Reputasi vs Popular

Ramai yang menyangka apabila seseorang semakin popular maka beliau akan lebih terkenal lantas akan lebih banyak mendapat bisnes (dan semakin kaya). Pada pandangan orang biasa, semakin kerap seseorang artis atau motivator itu muncul di kaca televisyen dan corong radio maka beliau semakin terkenal dan mendapat banyak undangan.

Sebenarnya, terdapat satu sisi lagi yang sama tetapi tidak seruapa iaitu reputasi. Reputasi menjadikan seseorang itu terkenal juga kerana namanya akan disebut. Bezanya terkenal melalui reputasi terkait dengan prestasi, bukannya terkenal kerana popular semata-mata.

Ambil contoh penyanyi – popular bermakna dia dikenali ramai orang dan peminat. Namun belum tentu dia terkenal kerana lagunya atau kerana skandalnya. Belum tentu lagi beliau akan diberikan kontrak rakaman atau diundang menyanyi di konserti-konsert.

Keupayaan vokal dan disiplin pula akan menentukan reputasinya. Tahap reputasi itu yang menentukan sama ada komposer unggul akan memberikan lagu hit padanya serta diajak berduet oleh artis yang lebih terkenal. Itu yang akan membawa pulangan kewangan yang lebih lumayan.

Pendek kata; popular belum tentu bawa duit masuk, reputasi lebih penting.