Buang Peraturan Ini: Hanya Ada Satu Jawapan Paling Tepat

Mungkin perkara yang paling payah untuk dibuang daripada kepala kita setelah begitu lama bersekolah adalah kepercayaan bahawa hanya ada satu jawapan paling tepat. Berikan jawapan yang paling tepat atau anda akan dihukum. Siapa yang banyak memberikan jawapan yang paling tepat akan mendapat A.

Jawapan yang kononnya paling tepat itu hanya semata-mata mengikut skema jawapan. Tidak ada makna dan tidak dalam konteks yang sesuai. Semua orang harus memberikan jawapan yang sama. Mungkin sebab itu ramai yang mudah termakan janji MLM dan skim bukan-bukan yang membawa dakwa-dakwi semua boleh jadi kaya dengan jalan yang sama!

Masuk dunia bisnes, tiada jawapan yang paling tepat yang sama untuk semua orang. Tidak ada satu pelan perniagaan yang dapat menjadikan semua orang kaya. Jalan mencapai kejayaan adalah pelbagai dan mungkin bertentangan dengan satu sama lain. Ada syarikat yang berjaya dengan memperuntukkan 50% peratus bajet kepada iklan dan ada syarikat lain yang lebih berjaya tanpa sebarang bajet iklan!

Baca lebih banyak tentang peraturan-peraturan mengarut yang perlu dibuang dari minda anda di sini.