Month: October 2016

Revolusi Elektrik Mencorak Bisnes Era Baru

Sekarang anda dapat lihat bersepah di sana-sini pondok telefon ditinggalkan dalam pelbagai keadaan. Banyak yang masih berdiri sudah tidak ada telefonnya. Di sesetengah tempat, pondok telefon sudah ditumbangkan terus menjadi hampas di tanah. Penembusan pasaran oleh telefon bimbit membawa kepada kematian pondok telefon.

Foto oleh David Blackwell
Foto oleh David Blackwell

Tidak lama lagi, stesen minyak akan senasib dengan pondok telefon. Sudah ada pemilik kereta Plug-In Hybrid yang tidak pernah ke stesen minyak sejak membelinya. Minyak yang datang semasa pembelian sekadar menjadi backup kepada bateri.

Oleh itu, mudah membayangkan tidak lama lagi tiada siapa lagi perlu pergi ke stesen minyak. Telefon bimbit membolehkan kita berhubung di mana sahaja. Kereta elektrik pula boleh dicas di mana sahaja. Cukup sekadar fakta bahawa setiap kereta elektrik boleh dicas di rumah – ibarat menukar semua rumah menjadi stesen minyak.

Business model akan bertukar tunggang terbalik. Pada masa ini stesen minyak menambah kedai, kafe, ATM dan pelbagai kemudahan lain bagi mengaut pendapatan daripada pelanggan. Untung menjual minyak hanya beberapa sen seliter tetapi menjual minuman dan snek pada harga tinggi adalah cara mudah membuat untung.

Apabila semua bangunan boleh bertukar menjadi stesen minyak, perkara sebaliknya akan berlaku. Kompleks membeli-belah, kafe, restoran dan hotel boleh menawarkan pengecasan percuma bagi menarik pelanggan. Sama seperti premis perniagaan sekarang yang menawarkan wifi percuma bagi menarik pelanggan.

Sama seperti pondok telefon, stesen minyak akan mengambil masa untuk pupus sepenuhnya. Kenderaan berat berkemungkinan besar akan terus menggunakan minyak dalam sedekad dua lagi. Ketumpatan tenaga yang ditawarkan oleh petrol & diesel dalam mengangkut barangan berat masih sukar ditandingi.

Syarikat penerbangan juga kemungkinan besar akan terus bergantung kepada minyak. Boleh dibayangkan bahawa sektor ini akan menjadi kubu terakhir penggunaan minyak. Namun, permintaan yang berkurangan daripada sektor dan industri lain bermaknan harga minyak yang semakin murah. Tambang pesawat akan menjadi lebih murah dan membuka ruang penerbangan kepada lebih ramai orang.

Tingkah laku pelanggan akan berubah seiring dengan transformasi persekitaran ekonomi. Penerbangan akan menjadi semakin meluas. Kos memandu yang lebih murah pula akan menyebabkan masyarakat lebih banyak bergerak. Oleh itu, pelancongan domestik dan antarabangsa akan meningkat.

Business model baru akan muncul dan yang sedia ada akan menjadi lapuk. Sebagai contoh, pemaju hartanah boleh mendapat pendapatan pasif dnegan memasang panel solar pada rumah yang mereka bina. Rumah-rumah dijual tetapi pemaju mengekalkan hak terhadap panel-panel solar tersebut. Tenaga yang dijana boleh dijual terus kepada para pemilik rumah atau diual ke grid utama.

Lebih mendasar lagi, kebangkitan tenaga hijau akan mengubah dinamik bekalan dan permintaan pasaran tenaga. Tidak seperti bahan bakar fosil, solar dan angin tidak terbelenggu dengan zero-sum economics.

Mengekstrak bahan bakar fosil dari perut bumi memerlukan modal yang besar. Membuka lombong arang batu atau membina pelantar minyak memerlukan berjuta-juta. Kosnya hangus dan kegagalan untuk mengekstrak dan menjual bahan bakar fosil secukupnya akan membawa kepada kerugian besar. Apabila sudah habis dikorek, pelaburan tambahan diperlukan untuk mencari sumber baru.

Panel suria di rumah pula hanya berharga beberapa puluh ribu. Jika tiada aral melintang, panel suria tersebut sudah pasti menghasilkan tenaga untuk dekad-dekad yang mendatang. Sesetengah pengeluar memberi jaminan kapasiti pengeluaran hanya akan jatuh 5% dalam 20 tahun. Apabila kos pembelian dan pemasangan panel solar tersebut sudah balik modal, pemiliknya kini mempunyai sumber tenaga percuma dan menyntik limpahan dalam pasaran tenaga global.

Limpahan bermakna kartel tidak lagi boleh memanipulasi pasaran. Terdapat terlalu banyak pemain dan bilangannya bertambah setiap hari. Ini menjadikan sebarang pakatan hampir mustahil. Pasaran tenaga akan semakin jauh dari permainan zero-sum di mana bekalan kepada satu pihak bermakna satu pihak lain tidak mendapatnya. Perkara lain pula akan menjadi rebutan antaranya bahan mentah untuk membina panel suria dan bateri.

Namun itu pun tidak sepenuhnya zero-sum kerana apabila bahan tersebut telah menjadi panel solar ia akan terus menghasilkan tenaga. Bila sudah rosak, boleh dikitar semula. Tidak seperti bahan bakar yang akan hangus apabila digunakan.

Perubahan ini hanya sekelumit cuma daripada apa yang akan datang. Menggantikan keterbatasan sumber dengan limpahan akan menjungkirbalik pemahaman kita terhadap teori dan praktikal ekonomi. Persaingan tidak lagi menjadi perkara pokok dalam teori dan strategi bisnes. Perubahan ini akan mengubah hidup manusia dalam skala yang lebih dasyat berbanding revolusi industri.

Revolusi Elektrik & Kebangkitan Kereta Robotik

Knight Rider bukan lagi sekadar fiksyen sains 80-an. Elon Musk mengambil peranan Wilton Knight dan membawakan kereta robotik yang mampu memandu sendiri. Namun, beliau tidak mencipta kereta eksklusif tetapi menghasilkan kereta mainstream Model S dan tidak lama lagi akan menyusul edisi mampu milik iaitu Model 3.

