Memaknai Ekonomi Islam Bahagian 3

Mari kita bayangkan dua negara kota, Almayer dan Brooks. Ekonomi Almayer beroperasi menggunakan prinsip-prinsip Credit-ism sedangkan Brooks menggunakan sistem ekonomi Islam. Kedua-duanya mempunyai usahawan dan pedagang yang perlu dibiayai. Almayer membiayai mereka menggunakan pinjaman sedangkan Brooks melabur melalui instrumen Mudharabah dan Musharakah.

Bank Almayer meminjamkan $3000 dengan kadar faedah 10% dan para pelabur Brooks membiayai $3000 dengan mendapat pegangan 1/3 keuntungan. Andaikan kedua-dua pedagang Almayer & Brooks mendapat keuntungan dalam misi mereka ke Calvin seperti yang dijangka, katakan $900. Oleh itu bayaran faedah kepada bank Almayer adalah $300 dan keuntungan kepada pelabur Brooks pula adalah $300.

Dari segi angka, nampak sama sahaja kerana kedua-dua bank dan pelabur mendapat $300. Kedua-dua pedangang pula masih mempunyai baki $600 dalam akaun mereka.

Tetapi ini sekiranya segalanya menjadi seperti yang dijangkakan – boleh dikatakan sebagai “keuntungan normal”. Jadi bagaimana kesannya kepada Almayer dan Brooks semasa waktu susah dan senang.

al_baqarah_275_riba_untung

Pasaran Positif

Mari kita pergi kepada pusingan kedua pinjaman dan pelabur dengan amaun yang sama iaitu $3000. Perbezaannya adalah barangan yang dijual oleh Almayer dan Brooks mendapat permintaan yang lebih tinggi. Oleh itu mereka mendapat keuntungan lebih tinggi iaitu $1200.

Bank Almayer hanya akan mendapat $300 dalam bentuk bayaran faedah sedangkan pelabur Brooks akan mendapat keuntungan $400. Pedangan Almayer sekadar telah mengumpul $1500 sedangkan pedangang Brooks mempunyai $1400. Jadi apa signifikannya para pelabur Islamik mendapat lebih banyak sedikit sewaktu pasaran positif? Tidak ada banyak bezanya dan pedagang tersebut tidak dapat menikmati untung maksium.

Namun kedua-duanya tidak sama. Riba tidak akan sama dengan keuntungan. Pinjaman dengan faedah adalah bagai langit dengan bumi apabila dibandingkan dengan perjanjian perkongsian keuntungan.

Kontrak pinjaman memisahkan manusia dengan manusia yang lain, jelas nyata siapa peminjam dan siapa pemiutang. Kontrak tetap kontrak dan tidak kira apa terjadi terhadap peminjam dia masih perlu membayar kepada pemiutang jumlah pokok berserta faedah. Pemiutang tidak kisah apa yang dilakukan peminjam asalkan dia dibayar tepat pada masanya.

Lebih jelek lagi, pemiutang sebenarnya akan lebih unutung sekiranya peminjam tidak dapat membayar tepat pada masanya kerana bayaran faedah akan meningkat. Senang cakap, kontrak pinjaman sebenarnya menjadikan mereka di pihak yang bertentangan.

Perjanjian Mudharabah dan Musharakah pula meletakkan pelabur dan usahawan di pihak yang sama. Mereka menjadi satu pasukan yang mempunyai kepentingan terhadapan urus tadbir modal untuk menjana keuntungan. Pelabur mempunyai insentif yang tinggi untuk memberi panduan dan nasihat kepada usahwan bagi melindungi pelaburannya.

Pasaran Negatif I

Kita boleh lihat bagaimana pinjaman dan pelaburan mula mencapah apabila pasaran mula merudum. Kali ini, kedua-dua pedangang Almayer dan Brooks hanya mendapat keuntungan $600 kerana penduduk Calvin mendapat hasil tuaian yang lebih rendah pada musim ini.

Sudahlah keuntungannya lebih kecil, pedagang Almayer terpaksa pula menggunakan wang tersebut untuk keperluan mendesak yang lain terlebih dahulu. Oleh sebab dia membayar lebih lewat dari tarikh yang ditetapkan, bayaran faedah telah meningkat dari $300 kepada $330. Bank Almayer mendapat untung yang lebih begitu sahaja.

Pelabur Brooks pula hanya mendapat keuntunan $200 dan bukannya $300 seperti biasa. Tetapi pedagang Brooks tidak terbeban untuk membayar lebih. Dia boleh menggunakan bahagian keuntungannya semahunya.

