penulisan

Ulang Tahun ke-8 FirdausAriff.com

Saya mula menulis blog sejak Julai 2003 pada usia 17 tahun – pada waktu itu Blogger.com masih belum dibeli oleh Google. Sekarang usia saya 34 tahun maka sudah lebih separuh kehidupan saya telah tercatat dalam blog.

Dulu saya pakai nama Ibnu Ariff tetapi bila dah nak kahwin tu saya tukar persona online saya kepada Firdaus Ariff. Domain FirdausAriff.com dibeli pada tahun 2012 daripada Google.com dan saya terus berblog menggunakan enjin Blogger.

Tahun lepas saya cuba menggunakan enjin Ghost dan buat subdomain untuk pandu uji. Pengalaman menulis memang best, tak serabut macam Blogger dan WordPress. Namun dari segi teknikal terlalu banyak kekangan dan tidak menyokong eCommerce. Malah nak import posting dari Ghost ke WordPress pun tak boleh!

Jadi dalam musim PKP ini saya sibuk buat projek WordPress jual konten digital dengan beberapa penulis. Dah masuk PKP3 baru sempat buat untuk diri sendiri. Itu pun banyak cabaran dan halangan walaupun sudah banyak kali setup website WordPress.

Antara cabaran besar adalah mengekalkan URL stail Blogger untuk posting-posting lama. Kemudian adalah untuk memindahkan data bertahun dari pelbagai blog. Konon untuk menjaga positioning, sepanjang 8 tahun lepas ada banyak blog niche yang saya buka untuk projek dan minat tertentu.

Renjatan akses Disk server dah cukup untuk korupkan database WordPress

Nak jadi cerita pula, website ini kena DDOS apabila dipindahkan keluar dari Blogger minggu lepas.Kelam-kabut dibuatnya nak pasang Cloudflare dan segala macam security lain. Lupa pula bila website dah lama ada banyak ancaman. Lupa bahawa selama ini semua itu diuruskan oleh Google, sekarang hadaplah sendiri.

Sepanjang 8 tahun lepas FirdausAriff.com banyak tertumpu hal-hal bisnes dan marketing – lebihnya menjadi saluran untuk saya dapat klien. Tapi rasa tak puas, sebab ada banyak sisi lain dalam kehidupan ini yang menarik di luar bisnes.

Persetankan hal positioning – biarlah orang keliru saya ni konsultan, videografer, tukang masak atau pendiri startup. Apa yang penting, saya nak tulis blog!

Blog: Long Tail Penerbitan

Blog merupakan pasaran Long Tail bagi penerbitan. Para penulis bebas untuk menjadikan blog sebagai ganti kepada majalah, buku, novel atau akhbar. Penulis yang memanfaatkan blog tidak menunggu untuk mendapat penerbit sebelum menulis.

Mereka memilih sendiri topik yang mereka suka dan mula membina kumpulan pembaca. Mereka bebas menulis topik-topik yang selama ini dianggap tidak cukup popular atau terlalu pelik. Sungguhpun percuma, tidak bermakna konten di blog tidak bernilai. Malah, ada masanya blog memberi ancaman kepada media berbayar. Sebagai contoh, blog hiburan memberi saingan hebat kepada majalah hiburan.

Blog juga memberi platform untuk penulis kemudiannya mendapat pulangan. Antaranya melalui iklan, jualan buku (terbit sendiri atau melalui penerbit), jualan produk atau penyediaan perkhidmatan professional.

Penghujung Perjalanan 2012

Alhamdulillah, tahun 2012 sudah hampir ke penghujungnya. Ini juga bermakna blog ini telah beroperasi hampir lapan bulan. Pada awalnya saya sendiri kurang pasti apa topik utama yang hendak dibawa dalam blog ini. Namun pada bulan Jun blog ini telah fokus kepada bisnes atas nasihat dari Sifu Ainon Mohd.

Sejak daripada itu, saya bersama tuan-tuan sekalian sidang pembaca telah sama-sama mengikuti beberapa topik antaranya:

  1. Tipping Point
  2. Permission Marketing
  3. Business Model Canvas
  4. Lean Startup

eBook yang telah diterbitkan pula adalah:

  1. Business Model Canvas Malaysia Edisi Ekstra
  2. Business Model Canvas Malaysia
  3. Firdaus Ariff Menulis Tentang Permission Marketing

 Semoga Allah memberkati sokongan tuan-tuan selama ini dalam mengisi dan menyebarkan blog ini. Kita bertemu lagi pada 2 Januari 2013 dengan sambungan siri Lean Startup, InsyaAllah.

Zakat & Sumbangan

Alhamdulillah, semalam saya mengisi slot Business Model Canvas dalam Kursus Pembangunan Kepimpinan PPZ di Pullman Putrajaya Lakeside. Semoga Allah melimpahkan rezeki buat Tuan Shah Riza yang menjemput saya dan meletakkan saya sebaris dengan para trainer yang lebih berpengalaman.

Dalam kursus ini saya sendiri banyak belajar daripada para peserta di samping saya berkongsi ilmu yang ada. Antaranya ada peruntukan untuk mereka yang telah membayar zakat melebihi RM50 ribu untuk mengambil balik 25 peratus dan diagihkan sendiri. PPZ juga meneroka media baru dan mempunyai pegawai yang bertanggungjawab mengendali laman Facebook PPZ.
Tamat kursus, saya dan Tuan Iskandar Syah Ismail ke Serdang mengunjungi Puan Masnah iaitu balu kepada penulis PTS Tuan Imran Yusuf. Kami menyerahkan cek sumbangan berjumlah RM1000 hasil kutipan daripada rakan-rakan penulis dan penterjemah. Semoga Allah merahmati para penyumbang dan semoga perpindahan Che’ Nah ke Melaka berjalan lancar.