The Law of the Few

Dalam sebuah epidemik, tidak semestinya semua individu yang dijangkiti itu menjangkitkan kepada orang lain pada kadar yang serupa. Begitu juga dengan maklumat, bukan semua orang menyampaikan maklumat dengan kadar yang sama. Ada yang emel sahaja, ada yang letak di wall Facebook, SMS dan sebagainya. Ada juga orang yang langsung tidak menyampaikan atau menjangkitkan kepada orang lain.

Dalam erti kata lain, bukan semua individu bertindakbalas dengan serupa dalam sesuatu epidemik. Selalunya hanya beberapa orang individu tertentu yang bertanggungjawab atas majoriti jangkitan. Ini disebuti sebagai Pareto Rule di mana 20 peratus orang menyebabkan 80 peratus jangkitan.

Dalam Tipping Point, individu-individu ini diletakkan di bawah The Law of the Few dan mereka terbahagi kepada tiga iaitu; Connectors, Maven & Salesmen. Mereka bertiga mempunyai peranan berbeza dalam menyebarkan epidemik virus idea.

Kita akan sama-sama mengikuti ciri-ciri ketiga-tiga jenis individu ini dalam entri-entri akan datang. Sekiranya tuan-tuan mahu mendapat sambungan entri ini pada hari-hari berikut secara terus ke inbox, langgan blog ini melalui kotak di bawah:

Masukkan emel tuan:

Dikuasakan oleh FeedBurner