3366372323_c2d52e28b2_z

Beliau tidak bersendirian menawarkan kereta robotik. Uber, Google dan banyak lagi syarikat turut berlumba-lumba mencipta kereta robotik. Perlumbaan ini tidak terhad kepada syarikat gergasi yang ada bajet berbillion-billion sahaja. Syarikat penyedia teknologi seperti Delphi dan MobileEye bersedia untuk menukar sebarang kereta menjadi kereta robotik.

Kereta elektrik akan membebaskan manusia dari belenggu petroleum. Kereta robotik pula akan merungkai lebih banyak sumber untuk manusia. Ruang dan masa dapat dipergunakan dengan lebih efisyen oleh manusia.

Penciptaan kereta robotik bukan sekadar memberikan pemandu kepada semua orang untuk memudahkan hidup. Kesannya lebih luas dan lebih mendalam dari sekadar tidur dalam kereta semasa perjalanan ke pejabat.

Mengambil air dan membasuh pakaian dahulunya mengambil masa yang banyak setiap hari. Suri rumah zaman dahulu menghabiskan lebih empat jam sehari untuk menyelesaikan tugasan-tugasan tersebut. Masa itu sudah seperti separuh hari berkerja.

Kemudia datang paip air dan mesin basuh yang menjadikan semua tugasan tersebut enteng sahaja. Wanita dibebaskan dari tugasan renyah tersebut dan kini dapat berkarier atau sekadar menikmati masa yang terluang.

Kereta robotik juga akan membebaskan lebih banyak masa kepada mereka yang berulang-alik ke tempat kerja. Ramai yang tinggal di bandar-bandar besar menghabiskan sejam hingga dua jam setiap hari hanya untuk ke tempat kerja.

Apabila sudah ada kereta robotik, mereka dapat memulakan kerja sebaik sahaja perjalanan bermula. Tambahan pula, kereta robotik dapat melakukan koordinasi antara mereka membolehkan trafik yang lebih lancar dan perajalanan yang lebih pantas. Jadi bukan sahaja pekerja zaman akan datang tiba di pejabat dengan kerja sudah ada yang siap, malah mereka tiba lebih awal daripada biasa.

Perubahan tidak terhenti apabila tiba di pejabat. Pemilik kereta duduk di meja tetapi keretanya boleh terus berkerja sendiri. Kereta tersebut boleh menyertai kelompok pengangkutan robotik dan memberikan perkhidmatan teksi di dalam bandar. Kereta tidak lagi menjadi liabiliti bulanan sebaliknya mampu menyara diri sendiri.

Ibu bapa di pejabat juga tiak perlu risau kerana boleh memastikan kereta mereka mengambil anak di rumah dan menghantar mereka ke rumah. Kecurian kereta juga akan hampir pupus kerana pencuri tidak akan cukup gila untuk mencuri kereta yang sentiasa berhubung dengan internet.

Persekitaran bandar juga akan berubah dengan kebangkitan kereta robotik. Kapasiti pengangkutan rangkaian jalan sedia ada akan bertambah tanpa membina sekaki pun jalan baru. Tempat letak kereta di tengah bandar juga tidak lagi perlu kerana kereta boleh pergi ke tempat lain sementara menunggu arahan seterusnya dari tuan mereka. Lebih banyak tanah di dalam bandar kini boleh digunakan dan tergantung kepada datuk bandar untuk menukarkannya menjadi kehijauan taman atau kelabu menara pejabat.

Namun, beberapa pekerjaan sudah pasti akan lenyap. Pemandu teksi dan lori tidak lagi relevan dan terpaksa mencari pekerjaan lain. Pekerjaan-pekerjaan ini adalah sisa-sisa pekerjaan kolar biru yang lumayan tetapi kereta robotik akan menghapuskan semuanya. Pemandu lori akan sekadar menjadi pekerja am mengangkut barang dari lori.

Posmen juga tidak terlepas dari revolusi ini. Mereka boleh digantikan dengan dron darat. Dron ini berkerjasama dengan van robotik sebagai pangakal bergerak mereka untuk menyampaikan barangan kepada penerima.

Kehidupan di bandar akan berubah total. Mereka yang kekal relevan dan dapat menngekalkan pekerjaan mereka boleh hidup seperti raja. Mereka dipandu ke tempat kerja, segala kemahuan dibawa terus kepada mereka dan kereta mereka berkerja untuk mereka. Udara juga lebih bersih dan sejuk kerana tiada lagi pencemaran karbon dioksida.

Bagaimana pula dengan mereka yang kini menganggur? Adakah mereka sekadar melakukan kerja-kerja renyah di rumah para pekerja kota? Membersihkan rumah, basuh baju, memasak, jaga anak dan sebagainya?

Memang benar, kerajaan boleh mengharamkan kereta robotik sepertimana mereka mengharamkan Uber. Dari segi jangka masa pendek, ini akan mengekalkan kestabilan politik dan sosial kerana ramai boleh mengekalkan pekerjaan mereka. Namun dalam jangka masa panjang tindakan tersebut akan merugikan produktiviti negara kerana kos pengangkutan menjadi lebih tinggi.

Pemilikan kereta juga mungkin berubah. Penggunan mungkin sekadar membayar atas penggunaan dan tidak lagi terikat dengan liabiliti bulanan yang tinggi. Tambahan pula, mereka boleh membeli atau menyewa rumah yang lebih murah jauh dari bandar kerana yakin boleh tiba tepat waktu di pejabat setiap hari.

Amat sukar meramalkan apa sebenarnya masa hadapan yang docrak kereta robotik. Mereka yang boleh kekal relevan akan menjadi raja dengan teknologi. Pemilik bisnes boleh menurunkan kos dan menghantar produk mereka secara lebih meluas. Pada masa yang sama, sebahagian besar masyarakat kini menganggur. Adakah kereta robotik akan sekadar melebarkan jurang antara kaya dengan miskin?

Cukuplah dengan kejatuhan petroleum yang tidak terbayang oleh kebanyakan orang, kereta robotik ibarat jatuh ditimpa tangga. Pengangguran massa untuk sebahagian besar dan peningkatan produktiviti untuk sebahagian yang lain akan merumitkan soal sosial, politik dan ekonomi. Belum pun habis satu tsunami sudah ada tsunami lain yang menyusul.

Revolusi Elektrik & Kejatuhan Petroleum

Tidak semena-mena, Saudi Arabia melaburkan USD3.5 billion ke dalam Uber. Salah seorang puteri mereka kini berada dalam lembaga pengarah. Mengapa sebuah negara pengeluar minyak utama tiba-tiba mahu menjadi Venture Capitalist Silicon Valley?

