April 16, 2014

Hikayat Bisnes Mengarut Part 2

Kalau hendak diikutkan, memang malas mahu menulis tentang bisnes-bisnes mengarut ni. Namun seperti yang saya tulis sebelum ini, adalah satu tanggungjawab untuk saya berkongsi tentang perkara-perkara karut yang basic-basic ini supaya mereka yang baru berbisnes tidak terperangkap.

Kes yang seterusnya mungkin adalah kes yang paling mengarut saya jumpa setakat ini apabila seorang marketer cuba kelentong salah seorang business partner saya. Kononnya mahu joint venture jual produk. Punyalah mengarut sampai saya gelak guling-guling sahaja bila mengendalikan kes ini. Buka sahaja website dia dah tahu dia ni memang mengarut. Tak perlu korek banyak-banyak pun sudah ada banyak point untuk bantai dia semula.
Walaupun dia menjual produk Islami (sebut sahaja XYZ-i), tetapi saya memang tak bagi muka. Berikut adalah sedutan daripada emel saya untuk menolak tawaran kerjasama dari marketer tersebut
  1. Kredibiliti saudara juga sangat meragukan. Dakwaan berunsur hype di laman web XYZ-i sangat mencurigakan
    1. Bagaimana boleh hebat gerila marketing dengan hanya baca buku Jay Conrad? Saya belajar Business Model Canvas dengan penulis buku Business Model Generation siap dapat sijil Masterclass tiada pun mengaku pakar itu ini.
    2. Susun tak sampai sepuluh buku dah mengaku sudah menjadi pakar bisnes. Apa barang? Saya translate buku Rich Dad Poor Dad dan Sun Tzu Art of Business tu, dah hadam betul tahu kiri kanan depan belakang. Tiada pun dakwa-dakwi macam tu. Di blog peribadi saya firdausariff.com percuma lagi gratis sahaja saya translate buku yang saya dah baca kongsikan jadi nota dengan orang ramai.
    3. Anak murid Dr. Azizan Osman? Tolonglah, bersepah berpuluh ribu lagi orang mengaku anak murid dia. Kenapa harus beriya-iya jual nama dia? Gambar betul-betul sebelah dia pun tak ada. 
    4. Jalan-jalan tengok market luar negara? Itu perkara normal, tiada ada pun yang istimewanya.
    5. Jualan terkumpul berpuluh ribu unit? Boleh sahaja jualan banyak tu tiada untung pun sebenarnya!
Ini sebenarnya adalah trik-trik marketer murahan yang sangat biasa. Buang masa sahaja hendak tulis perkara picisan seperti ini tetapi kalau tidak tulis ramai pula yang tertipu dengan perkara sebegini.

p/s: Mungkin ada 2-3 lagi perkara-perkara basic tentang bisnes mengarut yang hendak saya tulis. Dan seperti biasa, tengoklah mood saya macam mana. Cerita benda mengarut memang sangat meletihkan!