Getting Real: Jangan Terlalu Awal Memikirkan Masalah

Jangan Buang Masa Memikirkan Masalah Yang Belum Ada

Adakah anda perlu risau melayan 100,000 pengguna sekiranya anda hanya akan berdepan dengannya dalam masa dua tahun lagi?

Adakah anda perlu menggajikan lapan programmer sekiranya anda hanya perlukan tiga orang sekarang?

Adakah anda benar-benar memerlukan 12 server paling hebat sekarang sekiranya anda hanya memerlukan dua server untuk tahun pertama?

Jalan Sahaja Dulu

Ramai orang suka menghabiskan terlalu banyak masa menyelesaikan masalah yang belum mereka hadapi. Jangan buat begitu. Kami melancarkan Basecamp tanpa fungsi menghantar bil kepada pelanggan! Oleh kerana produk ini dibilkan secara bulanan, kami tahu kami ada masa 30 hari untuk menyelesaikannya.

Kami menggunakan masa yang ada untuk menyelesaikan masalah yang lebih mendesak dan kemudiannya selepas pelancaran kami menyelesaikan modul bil. Semuanya berjalan lancar dan memaksa kami memilihan penyelesaian yang paling ringkas.

Jangan risaukan sesuatu sehingga betul-betul perlu. Jangan terlebih bina app anda. Tambah software dan hardware mengikut keperluan. Sekiranya servis anda menjadi lembab untuk seminggu dua, itu bukan bermakna kiamat. Terangkan kepada pelanggan bahawa anda sedang membesar. Mungkin mereka tidak begitu teruja tetapi sekurang-kurangnya mereka akan menghargai kejujuran anda.

Pendek Kata: Buat keputusan hanya bila perlu, semasa anda mempunyai akses kepada maklumat yang diperlukan. Sementara itu, tumpukan perhatian anda kepada perkara yang memerlukan perhatian segera.


Anda seorang freelancer yang sudah bosan dengan bayaran murah dan klien yang tidak memahami? Sertai kami di link ini.