Bagaimana McDonald’s Malaysia Memperbodohkan Rakyat Malaysia

Masuk 3 Syawal, tiba-tiba McDonald’s Malaysia bersuara melalui Berita Harian. Ahli Lembaga Pengarah merangkap Pengerusi Jawatankuasa Halal Dalaman McDonald’s Malaysia, Wan Mohd Zam Wan Embong tampil memberikan kenyataan. Mungkin mereka sudah ‘panas punggung’ atas boikot yang berlarutan.

Membaca sepintas lalu artikel tersebut, beliau dilihat cuba menggambarkan McDonald’s Malaysia sebagai syarikat tempatan, mempunyai banyak kepentingan Melayu dan orang Islam yang hanya membayar 5 peratus royalti kepada McDonald’s Corporation.
Tapi adakah benar gambaran yang dibawa oleh beliau? Mari kita semak fakta melalui dokumen maklumat syarikat Golden Arches Restaurant Sdn Bhd yang dibeli dari SSM. Kita juga lihat maklumat dari laman web rasmi mereka di www.mcdonalds.com.my terutamanya notis di halaman ini.

Banyak restoran McDonald’s milik penuh rakyat Malaysia

Kita tidak perlu pergi jauh pun – ada baiknya kita semak kebenaran fakta dalam headline atau tajuk artikel ini. Mengikut laman web rasmi mereka terdapat 242 outlet McDonald’s Malaysia. Berapa banyak yang dikatakan banyak? 30 peratus? 40 peratus? Sekiranya 30 peratus harus ada 72 outlet, sekiranya 40 peratus harus ada 96 outlet.

Petikan dari notis di laman web mereka

Sebanyak 67 restoran kami dimiliki dan diusahakan oleh 27 francaisi tempatan, yang 40 peratus sehingga 50 peratus daripada mereka adalah berbangsa Melayu yang beragama Islam.

Jumlah outlet berdasarkan maklumat di laman web rasmi mereka: 242
Hanya 67 outlet, jadi bila dikira peratusan outlet francais yang dimiliki rakyat Malaysia: 67 / 242 x 100% = 27.68%

Adakah 27.68% outlet dikira banyak? Apa yang pasti bukan majoriti. McDonald’s Malaysia memiliki bakinya dan memiliki majoriti outlet.

Berapa banyak pula kepentingan Melayu?

Peratusan outlet francais yang dimiliki Melayu: (50% x 67) / 242 x 100% = 13.84%
Dengan hanya 13.84% outlet dimiliki oleh orang Melayu memang jauh panggang dari api hendak mengatakan McDonalds Malaysia adalah syarikat Melayu. Bukannya 50% outlet dimiliki orang Melayu!

Ahli lembaga pengarah yang seramai 10 orang pula hanya ada 2 orang pengarah Melayu!

Wan Mohd Zam berkata, hubungan antara McDonald’s Malaysia dan McDonald’s Corporation adalah atas dasar hubungan komersial yang mana pihaknya membayar royalti sebanyak lima peratus di atas hasil jualan. 

Adakah hubungan McDonald’s Malaysia dan McDonald’s Corporation setakat membayar royalti sahaja?
Semakan di SSM menunjukkan Golden Arches Restaturant Sdn. Bhd. mempunyai 20 juta saham biasa. Siapa pula pemiliknya?
McDonald’s Corporation bukan setakat menerima royalti malah mempunyai saham majoriti dalam Golden Arches Restaurant’s Sdn Bhd (McDonald’s Malaysia). 
Tiada entiti Malaysia yang mempunyai pegangan saham secara langsung dalam McDonald’s Malaysia.
Tiada entiti Melayu yang mempunyai pegangan saham secara langsung dalam McDonald’s Malaysia.
Melayu sekadar majoriti pekerja dan minoriti pemilik outlet McDonald’s Malaysia.

Tajuk artikel pun sudah memberi gambaran salah. Sejauh mana lagi McDonald’s Malaysia mahu memperbodohkan rakyat Malaysia?