Dalam masa yang sama pula visa umrah kali kedua dinaikkan daripada percuma kepada 2000 Riyal. Hatta nak transit sahaja pun sudah dikenakan caj visa 300 Riyal. Apa yang berlaku sebenarnya?

Kita imbas kembali apa yang berlaku beberapa bulan sebelumnya. Harga minyak jatuh kerana berlaku lebih pengeluaran. OPEC menaikkan pengeluaran untuk merugikan pengeluar shale oil seperti US & Kanada yang berkos tinggi.

Rancangan mereka memakan diri apabila para pengeluar shale oil ternyata dapat bertahan dan harga minyak tidak kembali ke asal. Terpempan, Saudi Arabia tersedar bahawa mereka ketagih minyak dan wang hasil minyak. Jika keadaan ini berterusan mereka tidak akan mampu menopang ekonomi mereka dalam jangka masa panjang.

Gas Pump by Jess on Flickr
Gas Pump – Jess (Flickr)

Oleh itu kerabat di-Raja Saudi lintang-pukang merangka pelan transformasi untuk menghentikan ketagihan mereka terhadap minyak dan mencari peluang pelaburan baru sementara mereka masih berwang. Uber mungkin startup paling seksi di mata mereka jadi mereka curahkan wang mereka pada startup yang masih belum untung itu.

Sementara itu di Kanada, salah satu think tank kerajaan telah membuat unjuran bahawa harga minyak akan terus jatuh. Lebih mengejutkan lagi, apa sahaja pelaburan yang dibuat dalam pengeluaran sekarang mungkin tidak akan balik modal langsung.

Adakah ini benar-benar permulaan kejatuhan petroleun? Ada sekadar lebihan pengeluaran cukup untuk menggoncang industri yang kelihatannya kukuh? Tidakkah peningkatan permintaan daripada negara-negara membangun akan dapat mengimbangi limpahan bekalan?

Kejatuhan harga minyak baru-baru ini dipicu lebihan pengeluaran sebanyak 10%. Oleh itu, pengurangan permintaan sebanyak 10% sepatutnya setara dan membawa kepada satu lagi kejatuhan. Pengurangan permintaan secara berterusan bermakna kejatuhan harga yang kekal.

Teknologi utama yang boleh mencetuskan perubahan ini sudah pun tiba dan memulakan bibit-bibit revolusi.

Apa dia? Kereta elektrik.

Mungkin ada yang skeptikal kerana mereka kata akhirnya tenaga elektrik yang digunakan datang dari janakuasa minyak juga. Dalam erti kata lain, ekzos sekadar berpindah dari kereta ke stesen janakuasa.

Sekalipun kereta elektrik hanya sekadar itu perubahannya, generator janakuasa lebih efisyen daripada enjin individual dalam kereta. Generator janakuasa sentiasa berfungsi pada kelajuan optimum tidak seperti enjin kereta yang sering berubah-ubah. Ini bermakna kereta elektrik adalah tiga kali ganda lebih efisyen berbanding kereta petrol. Jurang itu tetap ketara walaupun kereta moden 50% lebih efisyen berbanding 20 tahun lepas.

Sebetulnya buang masa berdebat isu janakuasa ini sebenarnya. Apa yang radikal dengan kereta elektrik adalah hilangnya kebergantungan eksklusif kepada minyak. Kereta kini boleh dikuasakan oleh nukelar, minyak, gas, hidro, solar dan angin. Paling kritikal adalah solar dan minyak yang mengubah keseluruhan dinamik pasaran tenaga.

Petroleum adalah sumber terhad – manusia boleh sahaja menyedut habis segala minyak di bumi ini. Kuasa solar dan angin pula dijana matahari yang memberikan tenaga percuma setiap hari. Batu penghalang selama ini adalah ketiadaan teknologi yang dapat menangkap tenaga secara efisyen.

Satu lagi penghalang adalah sifat kuasa solar dan angin yang putus-putus dan sukar dijangka. Oleh itu, storan tenaga diperlukan untuk menampung keperluan semasa ketiadaan kuasa solar dan angin. Kereta elektrik memegang kunci untuk menyelesaikan masalah ini dalam memungkinkan keasa solar dan angin menjadi alternatif yang berdaya saing bagi minyak.

Pada dasarnya, kereta elektrik adalah bateri gergasi bergerak. Oleh itu, sekelompok kereta elektrik dapat menyimpan tenaga yang signifikan semasa matahari bersinar dan membebaskannya di waktu malam. Begitu juga dengan angin, menyimpan tengaa semasa bayu bertiup dan membebaskannya semula semasa kematian angin. Bayangkan kereta anda menyimpan tenaga semasa anda di pejabat dan memberikannya semula sekembalinya anda ke rumah.

Kereta elektrik juga adalah umpan bagi pembelian bateri rumah. Paling utama, pemilik mahu menyimpan tenaga yang dijana oleh rumah mereka pada waktu siang supaya mereka boleh menurunkan bil elektrik.

Kedua, bateri rumah turut dihasilkan dari kilang yang sama mengeluarkan bateri kereta seperti Tesla. Ini menurunkan harga melalui pengeluaran skala besar yang akan memacu lagi permintaan terhadap terhadap teknologi ini. Nissan pula mengambil selangkah lagi ke hadapan dengan mengitar semula bateri lama kereta dan menjualnya sebagai bateri untuk rumah.

Pakej teknologi ini bersinergi untuk membolehkan tenaga hijau menggantikan minyak sebagai sumber tenaga yang murah dan boleh diharap. Britain, Jerman dan Denmark sudah berjaya mencapai beberapa hari bebas tenaga fosil.

Melalui kuasa rangkaian, setiap pertambahan kereta elektrik, panel solar, kincir angin dan bateri rumah akan meningkatkan kapasiti penjanaan tenaga hijau dan mengurangkan kos. Oleh itu, penembusan pasaran berterusan teknologi ini sudah pasti akan membawa kepada penurunan kekal harga minyak.

Ini akan menjadi pengakhiran minyak sebagai komoditi utama dunia. Petroleum akan diletakkan bersekali dengan sumber-sumber tenaga lain. Mereka yang masih membeli minyak akan menilai faktor lain seperti kos penyimpanan dan pengangkutan; juga impak alam sekitar dan sosial.