Baki akaun pedagang Almayer dan Brooks mula berbeza. Pedagang Almayer kini hanya mempunyai $1870 ($370 + $1500) sedangkan pedagang Brooks mempunyai $2000 ($400 + $1600). Bank Almayer mendapat keuntungan (anti-fragile) atas kesusahan (fragility) pedagang Almayer.

Apa yang berlaku selepas ini menunjukkan perbezaan antara pinjaman dan pelaburan. Bagi Bank Almayer, bisnes masih berjalan seperti biasa. Modal pokoknya masih dilindungi oleh itu dia meminjamkan amaun yang sama sekali lagi.

Pelabur Brooks pula sudah terbakar sedikit. Oleh itu mereka mengurangkan pendedahan mereka kepada pasaran. Mereka hanya melabur $2000 dan bukannya $3000 seperti biasa.

Pasaran Negatif II

Pasaran merudum lebih teruk lagi. Kedua-dua pedangang Almayer dan Brooks terpaksa berhempas-pulas untuk menghabiskan barangan dagangan mereka. Mereka terpaksa menurunkan harga dan akhirnya mengalami kerugian 5%. Pedagang Almayer rugi $150 sedangkan pedagang Brooks rugi $100.

Pada waktu ini, perbezaan antara pinjaman dan pelaburan nampak ketara. Pedagang Almayer terpaksa mengeluarkan wang keuntungan sebelum ini untuk membayar kepada bank. Baki akaun mereka sekarang hanya tinggal $1420 ($1870 – $150 – $300).

Pelabur Brooks pula hilang $33 sedangkan pedagang rugi $67. Jadi baki akaun mereka sekarang adalah $1933 ($2000 – $67). Perbezaan akaun mereka sekarang adalah $513. Ini adalah satu perbezaan yang besar memandangan keuntungan normal mereka adalah $600.

Gandakan Semua Ini Merentasi Sistem

Ini baru dua orang pedagang dengan bank dan pelabur masing-masing. Sudah pasti dinamik dan drama yang sama telah berlaku berulang kali dengan pelbagai ragam dalam negara kota masing-masing.

Di Almayer, kerugian terkumpul berlipat ganda apabila pasaran terus merudum. Lebih ramai peminjam lewat membayar dan ada yang sudah tidak mampu membayar semula pinjaman. Ini pula menjadikan pemiutang pula bermasalah dengan pemiutang mereka sendiri. Mereka terpaksa mengeluarkan wang bagi melangsaikan bayaran faedah.

Kesan berantai ini tidak terhenti di situ kerana pemiutang tahap kedua pula mempunyai pemiutang pada tahap lebih tinggi. Kerugian pantas terkumpul dan tidak lama kemudian pasaran modal Almayer kekeringan wang dan bank paling atas jatuh bankrap. Ini belum lagi kita mengambil kira sekiranya menggunakan sistem Fractional Reserve Banking. Jika tidak, kerugian akan berlipat kali ganda jauh lebih banyak.

Keadaan di Brooks adalah berbeza. Oleh kerana mereka telah terbakar lebih awal, beberapa pelabur sudah berhenti melabur. Mereka yang terus melabur mengalami kerugian tetapi kerugian tersebut diagihkan pada kadar yang sepatutnya. Kerugian mereka tidak membawa kepada kesan berantai kerana modal mereka tidak datang (dan tidak boleh) dari pinjaman. Oleh itu, modal keseluruhan di Brooks masih terpelihra dan mereka boleh kembali mendapat keuntungan apabila pasara kembali pulih.

Bagi orang-orang Almayer, pasaran ranap begitu sahaja. Negara kota Brooks pula lebih peka terhadap pergerakan pasaran dan telah menyesuaikan pendedahan mereka terhadap pasaran. Oleh itu mereka mengalamai penurunan keuntungan sedikit demi sedikit dan bukannya mendadak.

Menghalalkan pinjaman dengan faedah di Almayer telah memberikan mereka dorongan jangka pendek kerana lebih banyak modal tersedia. Namun, mengambil pinjaman atas pinjaman atas pinjaman telah menjadi sistem kewangan Almayer tightly-coupled. Dalam jangka masa pendek Brooks mempunyai jumlah wang yang kurang tetapi sistem loosely-coupled mereka lebih efektif dalam memastikan wang tersebut terjaga.

Tetapi ini hanya bisnes, bagaimana pula ibadah dalam Islam menjadikan pelabur dan pedagang Brooks pemain ekonomi yang lebih baik? Kita ikuti dalam bahagian seterusnya.