fundraising supaya tidak terlepas siri ini dan memudahkan perbincangan lanjut.

Sertai Grup Email Kuasa Inisiatif

* indicates required