Naik turun harga minyak bukan lagi menjadi pasang surut dalam ekonomi. Gelombang perubahan akan terkumpul menjadi tsunami yang mengubah dunia.

Memaknai Ekonomi Islam Bahagian 9

Kerajaan & Politik

Dalam keadaan dunia kini yang suram, ramai di kalangan umat Islam yang mengimpikan kemblinya Khilafah. Ada yang sehingga mengangkat senjata secara haram untuk memenuhi impian mereka. Paling tidak, impian mereka adalah mendapat presiden atau perdana menteri Islamis.

Tidak kira apa pun versi impian mereka, pada dasarnya mereka beranggapan pemimpin atau kerajaan yang mulia akan akan menyelesaikan semua masalah sosio-ekonomi dalam sekelip mata. Semua orang yang memerlukan bantuan akan mendapat pertolongan kerajaan dan semua infrasktuktur yang diharap rakyat akan dibina.

Adakah itu realitinya atau sekadar fantasi?

Photo 13-10-15 8 03 04 PTG

Shaykh Abdal-Hakim Murad menyatakan peranan kerajaan bukanlah untuk memberi pertolongan terus kepada rakyatnya. Sebaliknya, pemimpin menggalakkan rakyat untuk saling membantu.

Selalunya kerajaan zaman kini mempunyai model bisnes seperti ini; kerajaan mengutip cukai dari para individu dan syarikat-syarikat yang dianggap kaya. Kemudian cukai yang terkumpul akan digunakan untuk skim kebajikan dan membina infrastuktur demi kepentingan rakyat. Pendek kata, ini adalah satu bentuk cross-subsidy atau subsidi silang.

Sepatutnya subsidi silang ini cukup untuk menampung keperluan rakyat. Tetapi apa yang berlaku kerajaan selalunya terpaksa berhutang melalui keluaran bon kerajaan. Ideanya adalah untuk meminjam wang dan menggunakannya sebagai penggalak ekonomi. Harapannya, ekonomi akan berkembang dan kerajaan akan mendapat lebih banyak pendapatan.

Mengapa hasil kutipan cukai tidak cukup untuk mendanai program kebajikan dan infrasktruktur untuk rakyat? Antaranya adalah kerana ramai hartawan yang rajin mencari dan mencipta pelbagai helah yang sah untuk mengelak dari membayar cukai. Negara-negara seperti Luxemborg, Panama, Cayman Island, Ireland dan Belanda menyediakan pelbagai ruang untuk mengelak cukai. Sekiranya itu tidak mencukupi, para hartawan boleh melobi untuk potongan cukai, rebat dan pengurangan kadar cukai.

Mari kita kemabli kepada era awal Nabi Muhammad di Madinah. Selepas mendirikan masjid, beliau membuka pasar. Pada masa tersebut, sudah ada empat buah pasar yang lain. Ciri utama pasar Nabi Muhammad adalah tiada cukai dikenakan dan tidak ada kawalan harga.

Sekiranya itu adalah ciri kerajaan ideal, bagaimana kerajaan membina sebarang infraskruktur? Memanglah ada zakat tetapi kadarnya hanya 2.5%. Kadar 20% adalah untuk hasil bumi. Itu pun kalau negara tersebut ada hasil bumi dan rakyat membayar zakat kepada Baitulmal kerajaan.

Bagaimana pula jika rakyat memilih untuk bertindak sebaliknya? Ini bermakna kerajaan tidak akan mempunyai sebarang wang untuk dibelanjakan langsung. Adakah ini bermakna mereka yang miskin tidak terbela dan pembangunan langsung terhenti?

Daripada memaksa si kaya untuk memberi subsidi kepada si miskin, sistem ekonomi Islam menaruh kepercayaan kepada keupayaan manusia untuk menjadi pemurah. Si pemimpin menunjukkan siapa yang perlu dibantu dan apa yang perlu dibina. Kemudian si kaya akan menyumbang secara terus tanpa campur tangan kerajaan dalam bentuk zakat, sedekah atau wakaf. Mereka tidak lagi membayar cukai ciptaan manusia tetapi melaksanakan ibadah.

Dalam hayat baginda, Nabi Muhammad ada mengagihkan sedekah bagi pihak orang lain tetapi wang tersebut jarang disimpan bermalam. Selalunya wang tersebut diagihkan serta-merta kepada yang memerlukan.

Dalam erti kata lain, kita dapat lihat ciri-ciri kerajaan bersaiz kecil.

Banyak institusi dan infrastruktur hebat yang masih berdiri sehingga kini dalam dunia Islam adalah wakaf sukarela para hartawan. Bukannya projek kerajaan yang didanai wang hasil kutipan cukai dari rakyat. Universiti al-Azhar adalah satu contoh terkemuka.

Ini adalah sesuatu yang agak paradoks di mana pada awalnya ktia lihat bagaimana sistem ekonomi Islam direka untuk melindungi dari sifat tamak haloba manusia. Malah nafsu manusia untuk mengumpul dan menikmati harta turut dikekang. Tetapi mengapa bila masuk bab urus tadbir dan pengagihan kekayaan ia percaya bahawa manusia akan bersifat adil dan pemurah?

Melalui kerangka fragility, mungkin logik ekonomi Islam mengira bahawa ini lebih selamat. Lebih baik mengambil risiko bahawa si kaya akan kedekut dan tidak menyumbang kepada masyarakat berbanding membiarkan terbentuknya big government.

Mengumpul cukai dari seluruh negara akan membawa kepada konsentrasi kekayaan. Ini juga akan bermakna konsentrasi kekuasaan yang besar yang mudah untuk disalah guna – baik yang dipilih dan mereka yang mendanai kempen pilihanraya.

Situasi ini membawa kepada banyak kerajaan yang pincang di seluruh dunia. Si kaya tidak kisah kerana mereka serba cukup dan boleh melobi kerajaan – menjadikan mereka semakin kaya. Si miskin pula bergelut untuk hidup dan mudah digula-gulakan dengan saguhati seciput dari kerajaan.

Ini meninggalkan golongan pertengahan tersepit dan tidak mampu memacu agenda perubahan sosio-politik. Sistem ekonomi Islam nampaknya tegar untuk menutup ruang pergantungan terhadap kerajaan dari awal lagi.

Itu belum lagi soal ketirisan dan kepincangan big government. Mari kita kembali kepada contoh Almayer dan Brooks.

