Getting Real: Kurangkan Kerja!

Jangan Kiasu
Pemikiran lama dan kiasu mengatakan untuk mengalahkan pesaing anda perlu mengatasi mereka. Sekiranya mereka mempunyai empat feature, anda perlu lima (atau 15, atau 25). Sekiranya mereka membelanjakan x, anda perlu membelanjakan xx. Sekiranya mereka mempunyai 20, anda perlukan 30.
Mentaliti kiasu ini tidak membawa ke mana-mana. Ia adalah cara yang mahal, defensif dan paranoid untuk membina produk. Syarikat yang defensif dan paranoid (a.k.a kiasu) tidak boleh berfikir ke hadapan, mereka hanya boleh berfikir ke belakang. Mereka tidak memimpin, mereka mengikut.
Sekiranya anda mahu membina syarikat yang sekadar mengikut, lebih baik anda berhenti membaca sekarang.
Jadi apa yang perlu dilakukan? Kurangkan kerja anda. Lakukan kurang berbanding pesaing anda untuk mengalahkan mereka. Selesaikan masalah yang mudah dan tinggalkan masalah yang sukar, rumit dan leceh kepada orang lain. Tinggalkan persaingan, cuba mengalah. Jangan asyik menambah, kurangkan.
Kita akan lihat lebih lanjut konsep kurang sepanjang buku ini. Sebagai permulaan, kurang bermaksud:
  • Kurang feature
  • Kurang option/preferences
  • Kurang orang dan struktur korporat
  • Kurang mesyuarat dan pengabstrakan
  • Kurang janji

Nota Penterjemah: Sekali imbas, saranan ini seperti tidak masuk akal tetapi dengan strategi dan taktik yang betul akan membawa banyak kemajuan. Pelajari lebih banyak tentang strategi dan taktik di sini.