Buang Peraturan Ini: Jangan Buat Tugasan Tambahan

Saya teringat satu peristiwa semasa di sekolah menengah. Guru Kemahiran Hidup berdiri di hadapan kelas dan memberi taklimat tentang projek pertukangan yang perlu disiapkan menjelang akhir tahun. Projek yang kami perlu siapkan adalah sebuah raket ping pong.

Peralatan di sekolah tidaklah begitu canggih, maka pelajar hanya diminta menghasilkan raket yang berbentuk petak dengan bucu yang sedikit bulat. Walhal, raket ping pong mempunyai muka yang berbentuk bulat. Kami terima sahaja arahan tersebut, mudah sedikit kerja kami.

Kemudian, guru bercerita tentang senior kami yang menghasilkan raket ping pong yang mempunyai muka yang betul-betul bulat. Saya menyangka guru akan memuji beliau kerana mengambil usaha yang lebih dengan peralatan yang terhad. Ternyata kami hanya separuh betul, kerana selepas memuji guru menegah kami mencontohi usaha beliau. Katanya hasil beliau tidak mendapat A kerana tidak memenuhi spesifikasi.

Terpana saya, adakah sekolah hanya menghasilkan pekerja kilang dan bukannya pemilik kilang?

Doktrin sebeginilah yang kita perlu buang jauh-jauh apabila kita berbisnes. Kemahiran bertukang yang dipelajari dari sekolah itu jangan kita buang tetapi mentaliti sempit itulah yang harus kita buang. Bisnes yang berjaya melakukan sesuatu yang ‘remarkable’ dan ‘go the extra mile’. Pelanggan sanggup membayar lebih atas servis dan produk luar biasa tetapi kita dihukum di sekolah apabila berbuat demikian.

Mahu berbisnes? Buang peraturan ini dari minda anda!

Baca lebih banyak tentang peraturan-peraturan mengarut yang perlu dibuang dari minda anda di sini.