Membina Jambatan: Big Government vs Small Government

Andaikan kedua-dua Almayer dan Brooks masing-masing mahu membina jambatan yang bernilai $1 juta. Almayer mempunya Big Government sedangkan Brooks mempunyai Small Government.

Kerajaan Almayer buat apa yang kerajaan biasanya lakukan – mengumpul dana melalui cukai. Tetapi adalah mustahil untuk mengumpul $1 juta tanpa sebarang kos. Pengutip cukai, akauntan dan penyimpan rekod perlu digajikan.

West Seattle Bridge under construction
Gambar dari Seattle Municipal Archives

Baru mengumpul dana sahaja sudah menelan kos yang signifikan. Namun masih ada lagi kos-kos untuk membelanjakannya. Jawatankuasa tender, jurutera yang menetapkan spesifikasi dan pelbagai pegawai penyelia juga perlu dibayar.

Walaupun proses tender berjalan lancar, bidaan paling murah tidak akan menjadi $1 juta. Kontraktor akan perlu menaikkan kos untuk menyerap kos pembayaran lewat dari kerajaan. Hatta pembayaran dapat segera sekalipun, jumlah pihak berkepentinagn yang tinggi memerlukan kos jam kerja yang lebih tinggi. Itu belum lagi kos kelewatan yang cenderung berlaku.

Ini semua dengan andaian bahawa kontraktor mengikut proses. Sekiranya dia merasuah jawatankuasa tender maka sudah tentu kos tambahan tersebut perlu diserap. Cara paling mudah adalah melalui pengurangan kualiti atau peningkatan kos. Lebih teruk lagi, kedua-duanya serentak!

Sementara itu di Brooks, kerajaan mengumumkan bahawa jambatan perlu dibina. Brooks hampir-hampir tidak mengutip cukai maka para hartawan mempunyai wang yang banyak. Seorang hartawan menawarkan diri untuk mewakafkan jambatan tersebut. Dia membayar sebuah kontraktor professional untuk membina jambatan tersebut. Ongkosnya hanyalah harga pasaran tanpa dibebani kos birokrasi!

Utopia?

Nanti dulu tuan, ini semua hanyalah angan-angan utopia? Adakah mungkin untuk mempunyai sebuah masyarakat yang sungguh egalitarian? Sekiranya kerajaan terlalu kecil, bagaimana hendak memastikan keselamatan rakyat? Bagaimana hendak menguatkuasakan undang-undang sekiranya tidak boleh menggajikan seorang pun penguatkuasa?

Namun, ini pernah menjadi kenyataan suatu masa dahulu. Islam di zaman pertengahan mengangkat undang-undang tetapi kerajaan dipandang sebagai satu kejahatan yang perlu. Malah, mereka lambat untuk mempunyai angkatan tentera professional – satu perkara yang dianggap sebagai keperluan sesebuah negara.

Kerajaan dijauhkan daripada golongan peniaga dan rakyat kebanyakan. Pelbagai perkara diuruskan pada peringkat akar umbi – infrastruktur dibina oleh rakyat untuk rakyat. Tidak kira sekolah, universiti, perpustakaan, hospital jalan atau sistem saliran. Ditambah pula dengan sifat Islam yang tidak mempunyai sistem rahib yang formal, maka institusi agama yang besar yang memonopoli urusan hidup rakyat juga tidak wujud.

Golongan yang yang mengharapkan presiden atau perdana menteri Islamis juga biasanya mengharapkan kawalan harga terhadap barangan asasi. Tetapi mereka akan terkejut apabila mengetahui bahawa Nabi Muhammad s.a.w menolak untuk campur tangan menurunkan harga barang makanan apabila Madinah mengalami masalah kekuarangan makanan.

Ini tentunya menghairankan kerana memandangkan visi keadlian sosial para Islamis selalunya mengandungi harga yang rendah untuk barangan asasi – antara gandum, beras, petrol, gula, dsbny. Selalunya ini dicapai melalui subsidi – semasa pengeluaran dan pengedaran. Kesan yang sama juga boleh dicapai melalui jaminan pembelian hasil oleh kerajaan.

Namun ini mempunyai beberapa implikasi. Paling ketara, strategi ini memerlukan big government. Hanya institusi sedemikian yang mampu mengutip cukai yang banyak untuk mendanai program subsidi.

Subsidi kemudiannya mengherot pasaran. Kita ambil contoh yang kita hadapi setiap hari. Makanan kita kaya dengan karbohidrat, lemak dan gula kerana kesemuanya mempunyai harga yang murah tanpa merit. Ia juga menyebabkan hasil tuaian yang elok dibuang begitu sahaja selepas terlebih hasilan bagi menstabilkan harga.

Sekali lagi, mempunyai big government adalah risiko yang terlalu besar – hatta apabila berhadapan dengan bahaya kebuluran yang nyata. Pengurusan alam sekitar, pengurangan penggunaan dan simpanan strategik dilihat sebagai alternatif yang lebih baik. Malah lebih baik mengharapkan golongan kaya mewakafkan ladang mereka atau memberi sedekah makanan.

Kerajaan Tanpa Taring?

Kelihatannya sistem ekonomi Islam sangat alergik dengan big government. Tetapi adakah ini bermakna ekonomi Islam adalah ekonomi laissez-faire? Adakah para pedagang dan peniaga bebas beroperasi tanpa sebarang peraturan?

Sebenarnya, tidak juga. Ingat bahawa sistem ekonomi Islam sudah sedia menghambat konsentrasi harta dan kuasa. Oleh itu golongan peniaga tidak boleh berbuat sesuka hati mereka. Bukan sahaja big government yang tidak digemari, malah mega corporation turut diragui.

Hayat Nabi Muhammad s.a.w di Madinah memberikan beberapa bayangan tentang sejauh mana kuasa yang perlu ada di tangan kerajaan. Dalam sebuah hadis, Baginda pergi ke pasar dan memeriksa kualiti barang jualan. Baginda bertanya kepada seorang penjual buah mengapa beliau menyembunyikan buah yang rosak di belakang buah yang baik.

Dalam hadith yang lain, mereka yang membuat sumpah palsu dalam jualan dikecam. Ini adalah sejajar dengan larangan terhadap unsur gharar (ketidaktentuan) dalam undang-undang jual-beli Islam. Dalam erti kata lain, sistem ekonomi Islam menuntut ketelusan.

