One Shot Film Challenge @ SINAR

One Shot Film Challenge @ SINAR

Masuk batch ketiga kelas filmmaking di SINAR, saya rombak sepenuhnya silibus. Ada beberapa faktor yang menyumbang kepada keputusan ini antaranya usia pelajar dan juga saya tidak mahu mengulang perkara yang sama. Mengajar pelajar perempuan berumur 16 tahun tentunya tidak sama dengan pelajar lelaki berumur 10 tahun.

Kali ini silibus lebih banyak hands-on supaya mereka boleh meneroka sendiri bakat mereka dan bukannya diarah oleh guru. Peranan saya kali ini lebih sebagai fasilitator berbanding cikgu. Antara latihan yang saya berikan adalah One Shot Film. Saya beri contoh yang simple sahaja. Sebetulnya filem pendek yang saya buat bersama Tuan Hafiz ini memang ‘play safe’.

Allah

Saya beri masa sejam sahaja dan saya langsung tidak beri mereka maklumat pada minggu sebelumnya. Jangkaan saya, mereka akan memerlukan lebih banyak masa.
Namun ternyata saya silap, bukan sahaja mereka siap tepat pada masanya malah mereka berjaya memujuk pelajar lain berlakon dan melakukan stunt!

Ikuti hasil mereka, filem Pencuri & Kedai Gunting yang saya upload bulat-bulat dari rakaman dalam kamera. Tiada sebarang editing dilakukan.

Pencuri

Kedai Gunting

U