Long Tail Membunuh Business Model Lama

Selain daripada mencipta pelbagai peluang baru, Era Long Tail juga memusnahkan banyak business model lama. Logik baru pasaran memberi ganjaran kepada mereka yang menjual terus kepada pelanggan dan menghukum mereka yang bergantung kepada rantaian pengedaran yang panjang.

Kita ambil contoh barangan rumah yang biasa dijual di Internet iaitu set pinggan mangkuk Corelle. Ramai ushawan persendirian mengambil stok dari factory outlet dari luar negara dan menjualnya dengan harga murah. Mereka mampu menawarkan potongan separuh harga berbanding pasaraya dan masih membuat keuntungan.

Bandingkan jika ada syarikat yang mahu mengambil stok dari sumber yang serupa dan menggunakan rangkaian pengedaran jualan langsung ala tradisional. Kos belian borong adalah RM250 seunit daripada luar negara. Jual kepada pemborong harganya sudah menjadi RM300. Pemborong pula jual kepada ejen dengan harga RM350. Sudahnya harga akhir pembeli adalah RM400 hingga RM450.

Harga pasaran set Corelle tersebut adalah RM500.

Nampak apa isunya? Potongan harga tersebut sudah tidak remarkable. Jika hanya jimat 10 hingga 20 peratus, lebih baik pembeli membeli daripada pasaraya. Pilihan corak lebih banyak dan ada jaminan ketulenan.

Bandingkan dengan usahawan persendirian yang menjual terus kepada pelanggan melalui Internet. Tanpa rantaian pengedaran yang panjang, mereka boleh menjual pada harga RM350 dan mendapat keuntungan yang besar. Pelanggan pula mendapat penjimatan sebanyak RM150 iaitu satu jumlah yang signifikan. Bertindak sendirian tidak bermakna mereka menjual dalam kuantiti kecil, membeli stok satu kontena bukanlah suatu perkara yang pelik buat mereka.

Pengiraan ini belum lagi mengambil kira kos pengurusan dan logistik. Rantaian pengedaran yang lebih panjang bermakna kos yang lebih tinggi dan peluang kerosakan yang lebih tinggi. Lebih bahaya lagi apabila syarikat mengambil pembiayaan untuk membeli stok sedangkan usahawan persendirian menggunakan wang jualan musim lalu.

Ingat peraturan ini; kehadiran peluang baru juga bermakna kemusnahan business model lama.