Bukan setakat itu, penjual juga perlu telus apabila dia menjual sesuatu dalam keadaan rugi. Ia mesti dilakukan atas sebab yang sahih. (Contohnya; Menyimpan stok yang tidak terjual akan menelan kos yang lebih besar) Mungkin ini adalah untuk mencegah taktik perang harga untuk melingkupkan pesaing yang lebih kecil.

Meyebut tentang persaingan, terdapat satu riwayat tentang Ali r.a mengarahkan seorang penjual membuka semula gerainya yang mempunyai lokasi yang strategik di dalam pasar. Beliau mengatakan pasar adalah seperti masjid di mana seseorang itu tidak boleh menempah tempatnya. Siapa yang mahu saf hadapan harus datang awal.

Quran juga menyebut tentang penjual yang rela dan pembeli yang rela. Ini boleh difahami dengan pelbagai cara, antaranya adalah tidak patut ada sebarang unsur paksaan dalam sesuatu jual beli. Mudah sahaja kita terbayang bagaimana ini menghalang orang kaya memaksa orang miskin menjual tanah mereka.

Keduanya pembeli yang rela juga bermaksud bahawa pembeli harus mempunyai pilihan penjual. Sudah tentu tidak wujud pilihan sekiranya wujud monopoli. Oleh itu kita dapat lihat kerajaan seharusnya mempunyai kuasa anti-monopoli.

Kerajaan juga harus mempunyai kuasa untuk mematahkan sebarang usaha pencatutan barangan asasi – sesuatu yang perlu dalam pasaran tanpa kawalan harga. Sekiranya pencatutan dibenarkan, maka harga barangan asasi akan mudah meingkat kerana bekalan yang tampak rendah.

Tidak ada keraguan bahawa kerajaan harus melindungi rakyat dari ancaman luaran. Tetapi bagaimana pula dengan keselamatan dalaman? Inilah peranan undang-undang jenayah berlandaskan syariah – yang sekarang biasanya disalahertikan sebagai hudud semata-mata. Sebenarnya ia termasuk qisas, hudud dan takzir.

Hukuman hudud sangat keras tetapi syarat untuk menjatuhkan hukuman adalah tersangat ketat. Ia direka lebih sebagai pencegah jenayah dan bukannya sebagai undang-undang untuk mengawal masyarakaat. Hukuman dijalankan di khalayak ramai untuk menggerunkan rakyat daripada melakukan jenayah dan bukannya takut kepada kerajaan. Lebih baik menghukum sangat sedikit, membiarkan ramai yang terlepas berbanding melakukan ketidakadilan atau menyumbat ramai banduan dalam penjara.

Satu implikasi pelaksanan undang-undang jenayah berlandaskan syariah adalah kadar jenayah yang berkurangan. Dengan kadar jenayah yang rendah, kos mengakses pasaran turut direndahkan. Rakyat tidak risau tentang kecurian, rompakan dan pembunuhan maka tidak perlu mengeluarkan wang untuk pengawal, kunci, sistem keselamatan, CCTV, dsbnya. Malah POS di kaunter pun tidak perlu!

Tetapi harus diingat bahawa undang-undang jenayah berlandaskan syariah terutamanya hudud bukanlah sebutir pil ajaib. Ia hanya boleh dilaksanakan selepas ketidakadilan dan ketidaksamarataan struktural telah dibetulkan. Hudud dalam masyarakat yang tidak adil hanya akan mengundang lebih banyak masalah membawa kepada salah guna kuasa dan bukannya alat keadilan.

Prespektif lain terhadap hudud adalah sebetulnya sebagai langkah terakhir dalam reformasi sosio-ekonomi dan politk yang dibawa oleh Islam.

Kedai Buku Mati, Apa Langkah Seterusnya

Artikel sebelum ini telah mempersoalkan survival industri buku. Tambah pula Tuan Ikhram Mohd membuat unjuran terdapat lebihan stok bernilai RM40 juta dalam pasaran. Sekiranya para pekedai bertindak memulangkan kembali semua stok tersebut kepada penerbit maka sudah pasti aliran tunai para penerbit semakin tercekik. Silap-silap akan menguburkan terus syarikat!
Penulis buku Free iaitu Chris Anderson telah mengatakan apabila keupayaan pengeluaran sudah sampai ke tangan semua orang, maka orang tengah akan mati. Tambah pula apabila saluran sales dan marketing telah terbuka kepada semua melaui Internet.

Selama ini penerbit bertindak sebagai gatekeeper untuk penulis sampai ke kedai buku. Ini kerana adalah tidak efisyen untuk kedai buku berurusan secara runcit-runcitan dengan penulis. Lebih baik mereka borong buku sekali harung sahaja daripada penerbit.

Monopoli akses pasaran ini juga menjadikan segelintir penrbit bertukar menjadi tuan tanah kedaung. Sudahlah tidak membayar sebarang advance kepada penulis, royalti lewat dibayar dan kadar royalti diubah sesuka hati. Kemudian mereka penulis dan kedai buku tolong promosikan buku. Semuanya atas alasan mereka mengambil risiko mendanai kos percetakan buku penulis.

Sekali air bah, sekali pantai berubah. Kesan dari revolusi Internet semakin menggigit. Penulis semakin ramai berkarya dan menerbit buku tetapi penerbit dan kedai buku semakin lesu.

Revolusi membunuh yang lama dan memberi ruang kepada yang baru. Apa yang pasti, business model sekarang yang mempunyai begitu banyak orang tengah akan mati. Persoalannya, apakah yang akan tumbuh menggantikan yang lama?

Ini bukan resepi gerenti jadi. Bukan semua pemain industri buku yang wujud sekarang akan terus hidup. Namun langkah awal cegah sebelum parah dapat meningkatkan peluang survival. Pastinya ramai yang tercari-cari business model era baru tetapi masih ada satu perkara dasar yang perlu diakui terlebih dahulu. Ramai yang tidak faham pun business model tradisi kerana main ikut-ikutan sahaja. Jadi bagaimana hendak berubah?

Apa nilai sebenar buku? Apakah pada lembaran demi lembaran fizikal atau pada isi kandungannya? Buku memang unik sebagai medium yang mampu berdiri sendiri. Apa yang tercetak boleh terus dinikmati dan disimpan. Tidak seperti konten audio dan video yang sentiasa memerlukan alat pemain. Namun hakikatnya isi kandungan buku tetap boleh dipisahkan dari mediumnya.