56 thoughts on “Bagaimana McDonald’s Malaysia Memperbodohkan Rakyat Malaysia”

  1. Boikot tetap boikot….. tapi melalui apa yg tertulis…. dripada 27 pemilik frnachise, kena ada pegangan saham ker dlm golden arches….. dan kena register semula ker ngan ssm.. so drng akan ada pegangan saham dlm syarikat tu? Klu mcm tu kita pakat2 ler kumpul wit and bukan franchise….so kita leh amik alih 100% golden arches, profit yg kita dpt kita hulurkan bantuan ker gaza…… royalti ke untungan 5%, kita ada lagi 95% dri keuntungan utk memberikan bantuan pada gaza…… kita buat ala2 musuh dlm selimut ler…. killing form the inside…..

  2. AKU tak pernah masuk pon aku memang tak caya yang orang melayu boleh kuasainya,,senang2 nak bodohkan orang MELAYU,,dia orang kan tak dapat rambut ralinga pon nak pial,,TERUSKAN BOIKOT

  3. kepada Wan Mohd Zam Wan Embong "kami rakyat Malaysia ucapkan semoga anda berbahagia di samping mc donald". Jgn bodohkan rakyat Malaysia, cukup anda seorang sahaja yg bodoh!

  4. Byr 5% keuntungan ke mcd corp, dr 5% tu la disalurkan ke fund zionis..lainla klu xde byr apa apa pun ke mcd corp, barula blh ckp mcd msia ni msia yg punya…hmm, agak2 la kut nak bg statement wahai wan mohd zam..so truskan boikot, biar keuntungan mcd msia pun rendah, so yg disalurkan ke mcd corp pun makin rendah la..bgs lg klu trus xde keuntungan…rakyat msia yg keje mcd blh je cari keje lain

  5. Yang heran nya. Napa melayu g melabur dengan company yahudi. Dah kena boikot padan muka. Masa ko untung ko support yahudi bunuh org islam. Masa ko rugi ko merayunnak duit lagi nak bunuh org islam lagi. Patutnya ko taubat jual saham yahudi tu la wahai melayu bangang. Y nelayu tolong sokong lagi tu darah yahudi. Kalau buat DNA dgn darahbbabi comfirm sama je.

  6. Cari entiti yg ada kepentingan zionis, yahudi laknatullah ….. expose kan kpd public … la ni israel tuduh malaysia menjadi pusat latihan hamas…. ayuh kita bersatu…. kita bukan bacul… boikot produk2 … israel & yahudi…..

  7. Aku dh lame boikot Mcd ni, termasuklah coke. Tp yg aku x phm2 dg dorang ni, Np majority org mlayu kite kj kt Mcd. Raya time pn kene kj, APTB… ntah ape2 ntah…

  8. Mcd hk mkn sthn skali je nk boikot..brgan dpur n kprluan hk brlmbk kt kdai runcit,psarya to cmne plak??yahudi mguasai 80 ekonomi dunia bro……

  9. Alhamdulillah.. semoga lebih ramai yg sedar dan boikot mcD ni..
    Jika dulu mkn mcD 4 kali 1bln, kalau skrg dpt jdkan 1kali sbulan, maka mcD sudah kehilangan 75% jualan dari seorg customer.
    Jika dpt tinggalkan trs lebih la baik. Biar dia hilang 100% sales trs.

  10. McD Msia ni Vincent Tan punya,dia mmg tak beri Melayu jadi francaisi penuh.Yg ada pun Melayu hanya nominee. Cuba try apply,mesti kena reject. Baik sokong KFC milik Melayu dlm JCorp.

