The Law of the Few: Maven

Selepas Connectors, jenis individu kedua dalam the Law of the Few adalah Maven. Maven merujuk kepada individu-individu yang mempunyai pengetahuan yang banyak dalam sesuatu bidang. Bukan setakat banyak, malah mereka juga obses dengan bidang yang mereka sukai. Sekiranya orang lain hanya baca 2-3 buku, mereka akan baca 10 buah buku. Dalam konteks masyarakat Asia, perkataan yang hampir serupa adalah otaku (Bahasa Jepun).

Maven berpengaruh kerana mereka menjadi pakar rujuk dalam sesuatu bidang. Sebagai contoh, maven kereta menjadi rujukan apabila rakan-rakan hendak membeli kereta. Ada juga maven restoran dan buku. Dalam erti kata lain, maven mempunyai kuasa mengesyorkan kepada komuniti. Virus idea yang disebarkan oleh Maven lebih kuat berbanding individu biasa.

Sama seperti Connector, Maven bertindak atas inisiatif sendiri dan tidak dapat dibeli atau digaji. Pengaruh Maven datang dari obsesinya yang tulen terhadap sesuatu bidang.

InsyaAllah, minggu hadapan kita akan bersambung dengan topik Salesmen sebelum meneruskan kepada Stickiness & Power of Context. Akhir sekali adalah Tipping Point Leadership. Sekiranya tuan-tuan mahu mendapat sambungan entri ini pada hari-hari berikut secara terus ke inbox, langgan blog ini melalui kotak di bawah:

Masukkan emel tuan:

Dikuasakan oleh FeedBurner