Faktor Undang-Undang & Value Proposition

Ada kalanya perubahan undang-undang boleh melenyapkan Value Proposition terutamanya yang berkaitan Price. Contoh yang dapat diperhatikan adalah apa yang berlaku di Langkawi. Pertama kali saya datang ke Langkawi 11 tahun dahulu terdapat banyak kedai menjual barangan elektrik dan elektronik di Langkawi. 

Pada lawatan saya yang terbaru, hanya tinggal 1-2 kedai elektrik sahaja. Puncanya? Penghapusan cukai dan duti barangan elektrik bermakna sudah tiada perbezaan harga antara Langkawi dengan tanah besar.  Kehilangan Value Proposition juga bermakna kehilangan bisnes. 
Kedai Sony di Langkawi pun boleh tutup!

Dalam keadaan yang lebih ekstrim, ura-ura perubahan undang-undang sudah cukup untuk menggugat banyak bisnes. Kempen Turunkan Harga Kereta oleh PKR sudah cukup untuk menyebabkan banyak kedai kereta hilang jualan. Ramai bakal pembeli menunggu perubahan kerajaan atau paling tidak penurunan cukai oleh kerajaan sedia ada dalam menghadapi pencabarnya.

Bukan itu sahaja, business model pengeluar kereta tempatan juga akan terjejas teruk dan mungkin tutup terus kerana Value Proposition mereka juga adalah Price. Lebih parah lagi, Value Proposition mereka adalah artificial kerana terhasil daripada perlindungan undang-undang.