  11. Orang Melayu Malaysia yang mengaku Islam masih jugak makan kat McD ni.Dah diberi peringatan,penjelasan yang McD ni antara pemberi saham terbesar Yahudi Zionis masih jugak tak percaya.Celikkan hati tu.Adakah kita sanggup membantu golongan yang secara terang-terangan membantu membekalkan dana pada Israel membeli kelengkapan senjata yang canggih seterusnya membunuh rakyat Palestin yang tak bersalah?
    #AkuTetapAkanBoikotSampaiMati

  12. sekarang ni ceritanya boikot ekonomi, windows tu dah kenapa. nak boikot windows, pakai la pirate punya, ape susah, terus takda ape2 link up dengan official windows. boikot tu dah mesti kalau kita tau sumber atau dalang mereka adalah yahudi zionis. kalau dari segi intel tu dah lain kategori, mcm facebook, kita boleh boikot, dengan sebarkan artikel mcm ni ataupun kita post benda yg berfaedah. aku nk bukak cadangan ni, boikot industri seni malaysia, kita takleh bagi dorang ni makan sangat, makin buta rakyat malaysia skarang ni. seni tak ada, bodohkan diri sendiri je ha.

  13. Assalam walaykum, for d sake of humanity,, plz deactivate ur facebk account for atleast 1 hour on this Friday. Remember it is not deleting the account bt merely deactivating which is temporary & all our data can b restored after re-login even on next minute.One can refer to help section for further info. In d end of process of deactivation it will ask fr d reason. Plz write 'PROTEST AGAINST ISRAEL' there. This is our main intention.
    As we all know Marc Zuckerberg is brought up asJew(though he is an aethist today). Though we r nt directly against him,he can significantly influence the world opinion &particularly that of US. This is d form of neo-gandhian protest to make deaf hear. We r nt aginst any religion nt even Judaism bt against terrorism by state of Israel. In today's capitalist world,economy drives politics& vice-versa. Hence plz spread this msg to all d friendz (muslims&snon muslims). Even if war finishes a day earlier, it can save at least hundred lives. So tomorrow, plz go to General settings & deactivate fr at least 1 hour or whole day. Plz plz spread this msg…

  14. Tahniah ,,, info lengkap perkiraan fakta , berpegang pada nyata yahudi dan nasrani itu musuh tetap islam didunia ,,, jangan kita perlekeh lagi atau menyangkal firman yang telah tersurat dalam Al-quran.
    BOIKOT , BOIKOT DAN SAMPAI TUMBANG empayar yahudi

  15. Firdaus Arif, mohon pertolongan untuk kaji berkenaan satu syarikat insurance yg terkenal di Malaysia yg dikatakan menyumbang pads Israel.. Kalau betul memang lagi teruk kes ni sebab yg lain makanan Kita Beli bila Nak makan, tapi insurance ni Kita kena byar stiap bulan, lgi bnyak Dana yg merekansalurkan tu..harap2 dapat penjelasan yg betul, kalau btul mmg nk bhenti amik dri company insurance ni.. http://www.juf.org/donate/matching_gifts.aspx

  16. Ya Allah, kami bersyukur engkau kurniakan nikmat kefahaman ttg islam kepada kami selama ini. Kami bermohon kepada-Mu agar kami diberi hidayah-Mu Dan petunjuk-Mu dalam menegakkan kalimah-Mu serta memartabatkan kekasih-Mu Muhammad Bin Abdullah sebagai nabi Dan rasul-Mu yang agung. Dengan rasa rendah diri Dan hina ini, kami mohon keampunan atas segàla dosa2 kami yang telah lalu, mahupun yang akan datang. Peliharalah aqidah kami agar kami sentiasa dibawah payung rahmat-Mu. Dan peliharakanlah serta selamatkanlah kami Dari gàngguan syaitan dan iblis yang sentiasa ingin menyesatkan kami INI termasuk agen2 syaitan dan iblis Dari kalangan manusia.
    Sesungguhnya hanya Engkau sahaja maha memilik atas sekalian kami ini. Maka berilah kami kemudahan dalam mencari lebih banyak lagi fakta2 mengenai musuh2 kepada agama-Mu INI yang Engkau redhai. Semoga maklumat itu dapat kami sebarkan kepada seluruh umat Islam dan bukan Islam yang main agar kami dan mereka itu mengambil iktibar dan pedoman dalam menuju kepada-Mu Yang Abadi. Amin..

Leave a Reply to ptd-kokak Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *