Month: April 2019

Jadikan Klik Sebagai Conversion Goal

Kaedah biasa untuk menjejak Goal dalam Google Analytics adalah apabila pengunjung website pergi ke halaman yang ditetapkan. Tetapi bagaimana jika Goal yang kita mahukan berada di luar domain yang kita kawal? Contohnya link WhatsApp, BillPlz atau platform ecommerce.

Dalam contoh ini kita fokus menggunakan plugin GADWP untuk WordPress. Setelah install dan activate plugin, pergi ke Google Analytics > Tracking Code dari menu sebelah kiri WordPress anda.

Buka tab Events Tracking dan klik on pada ‘track downloads, mailto, telephone and outbound links’.

Klik Save Changes untuk simpan setting.

Seterusnya pergi ke akaun Google Analytics anda di bahagian Admin > Goals.

Klik New Goal

Bawah Goal Setup pilih Custom dan klik Continue.

Isikan nama Goal dalam Goal Description > Name. Pilih Type > Event.

Klik Continue.

Goal Details pula adalah seperti berikut:

Category = outbound
Action = click
Label = [link yang mahu dijejak]
Value > [biarkan kosong]

Akhir sekali, tekan Save. Sekarang setiap klik terhadap sebarang butang atau teks yang mengandungi link ni akan dikra sebagai satu Goal Conversion.

Tingkatkan Kelajuan Website WordPress Anda

Antara kerja rutin saya adalah optimize kelajuan website klien. Tetapi bila semak website sendiri markahnya sangat mengejutkan lagi memalukan.

Markah untuk www.thedredger.tv hanya 22 per 100! Ibarat ambil peperiksaan akhir semester tanpa baca satu buku pun.

Website ini dibina menggunakan WordPress jadi cara paling senang adalah menggunakan plugin. Ada banyak pilihan tetapi saya biasa menggunakan W3 Total Cache.

Pergi sahaja ke Plugins > Add New

Cari W3 Total Cache.

Install & Activate.

Saya dah ada optimized setting dari website lain sebelum ini maka upload sahaja dan enable. Anda boleh download file setting ini atau aktifkan secara manual.

Bila dah habis setup plugin W3 Total Cache kita buat ujian sekali lagi.

Lebih baik, tetapi masih dalam kategori perlahan. Apa masalahnya?

Bila lihat keputusan terperinci, ternyata ada banyak loading dari YouTube. Kami masih lagi embed dengan kaedah iFrame dan halaman kami penuh dengan video yang diembed dari YouTube. Jadi tidak hairanlah YouTube menghambat teruk kelajuan website kami.

Jadi, bagaimana hendak selesaikan masalah ini? Plugin lagi jawabnya. Kita akan gunakan a3 Lazy Load dan YouTube Embed.

Sekali lagi pergi ke Plugins > Add New

Cari a3 Lazy Load.

Install & Activate.

Install plugin YouTube Embed pula, Install & Activate.

Langkah seterusnya sedikit renyah, perlu edit semua post supaya tidak gunakan embed code iFrame dan gunakan shortcode.

Kod embed iFrame lama
Shortcode baru

Siap semua, kita uji sekali lagi.

Barulah masuk kategori sederhana. Dari 22 jadi 65, peningkatan sebanyak 43 markah. Jadi inilah perkara mudah yang boleh anda buat untuk optimize kelajuan website. Tiada sebarang programming atau perubahan setting server diperlukan.

Pengalaman Menjual Produk Niche Menggunakan Google Ads

Bulan lepas, ada rakan saya minta tolong untuk buat kempen marketing produk yang sangat niche. Bagaimana tahap niche produk tersebut?

Bila semak dalam Google Keyword Planner hanya ada 140 carian sebulan di Malaysia. Harga bidaan pula bermula dari RM0.16 sehingga RM4.96.

Apa produknya? Ambil komisen dapatkan jemaah haji furada (haji tanpa perlu tunggu giliran Tabung Haji). Setiap pakej berharga puluhan ribu dan komisennya 4 angka juga.

Jadi saya setup sahaja landing page dan letak link WhatsApp sebagai Call-to-Action. Kemudian setting dalam Google Analytics klik link tersebut sebagai Conversion Goal.

Buat iklan Google Ads dengan copywriting biasa-biasa sahaja. Highlight tidak perlu tunggu giliran Tabung Haji sebab itu USP paling utama. Pada awalnya kempen ini hanya mensasarkan Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya sahaja. Cost-Per-Click pula dihadkan kepada RM1 dan hanya bida keyword ‘haji furada’.

Landing page dan iklan setup pada 6 Mac 2019. Masuk 10 Mac dah ada orang WhatsApp berminat dengan pakej yang ditawarkan.

Bila lihat dah ada hasil tambah pula kempen Google Ads untuk sasarkan Johor, Melaka dan Negeri Sembilan. Saya pilih negeri-negeri selatan kerana salesman mudah untuk ke sana. Setting lain semua sama sahaja.

Secara keseluruhan Cost-Per-Conversion kempen ini adalah RM15.11 untuk Lembah Klang dan RM9.32 untuk zon selatan. Jumlah conversion keseluruhan pula adalah 11 untuk Lembah Klang dan 5 untuk zon selatan.

Bila dilihat pada angka ini tentulah rakan saya sudah kaya raya kerana hanya membelanjakan kos iklan 2 angka untuk dapat komisen 4 angka. Tinggal nak close sale sahaja.

Namun, panas tidak sampai ke petang. Semalam sampai surat dari Tabung Haji supaya menghentikan promosi dalam masa 14 hari. Jika tidak, bersedialah untuk disaman.

Maka tamatlah eksperimen kami. Gelak-gelak sahajalah sebab kos duit dan masa yang minima.

Apa yang penting, kami sudah tahu keberkesanan Google Ads. Ada banyak lagi produk yang boleh dijual.

Semak Kelajuan Website Anda

Kelajuan website adalah antara faktor yang mempengaruhi ranking di carian Google. Lagi laju website anda, maka lebih tinggi peluang untuk memperolehi ranking yang lebih baik. Pengguna internet sekarang juga mempunyai jangkaan tinggi dalam menggunakan website. Mereka tidak akan bersabar dengan website yang perlahan. Alangkah ruginya jika anda telah membayar wang iklan untuk membawa mereka datang ke website tetapi mereka berlalu pergi kerana website terlalu perlahan.

Cara paling mudah untuk semak kelajuan website adalah menggunakan Google Pagespeed Insight di https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Hanya masukkan URL website anda dan anda akan mendapat markah dari 0 hingga 100 untuk kedua-dua versi mobile dan desktop.

Panduan Markah

• 90-100: Laju
• 50 – 89: Sederhana
• 0 – 49: Perlahan

Bagaimana Setup WhatsApp Link

Dalam konteks Malaysia, WhatsApp link adalah pilihan yang baik untuk digunakan dalam landing page. Lebih-lebih lagi bila produk yang dijual terlalu mahal atau dibuat mengikut tempahan. Takpun memang malas nak setup sistem ecommerce sebab belum pasti ramai yang nak membeli.

Ramai yang pakai wasap.my tapi saya lebih suka menggunakan sistem link rasmi dari WhatsApp sendiri.

Formatnya adalah seperti berikut:

https://wa.me/no_telefon?text=Mesej%20anda

Contoh:

https://wa.me/600132002705?text=Hi%20Saya%20mahu%20tempah%20baju%20melayu

Contoh paparan link WhatsApp

Perhatian:

  1. Nombor telefon perlu diikuti dengan 60 bagi nombor Malaysia. Format betul dalam contoh ini adalah 600132002705 dan bukannya 60132002705.
  2. Anda perlu gunakan %20 sebagai ganti ruang kosong.