Dari situ kita boleh fahami apakah komponen-komponen business model industri buku. Senaraikan satu persatu dan kenalpasti antara yang relevan dengan tidak. Apa yang relevan terarah untuk membawa konten daripada penulis kepada pembaca dan seterusnya membawa pulangan kepada penulis supaya mereka boleh terus berkarya.

Komponen-komponen business model industri buku seterusnya boleh disusun dan ditambah komponen baru bagi membina business model baru yang lebih berdaya saing. Strategi ini dipanggil ‘bundling’ & ‘unbundling’ yang telah mengubah banyak industri.

Kedai Buku >>> Kedai Pendidikan Kanak-Kanak

Masih ramai ibu bapa di luar sana yang prihatin dan tidak mahu memberi gajet terlalu awal kepada anak-anak. Oleh itu mereka akan tetap membeli buku dan permainan pendidikan kepada anak-anak mereka. Melihat kepada jumlah permainan yang memang dijual di kedai buku sekarang mengapa tidak fokuskan terus kepada kanak-kanak sahaja?

Penerbit >>> Talent Management Agency

Sepertimana penulis yang tidak boleh semata-mata menulis, penerbit juga harus memainkan peranan yang lebih besar. Mereka harus membantu mendapatkan ruang untuk penulis berceramah, bersyarah dan berforum. Kemudian iringi penulis dengan tim jualan buku. Bukan itu sahaja, penerbit juga harus proaktif melonjakkan jenama penulis di media sosial. Penerbit juga boleh anjurkan program berbayar dan menghasilkan merchandise yang relevan. Jika lebih rajin, penerbit pun harus membantu penulis dalam produksi siri YouTube.

Penerbit >>> POD + Fulfilment

Sekiranya business model Talent Management Agency terasa terlalu renyah, mengapa tidak penerbit menjadi penyedia perkhidmatan percetakan dan logistik semata-mata? Apabila penulis menerima tempahan, penerbit cetak dan poskan buku tersebut. Apabila penulis berprogram, penerbit datang bawa stok buku. Servis sebegini akan membolehkan penulis fokus berkarya dan mempromosikan karya mereka.

Penulis >>> Penerbit

Beberapa tahun yang lalu, semacam ada stigma dengan terbit sendiri. Buku self-published dilihat sebagai kurang berkualiti atau syok sendiri. Namun bagi para penulis yang mempunyai hubungan akrab dengan pembaca, adalah lebih menguntungkan untuk terbit sendiri. Peratusan jualan yang masuk kantung sendiri lebih tinggi dan tidak perlu menghambat penerbit untuk ulang cetak bila sudah kehabisan stok.

Terbit sendri bukan terhad kepada bentuk teks semata-mata malah meliputi audi dan video juga. Apabila sudah ada smartphone maka sudah tidak alasan untuk tidak menghasilkan konten audio dan video. Segala teknologi yang dahulunya penuh satu studio kini dimampatkan ke dalam poket.

Perubahan-perubahan yang perlu dibuat mungkin kelihatan menggerunkan. Tetapi tanpa keberanian pemain baru akan lebih mudah memintas pemain lama. Mereka tidak terikat dengan cara kerja dan teknologi lama. Teknologi baru juga lebih mudah.

Paling kritikal, mereka mudah untuk menambah pekerja berbanding pemain lama yang terpaksa membuang pekerja untuk terus hidup. Sudah pasti akan ada yang menjadi ‘technologically unemployed’ kerana kemajuan teknologi bermakna semakin kurang pekerja diperlukan. Apa pun, pilihan di tangan tuan-tuan; berubah sekarang atau lemas dihanyut ombak perubahan.

Industri Buku Hampir Mati?

Baru-baru ini beberapa orang rakan mengadu royalti tahun 2015 masih belum dibayar. Walhal 2016 sudah masuk suku terakhir. Rakan lain pula mengadu sekarang setiap editor hanya dibenarkan menerbitkan satu naskhah sahaja. Itu pun kalau editor tidak ditukarkan ke bahagian sales dan marketing.

Aduan-aduan ini bukan tentang syarikat penerbitan yang setahun jagung. Semuanya menyinggung syarikat-syarikat yang sudah lebih sedekad beroperasi. Penerbit-penerbit ini mempunyai berpintu-pintu gudang. Apa yangs edang berlaku? Apa makna semua ini?

Jika dilihat di sekitar Lembah Klang, bunting acara dan pesta buku tergantung di sana-sini. Hampir setiap bulan ada sahaja pesta buku besar dan kecil. Hatta Sog yang selama ini syurga shopping sang suri pun tidak terlepas menjadi tuan rumah pesta buku.

Namun apa sebenarnya di sebalik percambahan pesta buku ini? Adakah untuk penulis turun padang bertemu pembaca? Mencari khalayak pembaca baru? Menahan lukah di lubuk penerima BB1M? Atau sekadar meleupuskan stok?

Ada beberapa penganjur dan penerbit tanpa segan silu mencangkan jualan gudang dan lelongan buku dari serendah RM1. Ini adalah bahana kos tersembunyi penerbitan buku iaitu kos penyimpanan stok. Kos ini selalunya tidak muncul dalam unjuran P&L penerbitan kerana sukar dijangka dan dikira. Payah untuk mengetahui berapa lama longgokan buku menghuni ruang lantai gudang.

Pihak yang rajin kira kos lantai adalah kedai buku. Ini kerana mereka membayar sewa ikut kiraan kaki persegi. Setiap inci kedai perlu menjana pendapatan yang boleh menampung kos sewa. Tambah pula setiap sudut dalam kedai mempunyai potensi jualan yang sama. Potensi tinggi di muka pintu tetapi sangat rendah di tepi stor.

Namun kita dapat lihat saban hari semakin kurang ruang lantai yang diperuntukkan oleh kedai buku untuk menjual buku. Alat permainan, peralatan kraftangan, aksesori IT, snek dan gula-gula semakin merajai. Tolak ketepi buku teks dan latihan sekolah, mungkin hanya separuh kedai yang benar-benar menjual buku.

Selama ini memang kedai buku menjadi saluran utama untuk buku sampai ke tangan pembaca. Penulis harus melalui penerbit, pengedar dan pekedai untuk menemui pembcasa. Rangkaian-rangkaian kedai buku di pasaraya-pasaraya utama di seluruh negara memegang akses kepada kelompok pembeli yang berwang.

