YouTube: Long Tail Audio & Video

YouTube mungkin boleh dikatakan platform Long Tail yang paling mendapat perhatian awam. Kita telah lihat saban bulan konten-konten yang berada di Long Tail melonjak menjadi Short Head melalui sebaran viral.

TV & radio mempunyai slot siaran yang terhad, oleh itu hanya konten popular yang tersiar. Konten tersebut cukup popular untuk menarik audiens bagi disuakan dengan iklan. YouTube tidak mempunyai had, pintunya sentiasa terbuka untuk konten-konten baru.

Ditambah pula dengan kos rakaman audio dan video yang semakin berkurangan. Hasil video daripada DSLR sudah setanding dengan kamera professional yang digunakan stesen TV. Pengkarya juga mempunyai banyak pilihan software editing yang mudah digunakan.

Sebenarnya ada platform khusus untuk audio seperti SoundCloud tetapi dalam konteks Malaysia nampaknya YouTube dipukul rata sahaja untuk konten audio. Cukup dengan menambahkan imej bagi menukar audi kepada video.

Buat masa ini, aliran pendapatan untuk pengkarya hanya datang daripada tajaan, iklan dan jemputan (ceramah/persembahan/training). Artis pula mungkin akan diambil untuk bernaung di bawah record label. Tidak lama lagi, YouTube akan menawarkan Premium Channel di mana penonton perlu membayar terlebih dahulu sebelum menonton.

p/s: Adakah tuan-tuan mahu saya mengadakan channel khusus di YouTube berkaitan bisnes?