Penerbit tidak mampu membuka kedai dalam pasaraya. Begitu juga penulis tidak mempunyai wang untuk menyewa kiosk di kompleks membeli-belah. Oleh itu akses terhadap pelanggan yang dipegang oleh rangkaian kedai buku sangat berharga. Ada penerbit baru yang sanggup membelanjakan RM1 juta untuk memastikan buku mereka sampai ke kedai-kedai rangkaian ini.

Pada awalanya kedai buku adalah rakan bisnes yang sinergetik kepada penerbit. Namun lama-kelamaan mereka mula buat perangai tuan tanah kedaung. Mereka menekan diskaun yang tinggi dari penerbit dan lewat pula membayar consignment.

Dalam jangka masa pendek ini memang menguntungkan pekedai tetapi dalam jangka masa panjang sebenarnya memakan diri. Apabila menghadapi aliran tunai yang tercekik, penerbit tidak berani berinovasi dan bereksperimen.

Hal ini menyebabkan penerbit mengambil jalan selamat menghasilkan buku untuk kelompok massa. Jika diamati, banyak buku bestseller sebenarnya adalah untuk kelompok yang biasanya tidak membaca buku. Mereka hanya beli buku resepi, buku cinta dan buku konspirasi. Penerbit dan pekedai naik seronok menjual kepada kelompok massa yang sebenarnya berhenti membaca sebaik sahaja tamat sekolah.

Kehadiran BB1M (Baucar Buku 1 Malaysia) yang dijulang sebagai penyelamat industri buku sebenarnya menjadi api dalam sekam. Subdsidi mengherot pasaran dan menyuntik hype yang tidak mapan.

Tiba-tiba kelompok massa yang bukan pembaca tegar memegang kuasa beli terbesar. Mereka tidak tahu hendak beli apa kerana selama ini tidak membeli. Ada yang tukar sahaja baucar jadi wang tunai. Sebahagian lagi pula beli notebook, smartphone atau power bank untuk lebih asyik melayari Facebook!

Mereka yang masih ikut peraturan pula mahu beli buku apa? Maka datanglah penerbit-penerbit baru yang hipster sejati, setengah hipster dan hipster jadian. Mereka menghidangkan judul-judul yang selama ini tidak diketengahkan penerbit mainstream. Lebih seksi, lebih ganas, lebih lantang dan lebih serba-serbi.

Kelompok massa BB1M ini tidak begitu cerewet. Asal ada baucar dan bukunya nampak seronok mereka beli sahaja. Bukan duit mereka pun, duit percuma dari kerajaan fikir masing-masing. Jadi mereka tidak kisah harga buku tersebut RM30 walaupun buku setebal itu selama ini berharga RM20. Typesetting buruk dan cetakan senget pun tidak jadi masalah. Pergi pesta buku mereka sambar sahaja pakej buku RM50 dan RM100 tanpa berfikir panjang.

Dalam kemabukan subsidi ini, semua orang dalam industri buku seakan lupa ancaman Internet yang mengubah semua industri. Pembaca buku tegar beralih ke Internet bagi menggali lebih dalam serta luas bidang dan penulis yang mereka minati. Mereka membeli terus terus dari penerbit butik atau penulis.

Oleh itu kita dapat lihat kembalinya penerbit jawi. Ada juga penulis yang terbit sendiri dan dapat menjual 3000 naskhah dalam masa sebulan. Sebuah penerbit butik pula terus hidup menerbitkan buku sejarah yang selama ini dikatakan terlalu niche untuk dijual. Ya, memang terlalu niche untuk dijual di kedai buku tetapi ada audiens di Internet dan ceramah-ceramah.

Ramai penceramah dan trainer menerbitkan buku sendiri dan jual semasa program mereka. Mengapa tidak? Kosnya serendah RM5 senaskhah dan kuantiti minimum hanya 50 unit sekali tempah.

Internet mengangkat yang ekstrem. Kita semakin mudah mencari yang niche berbanding sesuatu untuk kelompok massa. Resepi, cerita cinta dan teori konspirasi bersepah di Internet. Banyak copy paste begitu sahaja tanpa tahu siapa penulis asal.

Dunia kini luas terbuka untuk penulis menerbit apa sahaja melalui Internet. Garis pemisah antara cerita cinta dan porno hampir tidak wujud di Internet. Hatta untuk novel yang konon ‘cinta Islami’! (Baca: Kalau anda rasa Ombak Rindu memualkan ada banyak lagi yang lebih menjijikkan di Internet)

Bila BB1M tamat, adakah kelompok massa ini akan kembali ke kedai buku? Adakah mereka akan beli buku lagi bila segala yang mereka suka tersedia percuma lagi gratis di Internet?

Internet bukan sahaja membuka pintu seluas-luasnya kepada hedonisme malah memberi ruang untuk integriti ketinggian ilmu dan integriti. Audiens boleh berinteraksi secara langsung dengan ulama terkemuka dan mendapat respons terus tanpa mengeluarkan sesen pun.

Sal Khan memberi tuisyen percuma melalui Khan Academy. Saintis menerbitkan jurnal saintifik secara percuma. Jurutera dan pereka meletakkan rekaan industrial untuk didownload semua. Programmer terlibat dalam projek open source setiap hari. Mereka yang murah hati pula dengan mudah dapat menyalurkan wang menyokong inisiatif-insiatif ilmu.

Industri muzik telah dilanda gelombang badai Internet. Kedai CD sudah hampir pupus tetapi kita mendapat akses kepada lebih banyak muzik. YouTube, Spotify dan iTunes dalam smartphone meletakkan kedai CD terbesar di dunia dalam poket semua orang. Konsert dan gig semakin bercambah dengan harga tiket yang semakin mahal. Orang-orang muda datang ke konsert artis-artis veteran yang mereka kenali melalui Internet.

Jika trend ini diterjemah kepada industri buku maka hampir semua kedai buku akan tutup tetapi buku akan tetap rancak diterbitkan. Penulis pula tidak boleh sekadar menulis tetapi harus menjadi penceramah, trainer atau konsultan. Buku dan tulisan bertukar dari bahan jualan menjadi bahan marketing untuk bisnes lain.

Apakah langkah yang akan diambil oleh para pemain industri buku? Adakah mereka akan tunggu sahaja dihanyutkan gelombang Internet atau mencari papan luncur untuk menunggang ombak yang sukar dijangka?